Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΗΝ DONSKOY TABAK ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΚΑΠ

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

ΤΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΝΟΪΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ...

Tου “Αλιέως”
Τέρμα, μετά από πολύμηνη αβελτηρία των αρμοδίων, στην  χαριστική μεταχείριση που επιφύλασσε το ελληνικό Δημόσιο στα πετρελαϊκά συμφέροντα του Σπ. Λάτση.

Αυτό προκύπτει διαβάζοντας κάποιος τα ΄΄ψιλά γράμματα΄΄της Τροποποιητικής Σύμβασης μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της Ενεργειακής Αιγαίου για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Θρακικού πελάγους.
Αναφέρεται λοιπόν μεταξύ άλλων ρητά (το κείμενο φέρει την υπογραφή υπουργού του Περιβάλλοντος Ευάγγελου Λιβιεράτου)
πως ΄΄...μεταβιβάζονται στο νέο φορέα του Δημοσίου για τις έρευνες Υδρογονανθράκων, με την επωνυμία ΕΔΕΥ ΑΕ, ΟΛΕΣ οι αρμοδιότητες που κατέχει η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια η πλειοψηφία των μετοχών της οποίας ανήκει σήμερα σε ιδιώτες και ΔΕΝ δύναται πλέον να ασκεί κρατικές αρμοδιότητες ή ιδιότητες ειδικού διατητή ή ειδικού αντισυμβαλλόμενου ιδιωτών επενδυτών όπως προβλεπόταν στην αρχική σύμβαση.΄΄ Επιβεβαιώνονται δηλαδή οι παλιότερες αναφορές του lobbystas.gr για ευνοϊκή μεταχείριση των συμφερόντων Λάτση σε βάρος ανταγωνιστών & άλλων εταιρειών. Επί της ουσίας για περίπου δύο χρόνια τα ιδιωτικά πλέον ΕΛ.ΠΕ- από τη στιγμή που η


PO & IH έλεγχε πλειοψηφικά το μ.κ του ομίλου ξεπερνώντας το ποσοστό του Δημοσίου- (*) είχαν στην κατοχή τους μεταξύ άλλων τα περίφημα αρχεία αναλυτικών ερευνών για πετρελαιοπιθανές περιοχές στο Αιγαίο. Επρόκειτο για πολυδάπανες εξειδικευμένες έρευνες και μελέτες, που είχαν γίνει με κεφάλαια του Δημοσίου (όταν τα ΕΛ.ΠΕ ανήκαν ακόμη στο ελληνικό κράτος). Πολύτιμα αρχεία που για μεγάλο διάστημα είχαν ΄΄χαθεί΄΄ σε κάποιο συρτάρι του ΥΠΕΚΑ (επί θητείας Μπιρμπίλη & Μανιάτη) που τα ιδιωτικά ΕΛΠΕ δεν παραχωρούσαν σε άλλες εταιρείες και που εν πάσει περιπτώσει παρέμεναν στην κατοχή της εισηγμένης συμφερόντων πλέον Σπ. Λάτση.

(*) η υπόθεση αν και γνωστή, με αφορμή και καταγγελίες των ανθρώπων της Καβάλα Οιλ- είχε ΄΄ψιλοθαφτεί΄΄ από τα συστημικά ΜΜΕ της αντικειμενικής ενημέρωσης. Όπως άλλωστε η μεθοδική και μέσω χρηματιστηρίου ενίσχυση της συμμετοχής της PO & IH σε βάρος του Δημοσίου υπό τα...άγρυπνα μάτια του Χρηματιστηρίου και της Κεφαλαιαγοράς. Οπως άλλωστε και η περίφημη υπόθεση της εισαγωγής της εταιρείας Πετρόλα στο ΧΑ, της χαριστικής απορρόφησης από τα ΕΛ.ΠΕ με την σταδιακή ενίσχυση της μετοχικής θέσης του Σπ. Λάτση. Με τις υπογραφές- για να μην  ξεχνιόμαστε- των Γ. Παπαντωνίου, του Ν. Χριστοδουλάκη και του Γ.Αλογοσκούφη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: