Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΗΝ DONSKOY TABAK ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΚΑΠ

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

ΕΚΤ: ΣΤΟ ΠΑΤΟ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ. ΕΠΡΕΠΕ ΗΔΗ ΝΑ ΤΑ ΕΧΕΙ ΡΙΞΕΙ ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΤΕΡΑ. ΚΑΛΙΟ ΑΡΓΑ ΠΑΡΑ ΠΟΤΕ ...


Σε μείωση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών και τερματίζοντας την πολιτική των αμετάβλητων επιτοκίων που κράτησε από τον περασμένο Δεκέμβριο. Την ίδια στιγμή, σε μείωση των επιτοκίων για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, ενώ στην επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων με παράλληλη διατήρηση του βασικού της επιτοκίου στο 0,5% προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας. Σε ό,τι αφορά την ΕΚΤ, με τη σημερινή της απόφαση


οδήγησε τα επιτόκια της σε νέα ιστορικά χαμηλά. Ειδικότερα, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής: -Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος θα μειωθεί κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,75%. Το νέο επιτόκιο θα τεθεί σε ισχύ με την πράξη που πρόκειται να διακανονιστεί στις 11 Ιουλίου 2012. Το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα μειωθεί κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,50%. Το νέο επιτόκιο θα τεθεί σε ισχύ στις 11 Ιουλίου 2012.Το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα μειωθεί κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,00%. Το νέο επιτόκιο θα τεθεί σε ισχύ στις 11 Ιουλίου 2012. Αναλυτές συμφωνούν ότι η απόφαση μείωσης του επιτοκίου αναφοράς στο 0,75% από το, μέχρι στιγμής, ιστορικό χαμηλό του 1%, δεν ενδέχεται να μετριάσει τις ανησυχίες για την ύφεση και δεν ταυτίζεται με τις ελπίδες για ανάκαμψη.


Draghi: Ομόφωνη η απόφαση για μείωση των επιτοκίων

Για "υποτονική" οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να μειώσει σε νέο ιστορικό χαμηλό τα επιτόκια, ενώ προειδοποίησε ότι η υψηλή αβεβαιότητα επηρεάζει αρνητικά την εμπιστοσύνη και το οικονομικό κλίμα. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε ότι η απόφαση για μείωση των επιτοκίων ήταν ομόφωνη, ενώ στην ανάλυση του σημείωσε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις υποχώρησαν περαιτέρω, ενώ ορισμένοι από τους καθοδικούς κινδύνους στο outlook της ανάπτυξης υλοποιήθηκαν. Επανέλαβε εξάλλου ότι όλα τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής είναι προσωρινού χαρακτήρα, ενώ για τις πιο μακροπρόθεσμες πράξεις αναχρηματοδότησης (LTROs) που διενήργησε η κεντρική τράπεζα σημείωσε ότι θα χρειαστεί ένα διάστημα χρόνου για να φανούν πιο ξεκάθαρα τα αποτελέσματα τους. Στρέφοντας την προσοχή του στις μελλοντικές εξελίξεις ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι η κεντρική τράπεζα εξακολουθεί να αναμένει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα ανακάμψει σταδιακά. Προειδοποίησε ωστόσο ότι οι εντάσεις σε ορισμένες αγορές κρατικών χρεογράφων, η διαδικασία προσαρμογής των ισολογισμών στον χρηματοπιστωτικό και τον μη χρηματοπιστωτικό τομέα και η υψηλή ανεργία αναμένεται ότι θα συνεχίσουν να επηρεάζουν αρνητικά την υποκείμενη δυναμική της ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ χαιρέτισε παράλληλα τις αποφάσεις της τελευταίας συνόδου κορυφής της Ε.Ε. για την ανάληψη δράσης ώστε να αντιμετωπιστούν οι εντάσεις στις χρηματοοικονομικές αγορές, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να τονωθεί η ανάπτυξη. "Συμφωνούμε ότι χρειάζεται να τεθούν πιο ισχυρά θεμέλια στην Ευρωζώνη για το μέλλον και ότι η βιώσιμη ανάπτυξη, τα υγιή δημόσια οικονομικά και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας παραμένουν  οι βασικές οικονομικές προτεραιότητες", δήλωσε ο Draghi. "Καλωσορίζουμε την απόφαση για τον σχεδιασμό ενός οδικού χάρτη για μια γνήσια Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Καλωσορίζουμε επίσης την πρωτοβουλία της Συνόδου προς ένα ενιαίο εποπτικό πλαίσιο, όπως επίσης και την πιθανότητα – με τις κατάλληλες προϋποθέσεις – της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της χρήσης των μηχανισμών EFSF/ESM με πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό τρόπο", πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: