Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΗΝ DONSKOY TABAK ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΚΑΠ

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

GARY GRANT AS THE SHADOW OF 5 PRESIDENTS. ΕΙΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ;

Tου “Αλιέως”
Μέσα στον Σεπτέμβριο ΄΄κληρώνει΄΄ για το ΧΑ και για πρώτη φορά από το 2001, που εντάχθηκε στην κατηγορία των αναπτυγμένων κινδυνεύει σοβαρά με υποβάθμιση. Οι εκτιμήσεις των επαγγελματιών της αγοράς διίστανται κατά πόσον θα ήταν συμφέρουσα άλλη μία παράταση παραμονής του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην ομάδα των αναπτυγμένων ή θα ήταν προτιμότερη μία υποβάθμιση αλλά ένταξη στα αναπτυσσόμενα. Όι υπέρμαχοι τόυ δεύτερου ενδεχόμενου θεωρούν, πως έτσι θα είναι πιο εύκολο να προσελκυσθούν κεφάλαια, που δεν μπορούν να επενδύσουν σε ανατπυγμένα χρηματιστήρια, ενώ θα ενεργοποιηθούν εντολές αγοράς από ΄΄κερδοσκοπικά΄΄ χαρτοφυλάκια.
Στο υπουργείο Οικονομικών είναι ενήμεροι των εξελίξεων, εξετάζουν δε όλα τα ενδεχόμενα. Οπως μας σημείωνε αρμόδια πηγή του επιτελείου η απόφαση που θα ληφθεί θα έχει κυρίως πολιτικά χαρακτηριστικά και σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των συναντήσεων του Αντ. Σαμαρά με την Αγκ Μέρκελ, το να θα δοθεί πράσινο φως στην Αθήνα για την πολυπόθητη παράταση. Η ουσία είναι, πως το ΧΑ θα ενταχθεί εκεί όπου οι ξένοι παίκτες, οι δανειστές και τα διεθνή συμφέροντα θέλουν, στην κατηγορία όπου ενδεχομένως να εξυπηρετούνται καλύτερα τα όποια συμφέροντα τους.
   Ομως από το σημείο αυτό αρχίζουν τα δύσκολα, καθώς για τους ξένους ΄΄ αφορμή πολέμου΄΄  θεωρείται η εξαίρεση τους από την προοπτική φορολόγησης τους κάτι που βρίσκει σφόδρα αντίθετη την πλειονότητα των ελλήνων χρηματιστών και τους θεσμικούς δηλαδή την ΕΧΑΕ και την Επιτροπή Κεφλαιαγοράς. Ο υπουργός Οικονομικών λέγεται πως έχει γίνει αποδέκτης πιεστικών αιτημέτων των ξένων για το θέμα του φόρου υπεραξίας κάτι, που θεωρείτα  απόλυτα λογικό. Από την άλλη οι δύο αρχές ΕΧΑΕ και Κεφαλαιαγορά ακολουθούν τακτική μάλλον αμφίσημη κυρίως ο πρόεδρος του ΧΑ, Σωκράτης Λαζαρίδης που θεωρείται και το πρόσωπο κλειδί πίσω από την λειτουργία του χρηματιστηρίου για περίπου δέκα χρόνια. Είναι κοινό μυστικό, πως ο Σωκράτης Λαζαρίδης είτε από τη θέση του αντιπροέδρου είτε από άλλες θέσεις πάντα στη ΄΄σκιά΄΄ προέδρων όπως ο Σπύρος Κουνιάκης, ο  Μανόλης Ξανθάκης ή ο Σπύρος Καπράλος διαδραμάτιζε καθοριστικό ρόλο, ΄΄έλυνε και έδενε.




Στον άνθρωπο κλειδί στην σκιά προέδρων του ΧΑ είχε αναφερθεί παλιότερα ο lobbystas, προακλώντας απ΄ ότι μάθαμε τον εκνευρισμό και την οργή του κ. Λαζαρίδη. 
Ομως εκ της θέσεως του είναι ο άνθρωπος κλειδί, ο οποίος θα πρέπει να γνωρίζει από τα καλά μέχρι τα...σημεία και τέρατα πρώην μεγαλόσχημων, επιχειρηματιών, τραπεζιτών, να έχει πλήρη εικόνα για τις πομπές παραγοντων που ΄΄σημάδεψαν΄΄ τη νεότερη ιστορία του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ολα αυτά θα πρέπει να τα γνωρίζει από την καλή και την ανάποδη ο Γ. Στουρνάρας (και εάν όχι να φροντίσει να ενημερωθεί το ταχύτερο) και να έχει τον τελευταίο λόγο στις τελικές αποφάσεις, που θα καθορίσουν τις ισορροπίες και την πορεία του ΧΑ την επόμενη ημέρα. Είσαι σίγουρος Γιάννη Στουρνάρα, πως όλο αυτό το ΄΄πακέτο΄΄ θα πρέπει να το χειριστεί μόνος του ο Σωκράτης Λαζαρίδης, χωρίς να έχεις- ακόμη- άνθρωπο σου στο...κατόπι του; Ξέρεις πόσους υπουργούς Οικονομικών και ΄΄τσάρους΄΄ έχει διορίσει ο Σώκρατες και τι έχουν δει τα ματάκια του; Και τώρα, μετά από 11-12 χρόνια που το ΧΑ εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα ξανάβρεθεί στα αναπτυσσόμενα όλο αυτό το ΄΄βάρος΄΄ θα το αναλάβει αυτός ο πρόεδρος; Ο lobbystas σε  ενημέρωσιε έγκαιρα για καταστάσεις που οφείλεις να γνωρίζεις, σε προειδοποιίησε για τον ρόλο συγκεκριμένων ανθρώπων.
σ.σ. καλά ο Κων. Μποτόπουλος - έχων την στήριξη του Ευ. Βενιζέλου- και λόγω της απειρίας του απ΄ ότι φαίνεται μένει στη θέση του διαδραματίζοντας δευτερεύοντα ρόλο. Το΄΄ πάνω χέρι΄΄, τον τελευταίο λόγο, το γκοβέρνο (που λένε) στα χρηματιστηριακά πράγματα το έχει ο Σωκράτης Λαζαρίδης. Ο οποίος ετοιμάζει το 8 Ετήσιο Roadshow στο Λονδίνο σαν να μην τρέχει τίποτε.



Αλήθεια αυτός, οι αυτοί που μαζεύουν μεθοδικά και χωρίς να προκαλούν μετοχές τις ΕΧΑΕ είναι ξένος, ξένοι ή Έλληνας;

Δεν υπάρχουν σχόλια: