Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΗΝ DONSKOY TABAK ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΚΑΠ

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

ΜΕ ΤΗΝ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΥ, ΡΕΣΤΗΣ ΚΑΙ ΨΩΜΙΑΔΗΣ ΔΙΑΚΙΝΟΥΣΑΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΜΕ "ΒΙΤΡΙΝΑ" ΤΗΝ ΑΓΟΡΟΠΩΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ASPIS BANK. TO 2007 Ο ΡΕΣΤΗΣ ΠΟΥΛΗΣΕ ΤΟ 51% ΤΗΣ FBBANK ΣΤΗΝ ASPIS BANK ΚΑΙ ΤΟ 2009 ΕΙΧΑΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ASPIS ΑΠΟ ΤΗΝ FBB …


Με μία κίνηση που απέφερε κέρδη ο μεγαλοεφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης πούλησε το 51% της FBBank, έναντι 140 εκατ.ευρώ, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την απόκτησή του. Η κυοφορούμενη τους τελευταίους μήνες εξαγορά του 51% της First Business Bank από την Aspis Bank έκλεισε χθες. Το 49% της FBBank ανήκει στην Αγροτική, με την οποία η Aspis Bank θα επιδιώξει συνεργασία για τη διαμόρφωση κοινής στρατηγικής. Το ζητούμενο είναι η στάση της Αγροτικής με βάση τις εξελίξεις και την εξαγορά από την Aspis. Η FBB ιδρύθηκε το 2001 όταν εξαγοράστηκε η Bank of Nova Scotia. Μετοχές είχαν και άλλοι Έλληνες εφοπλιστές όπως, ο Θανάσης Μαρτίνος, ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, ο Νικόλας Κομνηνός της Faros Shipping, ο Δημήτρης Θεοδωράκης της Swiss Marine και ο πρώην υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Βασίλης Σαραντίτης, το ποσοστό των οποίων αγόρασε ο Βίκτωρ Ρέστης.
Η τράπεζα ξεκίνησε με το χαρτοφυλάκιό της στη ναυτιλία να αγγίζει το 42% της συνολικής της δραστηριότητας. Το 9μηνο του 2006, η τράπεζα είχε ενεργητικό 1,1 δισ. ευρώ.
Η αύξηση οφείλεται στην άνοδο που σημείωσαν τα βασικά οργανικά έσοδα και στην ταυτόχρονη συγκράτηση του ρυθμού αύξησης των εξόδων. Οι καταθέσεις φθάνουν στα 892 εκατ.ευρώ ενώ τα δάνεια που χορήγησε αγγίζουν τα 887 εκατ.ευρώ. Τα καθαρά κέρδη στο 9μηνο 2006 ,μετά φόρων , είναι 3,75 εκ.ευρώ έναντι 1,7 το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Σήμερα η FBBank διαθέτει δίκτυο 16 καταστημάτων, τα οποία βρίσκονται στην Αθήνα, τον Πειραιά, την Καλλιθέα, τη Γλυφάδα, την Κηφισιά, το Μαρούσι, το Περιστέρι, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο Κρήτης, την Κέρκυρα και τη Ρόδο, ενώ από τον Ιούνιο λειτουργεί και το δεύτερο κατάστημα της τράπεζας στη Θεσσαλονίκη.
H Αspis Bank ενισχύει το ενεργητικό της με τα 1,2 δισ. ευρώ ενεργητικού της FBBank, φθάνοντας τα 3,5 δισ. ευρώ και όπως δηλώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Κώστας Καρατζάς, συνεχίζεται με την κίνηση αυτή η υλοποίηση στρατηγικής επέκτασης μέσω εξαγοράς συμπληρωματικών τομέων τραπεζικών δραστηριοτήτων. Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς, ο Oμιλος της Aspis Bank θα διαθέτει πλέον δίκτυο 84 καταστημάτων στην Ελλάδα και σύνολο ενεργητικού που θα υπερβαίνει τα 3,5 δισ. ευρώ, ενισχύοντας το μερίδιο του στην επιχειρηματική πίστη. Η συναλλαγή τελεί υπό την αίρεση των σχετικών εγκρίσεων από τις εποπτικές αρχές και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του δεύτερου τριμήνου 2007.
Σε κατ΄ αρχήν συμφωνία με τον Όμιλο Ρέστη, της οικογένειας του εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη, εν σχέση με την Aspis Bank προχώρησε η Commercial Value, σύμφωνα με ανακοίνωση στο κυπριακό χρηματιστήριο.  

Η είδηση οδήγησε στην αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της Aspis Bank στο ΧΑ. "μέχρι να υπάρξει σχετική ανακοίνωση για τις πρόσφατες επιχειρηματικές εξελίξεις στην τράπεζα", όπως έλεγε η ανακοίνωση του ΧΑ.

Αμέσως μετά, η Aspis Bank εξέδωσε ανακοίνωση, όπου τονίζει "προς ενημέρωση του επενδυτικού κοινού και σε συνέχεια προηγουμένων ανακοινώσεών της σε σχέση με την εν εξελίξει αύξηση κεφαλαίου της ανακοινώνει ότι πληροφορήθηκε από τη μέτοχό της εταιρεία, Commercial Value AAE, ότι η τελευταία έχει έλθει σε κατ' αρχήν συμφωνία με τον κ. Βίκτωρα Ρέστη και μέλη της οικογένειας του σε σχέση με την Τράπεζα".

Σε νεότερη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος του
Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σπύρος Καπράλος αποφάσισε, σε συνέχεια της ανακοίνωσης της εταιρίας ΑΣΠΙΣ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε. που εξεδόθη σήμερα, την άρση της προσωρινής αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της τράπεζας, από τις 13.30 σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: