Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΗΝ DONSKOY TABAK ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΚΑΠ

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

ΤΙ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ. ΠΟΤΕ ΘΑ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΚΡΙΣΗ ...


Μέχρι τα μέσα του 2013 θα παραμείνει σε ύφεση η ελληνική οικονομία όπως εκτιμά ο ΟΟΣΑ, στην τελευταία έκθεσή του. Στην εξαμηνιαία του έκθεση, ο οργανισμός αναφέρει: «Η οικονομία αναμένεται να συρρικνώνεται μέχρι τα μέσα του 2013 κυρίως λόγο της απαιτούμενης δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο ρυθμός ανάπτυξης θα αποκτήσει ξανά θετικό πρόσημο το δεύτερο εξάμηνο του 2013» . Για το 2013 συνολικά, προβλέπεται συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,3%.



Συγκεκριμένα, προβλέψει για την ελληνική οικονομία ύφεση 5,3% για φέτος. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδας προβλέπει ύφεση έως 5% για φέτος ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει λόγο για ύφεση 4,7%

Ο επικεφαλής ανάλυσης του οργανισμού Pier Carlo Padoan κάλεσε την Ελλάδα να παραμείνει στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που συμφώνησε με τους διεθνείς πιστωτές. «Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη. Αυτό απαιτεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση – και τονίζω ότι αναφέρομαι σε εφαρμογή – το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με την τρόικα και άλλες χώρες» δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters και συμπλήρωσε: «η παραμονή στο ευρώ θα είναι δαπανηρή, αλλά η αποχώρηση από την ευρωζώνη θα είναι πολύ πιο δαπανηρή για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες».

Η αδύναμη εγχώρια ζήτηση στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα ασκήσει πτωτικές πιέσεις στον πληθωρισμό, ο οποίος – σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ – θα υποχωρήσει το 2012 στο 0,8%. Για τον επόμενο χρόνο προβλέπεται αποπληθωρισμός.
Το ποσοστό της ανεργίας υπολογίζεται στο 21,2% για το 2012 με περαιτέρω αύξηση στο 21,6% το 2013. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών – που αντικατοπτρίζει το βασικό πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας – εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί στο 6,5% του ΑΕΠ το 2013 από 7,6% το 2012.

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού υπολογίζεται στο 7,4% του ΑΕΠ για το 2012 και στο 4,9% του ΑΕΠ για το 2013. Επισημαίνεται ότι για το 2012 η Κομισιόν προβλέπει έλλειμμα στο 7,3% του ΑΕΠ.

Η κρίση της ευρωζώνης απειλεί την παγκόσμια οικονομία

Στην έκθεσή του, ο Οργανισμός διατυπώνει πρόβλεψη ανάπτυξης 3,4% για την παγκόσμια οικονομία το 2012 από 3,6% τον προηγούμενο χρόνο. Προβλέπει επιτάχυνση της ανάκαμψης στο 4,2% το 2013. Κρούει όμως, τον κώδωνα του κινδύνου ως προς την κρίση της ευρωζώνης, τονίζοντας ότι απειλεί τις απόπειρες ανάκαμψης της διεθνούς οικονομίας.

«Βλέπουμε ανάκαμψη της ανάπτυξης στις ΗΠΑ, με κινητήριο δύναμη την εγχώρια ζήτηση, κάποια ανάκαμψη στην Ιαπωνία και μέτρια έως ισχυρή ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες οικονομίες» αναφέρει ο κ. Padoan και συμπληρώνει: «Στην ευρωζώνη όμως, προβλέπουμε στασιμότητα της οικονομίας, η οποία κρύβει σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των μελών του ευρωπαϊκού βορρά που αναπτύσσονται και των μελών του ευρωπαϊκού Νότου που βρίσκονται σε ύφεση».

Συγκεκριμένα, η οικονομία της ευρωζώνης εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί φέτος οριακά, κατά 0,1% για να ανακάμψει το 2013 κατά 0,9%. Κινητήριος δύναμη όμως, είναι η γερμανική οικονομία για την οποία προβλέπεται ανάπτυξη 1,2% το 2012 και 2% το 2013. Στον αντίποδα, η Ιταλία αναμένεται να καταγράψει ύφεση 1,7%, η Πορτογαλία 3,2% και η Ισπανία 1,6% το 2012.

Νέες παρεμβάσεις από ΕΚΤ και ευρωομόλογο

«Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, υπάρχουν τρόποι να ενισχυθεί η δυναμική του τείχους προστασίας οι οποίοι περιλαμβάνουν πιο ισχυρή παρέμβαση ή νέο ρόλο για την ΕΚΤ» δήλωσε ο κ. Padoan. Ο ίδιος κάλεσε την ΕΚΤ να μην αποκλείσει το ενδεχόμενο για νέες αγορές κρατικών ομολόγων, για χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) αλλά και για μείωση των επιτοκίων. «Η κατάσταση επιδεινώθηκε σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες. Εάν υπάρχει διακριτός κίνδυνος ότι κινούμαστε ταχύτατα σε ένα κακό αποτέλεσμα, τότε θα πρέπει να ληφθεί άμεσα δράση» δήλωσε ο κ. Padoan.

Ο ΟΟΣΑ ανεβάζει περαιτέρω τους τόνους προειδοποιώντας για φαύλο κύκλο στην ευρωζώνη «που θα περιλαμβάνει υψηλό κρατικό δανεισμό, αδύναμα τραπεζικά συστήματα, υπερβολική δημοσιονομική προσαρμογή και χαμηλότερη ανάπτυξη».

Μιλώντας στους Financial Times, ο κ. Padoan δήλωσε ότι από μόνη της η δημοσιονομική προσαρμογή, χωρίς συμπληρωματικά στοιχεία από ένα «αναπτυξιακό σύμφωνο» μπορεί να καταστρέψει τις πιθανότητες μίας μακροπρόθεσμης οικονομικής ένωσης. «Πρέπει να μπούμε στο δρόμο προς την έκδοση ευρωομολόγων το ταχύτερο δυνατό» δήλωσε. Κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να ασκήσουν πιέσεις προς «την έκδοση κρατικών τίτλων με κοινή εγγύηση που θα συμβάλουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στην στήριξη της διαθεσιμότητας πίστωσης».

Όσον αφορά την Ισπανία, που θεωρείται το επόμενο «θύμα» στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους, ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι απαιτείται μεσοπρόθεσμο σχέδιο με μέτρα μόνιμης μείωσης του ελλείμματος αλλά και σταθερών ελέγχων στους προϋπολογισμούς των αυτόνομων περιφερειών. Για την ισπανική οικονομία προβλέπεται συνέχιση της ύφεσης για το 2012, καθώς η εγχώρια ζήτηση αποδυναμώνεται από τη δημοσιονομική προσαρμογή. Συγκεκριμένα, το ισπανικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί κατά 1,6% φέτος και κατά 0,8% τον επόμενο χρόνο. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού υπολογίζεται στο 5,4% του ΑΕΠ για το 2012 και στο 3,3% για το 2013, πολύ κοντά στο στόχο του 3% που έχει θέσει και η κυβέρνηση Rajoy.    

Δεν υπάρχουν σχόλια: