Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΗΝ DONSKOY TABAK ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΚΑΠ

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ...

Tου “Αλιέως”

   Σχεδόν δέκα χρόνια μετά την απορρόφηση της Πετρόλα από τα Ελληνικά Πετρέλαια η πλευρά Λάτση ξαναχτυπά ΄΄βάζοντας πόδι΄΄ αυτή τη φορά στην Εθνική. Σαν να λέμε στο ίδιο έργο θεατές...

           Με την προ 10ετίας χαριστική απορρόφηση της Πετρόλα από τα Ελληνικά Πετρέλαια παρέβαλε ο lobbystas.gr την συγχώνευση- μαμούθ της Eurobank από την Εθνική. Κατ΄αρχήν ο lobbystas.gr αισθάνεται δικαιωμένος, καθώς στάθηκε η αφορμή για να...θυμηθούν και λιγοστοί ακόμη την υπόθεση Πετρόλα- Ελ.Πε.

Βέβαια είναι αλήθεια πως δεν περιμέναμε ευρύτερη αναφορά στο θέμα, ειδικότερα από τα συστημικά ΜΜΕ και τους έγκυρους δημοσιογράφους (αλήθεια ποιός δεν θυμάται την συνταξιοδότηση δέκα μεγαλοδημοσιογράφων με 300.000 ευρώ- τόσα είχαν γραφτεί- από τα Ελ.Πε με υπογραφή του Τίμου Χριστοδούλου) που υποθέτουμε ότι διαθέτουν ασθενή μνήμη.

  Για αυτό είπαμε να ανατρέξουμε λίγο στο αρχείο μας και να θυμηθούμε, πως ο όμιλος Λάτση είχε βγει τα μέγιστα κερδισμένος με την απορρόφηση της Πετρόλα από τα κρατικά τότε Ελληνικά Πετρέλαια.

Αρχικά η εισαγωγή στο ΧΑ, του ομίλου που ιδρύθηκε το 1969,  μετά από αναβολές και προσκόμματα τεχνικού- όπως είχαν χαρακτηρισθεί τότε- 
Κύριος ανάδοχος της εισαγωγής ήταν η EFG Eurobank, ανάδοχοι η  Alpha Finance και η Εθνική, για να καλύψουν τη έκδοση 21.535.000 από τις οποίες 20.510.000 διατέθηκαν με δημόσια εγγραφή. Περίπου την ίδια περίοδο ο Ελευθέριος Στάθης (διευθύνων σύμβουλος τότε) δήλωνε (στο Βήμα) πως η Πετρόλα


με την εισαγωγή στο ΧΑ- άντληση κεφαλαίων θα εξασφάλιζε κεφάλαια για την χρηματοδότηση τμήματος του επενδυτικού σχεδιασμού της. Αυτό γιατί ισχυρό μειονέκτημα της τότε εταιρείας ήταν οι παλαιάς τεχνολογίας & μη ανταγωνιστικές μονάδες διύλισης.

Αργότερα (Ιούνιος του 2003) ο μέτοχος μειοψηφίας αγόρασε το 16,65% των Ελληνικών Πετρελαίων παρά την αντίθεση των εργαζομένων της κρατικής ( τότε) εταιρείας αποδίδοντας 140 εκατ. ευρώ κεφάλαια που ΟΜΩΣ προέρχονταν από την ΕΙΣΑΓΩΓΗ στο ΧΑ. Ετσι το μερίδιο της πλευράς Λάτση ενισχύθηκε θεαματικά στο 25% για να αυξηθεί περαιτέρω αργότερα μέσω της Paneuropean Oil & Industrial Holdings. Να θυμίσουμε, πως οι καθοριστικές αγορές μετοχών για λογαριασμό εταιρειών του ομίλου Λάτση δλδ αυτές που του επέτρεψαν να ξεπεράσει το ποσοστό του Δημοσίου πραγματοποιήθηκαν σε διάστημα 8-10 μηνών. Και μάλιστα κάτω από απόλυτη μυστικότητα και χωρίς να έχει εκδοθεί ΟΥΤΕ ΜΙΑ ανακοίνωση γνωστοποίησης των συνεχόμενων μεταβολών μ.κ των Ελ. Πε. Περιττεύει να αναφερθούμε στην ΄΄σιγή ιχθύος΄΄, που είχε επιδείξει και σε αυτή την τόσο σοβαρή περίπτωση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.   

  Σημασία έχει, πως η πλευρά Λάτση όχι μόνο κατάφερε αρχικά να ΄΄βάλει΄΄ την Πετρόλα μέσω του ΧΑ στα Ελ.Πε αλλά στη συνέχεια επέτυχε να γίνει ο μεγαλύτερος μέτοχος ξεπερνώντας ακόμη και το ελληνικό Δημόσιο. Και προφανώς από θέση ισχύος πλέον ισχυρό λόγο και στις εξελίξεις σε ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ.

   Σχεδόν δέκα χρόνια μετά την απορρόφηση της Πετρόλα από τα Ελληνικά Πετρέλαια η πλευρά Λάτση ξαναχτυπά ΄΄βάζοντας πόδι΄΄ αυτή τη φορά στην Εθνική. Σαν να λέμε στο ίδιο έργο θεατές...

Δεν υπάρχουν σχόλια: