Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΗΝ DONSKOY TABAK ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΚΑΠ

Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

EΡΕΥΝΑ Ή ΣΤΑΧΤΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ; ΣΙΓΗ ΙΧΘΥΟΣ ΑΠΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ...


Εξηγήσεις στις εποπτικές αρχές καλείται να δώσει η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου για την απρόσμενη της απόφαση να αποταθεί στο κράτος για προσωρινή κρατική στήριξη. Μετά την Κεντρική Τράπεζα, και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχωρεί σε διερεύνηση του ζητήματος, κρίνοντας ότι η πληροφόρηση που δόθηκε από την εταιρεία στη γενική της συνέλευση διαφέρει σημαντικά από τα όσα ανακοινώθηκαν από την τράπεζα μια βδομάδα αργότερα. Μιλώντας σήμερα στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ανέφερε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής ενέκρινε, κατά τη συνεδρία του τη Δευτέρα, τη διεξαγωγή σχετικής έρευνας από λειτουργούς της Επιτροπής, στόχος της οποίας, όπως είπε, είναι να διαπιστωθεί κατά πόσον η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου «κατείχε εμπιστευτικές πληροφορίες, τις οποίες δεν είχε ανακοινώσει από την αρχή με σκοπό να παραπλανηθούν οι μέτοχοι της Τράπεζας». Σχετική επιστολή στάλθηκε χθες από την Επιτροπή και


δημοσιοποιήθηκε σήμερα, για πρώτη φορά στη σύντομη ιστορία της Επιτροπής. Την έκπληξη με τις εξελίξεις εξέφρασε σε πρόσφατη επιστολή στην Τράπεζα Κύπρου και η Κεντρική Τράπεζα. Η Τράπεζα ανακοίνωσε πριν μια βδομάδα ότι θα χρειαστεί κρατική στήριξη €500 εκ. Στην τακτική συνέλευση των μετόχων που προηγήθηκε, κατά την οποία εγκρίθηκαν οι επαναδιορισμοί και οι αμοιβές του διοικητικού συμβουλίου, δεν έγινε καμία αναφορά στην πιθανότητα κρατικής στήριξης. Απαντώντας σε ερωτήσεις μετόχων, η διοίκηση αρκέστηκε να αναφέρει ότι υπολείπονται €200-300 εκ. για κάλυψη των κεφαλαιακών στόχων. «Δεν μπορεί μερικές μέρες πριν εκδοθεί η σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου να υπήρχε Γενική Συνέλευση των μετόχων κατά την οποία οι μέτοχοι να μην είχαν ενημερωθεί για την ανάγκη επιπλέον κεφαλαίων για την Τράπεζα ύψους €300 εκ. - πέρα των €200 εκ. που είχαν ανακοινωθεί αρχικά - λόγω αυξημένων προβλέψεων στο δανειακό χαρτοφυλάκιο Κύπρου και Ελλάδας και απομείωσης ελληνικών ομολόγων», τόνισε στο ΚΥΠΕ η κ. Καλογήρου. Κατά την ανακοίνωση στις 10 Μαΐου των οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου 2012, η Τράπεζα Κύπρου είχε αναφέρει ότι «λαμβάνοντας υπόψη την αναμενόμενη κερδοφορία μέχρι τις 30 Ιουνίου 2012, οι ανάγκες για κάλυψη των απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ) περιορίζονται σε €200 εκ. περίπου».

Η κ. Καλογήρου εξέφρασε την εκτίμηση ότι εντός περίπου 10 ημερών θα ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και θα διαπιστωθεί κατά πόσον υπήρχαν «εύλογοι λόγοι» να μην ανακοινωθεί το τελικό ποσό κεφαλαιακής ενίσχυσης. Ανέφερε επίσης ότι σε περίπτωση που εξακριβωθεί παράβαση της νομοθεσίας, η Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να επιβάλει διοικητικά πρόστιμα, είτε σε αξιωματούχους της Τράπεζας, είτε στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, είτε στην ίδια την Τράπεζα, ως συλλογικό όργανο. Επιπλέον, η κ. Καλογήρου είπε στο ΚΥΠΕ ότι η Επιτροπή θα διεξάγει παράλληλα νέα έρευνα για τη μεγάλη μείωση που σημειώθηκε στη χρηματιστηριακή αξία των τιμών των τραπεζικών μετοχών. Πρόσθεσε ότι η έρευνα θα επικεντρωθεί στη διαφάνεια, σε θέματα χειραγώγησης της αγοράς και σε θέματα κατοχής εμπιστευτικών πληροφοριών. Θα διερευνηθεί, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κατά πόσον υπήρχε κάτι προς ανακοίνωση και δεν είχε ανακοινωθεί την ώρα που έπρεπε, αν υπήρξαν παραπλανητικές δηλώσεις και αν υπήρχαν λογιστικά στοιχεία που έπρεπε να δημοσιοποιηθούν προς τους επενδυτές και τα οποία θα τους βοηθούσαν στο κατά πόσον θα επενδύσουν ή όχι στην τράπεζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: