Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΗΝ DONSKOY TABAK ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΚΑΠ

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Ο ΛΙΟΝΕΛ ΜΕΣΙ ΤΟΥ BANKING, ΤΟ ΧΡΥΣΟ 10ΑΡΙ ...

Του Νίκου Πάσχου

Όπως μας ενημερώνει το newmoney.gr το αμερικάνικο fund Baupost αγόρασε το χαρτοφυλάκιο "κόκκινων" δανείων από τη Citibank στην Ελλάδα στο 25%. Συγκεκριμένα  "κόκκινα" δάνεια αξίας  300 - 350 εκατ. ευρώ της τράπεζας Citibank πωλήθηκαν προς 85 εκατ. ευρώ στο αμερικανικό Fund. Το χαρτοφυλάκιο των δανείων αφορά κυρίως καταναλωτικά δάνεια ενώ έμπειρος διαχειριστής - πάντα με το ρεπορτάζ του newmoney.gr - αναφέρει ότι το αμερικανικό fund αναμένεται να πραγματοποιήσει σημαντικές υπεραξίες. Συγκεκριμένα, από τα  ίδια δάνεια αναμένεται να εισπράξει 150 εκατ. ευρώ, δηλαδή μπορεί να πραγματοποιήσει κέρδη σχεδόν 100%.

Αυτή είναι η είδηση. Για να δούμε μαζί τις λεπτομέρειες. Τα καταναλωτικά δάνεια έγιναν αυτοκίνητα, μηχανές, μονόπετρα για τις γκόμενες και ότι άλλο γούσταρε ο νεοέλληνας. Στην προκείμενη περιουσιακό στοιχείο λοιπόν δεν υφίσταται. Σωστά; Θα έχει ταμειακές ροές η επένδυση της Baupost; Όχι. Αυτονόητο. Σωστά; Πως θα βγουν λοιπόν τρελά κέρδη από αυτά τα «αναξιοπαθούντα δάνεια»; Θα αναθέσουν στην δικηγορική εταιρεία Παπαπολίτης & Παπαπολίτης, που είναι πελάτης τους να μαζέψουν τα χρήματα από τους οφειλέτες; Δηλαδή θα έρχεται μια καμπυλάτη μελαχρινή δικηγορίνα να σου χτυπάει τη πόρτα και θα προσπαθεί να σε πείσει με το βαθύ ντεκολτέ της, να πας να δανειστείς 50 ευρώ από τον ψιλικατζή σου για να τις τα δώσεις; Όχι βέβαια. Τότε ρε μάγκα μου πως θα έρθει το money; Πλήρωσαν ζεστά, ζεστά 85 μιλιούνια οι μάγκες. Θα περιμένουν το 2020 να δουν φως στην επένδυση τους όπως θα δει ο Έλληνας κατά δήλωση του πρωθυπουργού; Σαφώς και όχι. Η φιλοσοφία του συγκεκριμένου fund είναι το γρήγορο κέρδος σε βραχυπρόθεσμο χρόνο αν το δυνατόν αύριο το πρωί. Για αυτό άλλωστε διαβαθμίζετε και ως υψηλού ρίσκου. Lobbysta προχώρα γιατί έχεις αρχίσει και με κουράζεις. Στο ψητό. Πως τα 85 θα γίνουν 150 όταν δεν μπορεί να εισπράξει, μη έχοντας πραγματικό περιουσιακό στοιχείο στο χαρτοφυλάκιο που αγόρασε. Μπορεί να το αντισταθμίσει, να το αντασφαλίσει, να, να βρει χρηματοοικονομικό εργαλείο που θα φέρει κέρδη; Κατηγορηματικά όχι λόγο της «ποιότητας» του χαρτοφυλακίου. Ε ρε φίλε τότε είναι μ@λ@κες; κορόιδα; και η City ήταν ο μάγκας; Όχι βέβαια. Υπάρχει σχέδιο. Όχι plan b που λέει ο Αλέκος. Αλλά plan, το πλιάτσικο και η καταστροφή αυτού του τόπου και του «γίγαντα» λαού του.

Plan η μεγάλη κονόμα.

Η Baupost είναι μέτοχος στη τράπεζα Πειραιώς και στον ΟΠΑΠ. Ωπ παιχτούρα μου σε πιάνω. Για λέγε για λέγε. Η ανακεφαλοποίηση των τραπεζών πέτυχε αλλά


μπορεί να προκύψουν κάτι … ψιλά ακόμα. Όχι πολλά. Λίγα … δισάκια. Ταυτόχρονα η Baupost έχει warrants της Πειραιώς, ε και σιγά σιγά θα έρθει η ώρα να τα εξασκήσει. Δηλαδή να βγάλει πάλι κάποια εκατομμύρια από τη τσέπη όπως παραπάνω και να τα ρίξει. Πριν φτάσει εκεί θα πέσει ένα τηλεφωνάκι στον  Michael και θα του πει ότι έχει μια μεγάλη ευκαιρία ! επενδυτική για την τράπεζα. Θα του εξηγήσει ότι έχει χαρτοφυλάκιο με δάνεια. Θα του εξηγήσει ότι ο Έλληνας ως γνήσιος μάγκας έχει κάνει σχεδόν στο σύνολο του διασπορά στα δάνεια του ! Καταναλωτικό από την City, στεγαστικό από την Πειραιώς, επισκευαστικό από την Εθνική, γάμου από την Alpha και μπουζουκοδάνειο από την Marfin, εποχής του ενός και μοναδικού Ανδρέα Βγενόπουλου. Ταυτόχρονα θα του πει ευγενικά και πολύ γλυκομίλητα ότι θέλει να εξασκήσει τα warrants αλλά να, τώρα δεν έχει την απαραίτητη ρευστότητα. Τότε ο Michael το γατόνι θα του πει πόσο θες βρε αδελφέ για το χαρτοφυλάκιο εκείνο που μου είπες. Ε Μιχάλη μου θα τα βρούμε. Πέντε πάνω, πέντε κάτω δεν χάθηκε ο κόσμος. Πολύ γρήγορα με πρόχειρους υπολογισμούς κανά 150 – 160αρι. Στείλτο θα φωνάξει δυνατά ο Μιχάλης. Αν έχεις και άλλα τέτοια τα θέλω θα του ουρλιάξει στο ακουστικό. Γιατί ο Μιχάλης είναι banker κορόιδα. Σου λέει στα 100 άτομα που έχει δανείσει η City δεν θα έχω 30 να είναι δανεισμένoi και από μένα με εγγυήσεις, ενέχυρα κ.τ.λ. Ωπ. Να πως ξαφνικά βρήκαμε περιουσιακό στοιχείο του δανεισμένου. Άρα ο ελληναράς γλίτωσε μεν από την City, αλλά ο Μιχάλης βγήκε στο κέντρο της άμυνας και κάρφωσε τη μπάλα στα δίχτυα, μετά την ψηλοκρεμαστή πάσα από το πλάι της Baupost. Τι δεκάρι είσαι εσύ !!! Ο Λιονέλ Μέσι του παγκόσμιου banking. Και με τα υπόλοιπα τι θα γίνει; Εντάξει η 30. Α κοίτα. Η τράπεζα έχει επισφάλειες. Θα έρθουν και κάτι ψιλά ακόμα μετά την BlackRock, το πολύ πολύ να τα ρίξουμε και αυτά εκεί μέσα. Στα μη εξυπηρετούμενα.

Πως είπες αδελφούλη;

Πως είπατε κύριοι. Η Baupost θα γράψει κέρδη καμιά 80αρια η Πειραιώς εκτός από την «ποιοτική θωράκιση» του χαρτοφυλακίου της θα παρουσιάσει εικόνα στην αγορά, αφού η Baupost θα εξασκήσει τα warrants και αν θέλει μπορεί να μετατρέψει σε κέρδος το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο πλέον. Ο ελληναράς θα συνεχίσει να είναι στο  μαγικό του κόσμο και τα media θα προσφέρουν τις «υπηρεσίες» τους στον μόνιμο πελάτη την τράπεζα Πειραιώς με ολοσέλιδες, banerakia κ.λ.π.

Όνειρα γλυκά έλληνα. Α και που είσαι. Όταν θα έρθει η ώρα για τα αντίστοιχα χαρτοφυλάκια με τα στεγαστικά, τότε να δεις γέλιο. Σαν αυτό του τρελού ...


Υ.Γ  Η δικηγορική εταιρεία Παπαπολίτης & Παπαπολίτης υπέγραψε συμφωνία στρατηγικής συμμαχίας με την αμερικανική διεθνή δικηγορική εταιρεία Reed Smith LLP, μια από τις 15 μεγαλύτερες δικηγορικές εταιρείες του κόσμου, το Σεπτέμβριο του 2012. Ενήργησε για λογαριασμό της Baupost στην «αποκάλυψη» της συμμετοχής της στην Πειραιώς (και στα δικαιώματα). Ενήργησε και στις πρόσφατες ΑΜΚ των ελληνικών τραπεζών για μια σειρά από χρηματοδότες, διαχειριστές επενδύσεων και «ασφαλιστές» σε συνεργασία με το γραφείο τους στο Λονδίνο. Η Baupost είναι πελάτης  και σε άλλες δραστηριότητες της στην Ελλάδα.      

1 σχόλιο:

ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ είπε...

Οι κατάθέσεις citi θα περάσουν Πειραιώς.

ΠΠ