Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΗΝ DONSKOY TABAK ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΚΑΠ

Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

ΤΟ REUTERS ΣΥΣΠΕΙΡΩΝΕΙ ΤΟΝ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟ !


Όλη η Ευρώπη παρακολουθεί με αγωνία τις εκλογές στη Γαλλία, αλλά οι ελληνικές κάλπες ενέχουν πολύ μεγαλύτερα ρίσκα για την ευρωζώνη, σημειώνει το Reuters σε δημοσίευμα για τις εκλογές. Τα γκάλοπ δείχνουν ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρος νικητής. Το ΠΑΣΟΚ


και η Ν.Δ. συγκεντρώνουν αθροιστικά περίπου 38%, ποσοστό που δείχνει ότι δεν είναι εξασφαλισμένη η κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε περίπτωση συνεργασίας. Είτε θα εξασφαλίσουν οριακά την από κοινού διακυβέρνηση με οριακή πλειοψηφία είτε θα πρέπει να συσταθεί ένας ευρύς συνασπισμός από μικρότερα κόμματα, που αντιτίθενται στην πολιτική της λιτότητας. Κάποιοι οικονομολόγοι θεωρούν ότι οι εκλογές της Κυριακής ενδέχεται να οδηγήσουν την Ελλάδα στο ναδίρ του περασμένου Νοεμβρίου, με επαναφορά των σεναρίων εξόδου από το ευρώ. Το ντόμινο που θα ακολουθήσει θα οδηγήσει τα ομόλογα της Ισπανίας και της Ιταλίας ξανά στη ζώνη κινδύνου, σημειώνουν. "Η πολιτική παράλυση στην Ελλάδα μετά τις εκλογές ενδέχεται να οδηγήσει σε στάση πληρωμών, ακόμη και σε απειλές εξόδου από το ευρώ", αναφέρει ο Θανάσης Βαμβακίδης, αναλυτής της Bank of America. "Θεωρούμε ότι η τρόικα ενδέχεται να μην έχει άλλη επιλογή από το να διακόψει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, εάν δεν υπάρχει κυβέρνηση", τόνισε.
Όσο για την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου, είναι δίκοπο μαχαίρι, λένε οι οικονομολόγοι της JP Morgan, σημειώνοντας ότι ακόμη και σε περίπτωση συμφωνίας της τρόικας αυτό θα σημάνει ότι η Ελλάδα δεν θα βγει στις αγορές ούτε το 2015, καθώς δεν θα διαθέτει ακόμη πρωτογενές πλεόνασμα. "Σε αυτήν την περίπτωση, δείχνει πιθανό ένα τρίτο πρόγραμμα, το οποίο θα πρέπει να είναι ακόμη μεγαλύτερο", σημειώνουν. Το ζήτημα είναι ποια στάση θα κρατήσει η τρόικα. Οι πηγές του πρακτορείου σημειώνουν την ιδιαίτερα περιορισμένη ανοχή ως προς περαιτέρω αποκλίσεις. "Δεν υπάρχει πλέον υπομονή ή χρόνος για την Ελλάδα. Η μόνη επιλογή που έχουν είναι να εγκαταλείψουν το ευρώ εάν δεν τους αρέσει η συμφωνία που έχουν", τονίζει αξιωματούχος της ευρωζώνης. "Κανείς δεν θέλει να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας ακόμη και για λίγο", τονίζει αναφορικά με ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου. "Όλοι ξέρουν ότι αυτό θα σημάνει εβδομάδες συζητήσεων και θα οδηγήσει σε αντίστοιχες απαιτήσεις από την Ιρλανδία και την Πορτογαλία".

Ωστόσο, με τους Ευρωπαίους ηγέτες αλλά και τους Έλληνες πολίτες να είναι αποφασισμένοι για παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, το πιο πιθανό, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι ένας συμβιβασμός μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της. "Ενδέχεται να υπάρξει νέα ελάφρυνση του χρέους, υπό τη μορφή αναδιάρθρωσης των επίσημων δανείων", αναφέρει η JP Μorgan, κάνοντας λόγο για επιμήκυνση των ωριμάνσεων αλλά και για μείωση των επιτοκίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: