Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΗΝ DONSKOY TABAK ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΚΑΠ

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

ΠΟΙΟΣ ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΤΗ ΤΡΑΠΟΥΛΑ ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ALPHA ΒΑΝΚ ΘΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ ΩΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟ Η ΠΑΧΥΛΟΤΑΤΑ ΑΜΕΙΒΟΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΤΧΣ

Στο πάρτι και η JP Morgan

 Του ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ

Συνεχίζεται το... πάρτι στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς η διοίκησή του φέρεται να βρίσκεται κοντά στην επιλογή της JP Morgan ως συμβούλου. Έτσι, μετά τους διορισμούς προέδρων, διευθυνουσών συμβούλων και μελών με προκλητικές -για τα δεδομένα της εποχής- αμοιβές δεκάδων χιλιάδων ευρώ, το ΤΧΣ φέρεται να προχωρεί σε ακόμη μία συμφωνία με τον αμερικανικό οίκο, ο οποίος θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στην παχυλότατα αμειβόμενη διοίκησή του.   Εύλογο το ερώτημα πώς το δ.σ. ενός φορέα που ορίζεται να έχει την πλήρη ευθύνη, έλεγχο και εποπτεία της ανακεφαλαιοποίησης των Εθνικής, Alpha Bank και Πειραιώς χρειάζεται να προσλάβει και σύμβουλο.

Η «Ε» προσπάθησε να επικοινωνήσει με το ΤΧΣ, για να επιβεβαιώσει τη σχετική πληροφορία αλλά και 2-3 ακόμη που φαίνεται να σχετίζονται με το είδος της σύμβασης, αλλά δεν κατέστη δυνατόν.

Θα είχε ενδιαφέρον η απάντηση του ΤΧΣ, για παράδειγμα, εάν συνιστά «σύγκρουση συμφέροντος» ή «ηθικό ζήτημα» το ότι στην JP Morgan είχε ανατεθεί από την Alpha Bank ο ρόλος του συμβούλου στην αύξηση κεφαλαίου του τραπεζικού ομίλου. Ομως ουδεμία απάντηση έχει δοθεί από τη διοίκηση του ΤΧΣ σε αλλεπάλληλες οχλήσεις της «Ε» από τις αρχές Φεβρουαρίου. Τόσο πολυάσχολοι...

Όμως το ΤΧΣ και το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να... ξεχνούν πως τόσο οι δεκάδες συμβούλων, επιτρόπων, διαχειριστών όσο και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πληρώνονται -επί της ουσίας- από τον Έλληνα φορολογούμενο.


Θυμίζουμε πως η «Ε» (στις 4/2) αποκάλυπτε τις «Αμοιβές- πρόκληση στο Ταμείο Τραπεζών» με αφορμή το διορισμό της Αναστασίας Σακελλαρίου (με την υπογραφή του Γ. Στουρνάρα). Αλλά και (στις 17/5) την πρόσληψη του Χρήστου Σκλαβούνη στη θέση του προέδρου με 175.000 ευρώ ετησίως, δηλαδή 75.000 ευρώ περισσότερα από τον...παραιτηθέντα προκάτοχό του, Ολλανδό Πολ Κόστερ. Και αυτή η πρόσληψη έφερε την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος όταν είναι για συμβάσεις και συμβόλαια για ανθρώπους του «συστήματος», δεν φείδεται προκλητικών αμοιβών.

Σημειωτέον πως ο ξένος οίκος όπως και η Lazard, η Bank of America, η UBS και άλλα «διεθνή επενδυτικά σπίτια» είχαν υποβάλει προτάσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.     



Δεν υπάρχουν σχόλια: