Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΗΝ DONSKOY TABAK ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΚΑΠ

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

ΕΡΧΕΤΑΙ ΡΑΛΙ, ΠΤΩΣΗ Ή GRANDE FINALE ;

Μια υποβάθμιση του Χ.Α. από τον οίκο FTSE τον Σεπτέμβριο θα πυροδοτήσει βιαία άνοδο στην αγορά ή θα συμβεί το αντίθετο; Δικαιολογεί η κατάσταση της Ελλάδας ένα χρηματιστήριο «ισότιμο» της Φραγκφούρτης ή όχι; Όλα αυτά κουβεντιάζονται ήδη στην αγορά αναζητώντας πρακτικές για το τι θα γίνει και πως θα γίνει. Την εποχή της περίφημης αναβάθμισης έγιναν πολλά ευτράπελα για τα οποία ποτέ κανείς δεν έκατσε στο σκαμνί (με την προσδοκία στην αγορά ο Παναγής ο πρόεδρος πουλούσε τράπεζες 700 με 800 εκ. και μετά «διόρθωνε» τις πωλήσεις με την περιβόητη μέθοδο 6).
Ας έρθουμε όμως στο σήμερα. Μια υποβάθμιση θα φέρει πιο ριψοκίνδυνα κεφάλαια στην αγορά; Θα οδηγήσει το Χ.Α. σε υψηλότερο επίπεδα; Πρώτα πρώτα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι τα ίδια «σπίτια»  παίζουν σε ώριμα και αναδυόμενα χρηματιστήρια. Απλά κάνουν τράμπα τα «προϊόντα» τους. Το μαγαζί, σε αντίθεση με τον περσινό Αύγουστο, που έγραψε 30% ζημιές, δείχνει να «κρατιέται» έστω και με τον ανορθόδοξο τρόπο που γίνεται και μπορεί να το δει κάποιος παρακολουθώντας το ταμπλό. Είναι ξεκάθαρο ότι πλέον δεν ακούει σε τίποτα γιατί όλα έχουν προεξοφληθεί. Έχουν καεί τα deals των τραπεζών, οι αποκρατικοποιήσεις δεν μπορούν να γίνουν μέσα από


 το Χ.Α. όπως είναι σήμερα. Έτσι δείχνει μια υποβάθμιση του, ότι αποτελεί τελικά τη μόνη λύση ώστε να «ντοπαριστεί» η αγορά και σε συνδυασμό με μια σειρά άλλων γεγονότων που διαφαίνονται ότι έρχονται, να το οδηγήσουν σε άνοδο. Τώρα αν θα φύγουν κεφάλαια (πτώση) και μετά θα έρθουν άλλα (άνοδο) δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος με ασφάλεια να απαντήσει στο ερώτημα. Έχω την αίσθηση ότι το παιχνίδι θα διαφοροποιηθεί. Στο φινάλε φινάλε μπορεί να μην γίνει τίποτα από όλα αυτά !

Δεν υπάρχουν σχόλια: