Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΗΝ DONSKOY TABAK ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΚΑΠ

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΑΓΩΝΟΥΝ CDS ...

Στο «πάγωμα» της προσφοράς ασφαλίστρων κινδύνου έναντι στάσης πληρωμής του ελληνικού δημοσίου (CDS) οφείλεται η έντονη άνοδος που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα το spread των


νέων ελληνικών δεκαετών ομολόγων, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Όπως αναφέρεται σχετικά, οι τράπεζες έχουν σταματήσει να προσφέρουν τιμές για τα νέα ομόλογα που έχουν λάβει οι πιστωτές της Ελλάδας στο πλαίσιο του PSI λόγω ρήτρας αναδρομικής ισχύος που περιλαμβάνουν τα νέα CDS και η οποία επιτρέπει ενεργοποίησή τους για πιστωτικό γεγονός που έχει λάβει χώρα εντός του τελευταίου διμήνου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι κάτοχοι των νέων ελληνικών πενταετών CDS μπορεί να απαιτήσουν την αναδρομική πληρωμή τους επικαλούμενοι το πιστωτικό γεγονός που κήρυξε για την Ελλάδα η Διεθνής Ένωση Ανταλλαγών και Παραγώγων (ISDA) στις 9 Μαρτίου, μετά την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του PSI. «Είναι ένα επιπλέον πρόβλημα που αποτρέπει τους επενδυτές και τις τράπεζες από την αγορά ελληνικών ομολόγων», σχολίασε επικεφαλής trader CDS ευρωπαϊκής τράπεζας. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι τραπεζίτες φοβούνται πως η αύξηση στις αποδόσεις των νέων ελληνικών ομολόγων και η αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με την ενεργοποίηση των CDS θα επηρεάσει το κλίμα στην αγορά ομολόγων της περιφέρειας ωθώντας τις αποδόσεις τους σε νέα υψηλά, γι αυτο και ζητούν από την ISDA να διευθετήσει το θέμα της ρήτρας αναδρομικής ισχύος άμεσα. Προσδοκίες για ενίσχυση του ESM "ρίχνουν" τα spreads Ισπανίας, Ιταλίας Ελαφρώς πτωτικά κινούνται τη Δευτέρα τα spreads Ισπανίας και Ιταλίας εν μέσω προσδοκιών ότι η Γερμανία θα μαλακώσει την στάση της απέναντι στην ενίσχυση του τείχους προστασίας της ευρωζώνης στα 700 δισ. ευρώ. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συναντηθούν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν αναφορικά με τον συνδυασμό του προσωρινού (EFSF) και μόνιμου μηχανισμού διάσωσης (ESM) και την ενίσχυση του συνολικού τείχους προστασίας στα 700 δισ. ευρώ. Δημοσιεύματα τη Δευτέρα αναφέρουν πως η Γερμανία βρίσκεται πολύ κοντά στο να δώσει το "πράσινο φως" στον συνδυασμό των δύο μηχανισμών διάσωσης της ευρωζώνης και την ενίσχυση του τείχους προστασίας. Η Ισπανία έχει επανέλθει το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο των ανησυχιών με τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της χώρας να καταγράφουν την Παρασκευή υψηλό (5,54%) από τις 16 Φεβρουαρίου.

Η Κομισιόν σύμφωνα με αποκαλύψεις του ισπανικού τύπου εκτιμά ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που θα πρέπει να κάνει η Ισπανία μέσα στην επόμενη διετία είναι μεγαλύτερη (!) από αυτή που έχει γίνει στην Ελλάδα την διετία 2010 – 2011. Την Κυριακή, το Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας έχασε την πλειοψηφία στις εκλογές της Ανδαλουσίας, εντείνοντας τις πιέσεις στον Πρωθυπουργό Mariano Rojoy, που αναμενόταν να αποκτήσει τον έλεγχο της περιοχής πριν την λήψη απόφασης για τον προϋπολογισμό. Σύμφωνα με ξένα μέσα, το Λαϊκό Κόμμα (PP), κέρδισε 50 έδρες από τις 109 του περιφερειακού κοινοβουλίου, αποτυγχάνοντας να εξασφαλίσει την πλειοψηφία, μετά την καταμέτρηση του 99% των ψήφων. Σε αυτό το κλίμα, τα premiums που απαιτούν οι επενδυτές για την διακράτηση των δεκαετών ομολόγων Ισπανίας και Ιταλίας έναντι του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου βάσης bund υποχωρούν κατά 6 περίπου μονάδες βάσης στις 344 μ.β. και 312 μ.β., αντίστοιχα. Παράλληλα, σταθεροποιητικά κινείται αυτή την ώρα το πορτογαλικό spread στις 1.071 μ.β. (-0,10 μ.β.). Το κόστος δανεισμού για τις δύο χώρες του ευρωπαϊκού νότου – που σημείωσαν απότομη άνοδο την προηγούμενη εβδομάδα λόγω δημοσιονομικών ανησυχιών – υποχώρησαν στις συναλλαγές της Δευτέρας με την απόδοση του ιταλικού δεκαετούς να πέφτει κάτω από το ψυχολογικό όριο του 5%. «Στη συνέχεια της εβδομάδας αναμένουμε να δούμε περισσότερα σημάδια συμβιβασμού της Γερμανίας στην ιδέα ενίσχυσης των πόρων του ESM στο Eurogroup της Παρασκευής. Το γεγονός αυτό μπορεί να δώσει διαδοχικές ωθήσεις στην διάθεση ανάληψης κινδύνου», σχολιάζει στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων της Commerzbank. Στις ήδη υπάρχουσες ανησυχίες προστίθεται και η φωνή του Ιταλού πρωθυπουργού Mario Monti, ο οποίος έκρουσε το Σαββατοκύριακο τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως η συνεχής δημοσιονομική διολίσθηση της Ισπανίας εγείρει νέους κινδύνους μετάδοσης της κρίσης. Με αυτά τα δεδομένα, η πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων Ιταλίας και Ισπανίας είναι πιο πιθανό να αποτελεί μια «υπαναχώρηση», καθώς η ώθηση που προφέρει η είδηση για την ενίσχυση του ESM είναι δύσκολο να επιφέρει ένα σταθερό ράλι στις τιμές των ομολόγων, σχολιάζει από την μεριά του ο Richard McGuire, στρατηγικός αναλυτής της Rabobank International. Αντίθετα με το ιταλικό και ισπανικό spread, το spread των νέων δεκαετών ελληνικών ομολόγων συνεχίζει τη Δευτέρα την ανοδική του πορεία πλησιάζοντας τις 1.900 μ.β. (στις 1.881 μ.β.), ενισχυμένο κατά 57,7 μ.β. σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής. Ανοδικά κινείται και το ιρλανδικό spread στις 633 μ.β.

Τα πενταετή CDS Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας διαμορφώνονται αντίστοιχα στις 611 μ.β., 1.196 μ.β. και 428 μ.β.

Δεν υπάρχουν σχόλια: