Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΗΝ DONSKOY TABAK ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΚΑΠ

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

ΕΚΤΟΣ PSI HEDGE FUNDS. ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ. ΘΑ ΤΟΥΣ ΒΓΕΙ ;

"Ο χρόνος είναι με το μέρος τους, καθώς οι επενδυτές, μέχρι σήμερα, έχουν αποπληρωθεί πλήρως στις υποχρεώσεις του ελληνικού χρέους" 

Συνεχίζουν να αντιδρούν στη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα εθελοντικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ορισμένα hedge funds κρίνοντας ότι θα ωφεληθούν περισσότερο αν μείνουν έξω από την όλη διαδικασία σύμφωνα με το Reuters. Το πρακτορείο σημειώνει μάλιστα ότι τα funds έχουν χτίσει αρκετά σημαντικές θέσεις στα ελληνικά ομόλογα και θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν το ευρωπαϊκό σχέδιο να μοιραστούν οι τράπεζες και οι ομολογιούχοι το βάρος από την μείωση του χρέους της χώρας σε εθελοντική βάση. Όπως σημειώνει το Reuters

οι ομολογιούχοι θα πρέπει να παραιτηθούν από περίπου 100 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της εθελοντικής ανταλλαγής στο πλαίσιο της συμφωνίας του Οκτωβρίου.

Ωστόσο, πολλά hedge funds σχεδιάζουν να μην συμμετάσχουν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, θα προτιμούσαν να επιτρέψουν την πτώχευση της χώρας, κάτι που θα ενεργοποιήσει τα ασφάλιστρα κινδύνου που έχουν αγοράσει, ή ελπίζουν ότι θα είναι σε θέση  να εξασφαλίσουν την πλήρη αποπληρωμή τους εφόσον διασφαλιστεί η συμμετοχή άλλων ομολογιούχων στο πρόγραμμα.

Αυτό φέρνει τα hedge funds σε τροχιά σύγκρουσης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο επιδιώκει την απομείωση του ελληνικού χρέους σε πιο βιώσιμα επίπεδα.

"Το παιχνίδι είναι πως ΄θα υποχρεωθούν να με πληρώσουν΄. Η Ελλάδα θα επιδιώξει να αποφύγει μια χρεοκοπία. Αν πετύχει να αναδιαρθρώσει το 80% της συμφωνίας και να πληρώσει τα υπόλοιπα αυτό θα είναι το καλύτερο", δηλώνει ο Gabriel Sterne της χρηματιστηριακής Exotix.

Χωρίς μια συμφωνία, το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας δεν θα είναι σε θέση να προχωρήσουν το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, σημειώνει το πρακτορείο.

Το δημοσίευμα του Reuters αναφέρεται επίσης σε κερδοσκοπικά παιχνίδια από την πλευρά των funds. Όπως σημειώνει, αγοράζουν μερίδια στο ελληνικό ομόλογο που λήγει το Μάρτιο για περίπου 40 cents στο ευρώ.

Το στοίχημα που βάζουν – σύμφωνα με το πρακτορείο – είναι ότι στη συμφωνία για την εθελοντική αναδιάρθρωση θα συμμετάσχουν άλλοι ομολογιούχοι και η Ελλάδα θα αποπληρώσει πλήρως τα hedge funds για να αποφύγει την ενεργοποίηση των συμβολαίων αντιστάθμισης κινδύνου (CDS).

"Ο χρόνος είναι με το μέρος τους, καθώς οι επενδυτές, μέχρι σήμερα, έχουν αποπληρωθεί πλήρως στις υποχρεώσεις του ελληνικού χρέους", σχολιάζει στέλεχος της Jyske Invest.


Δεν υπάρχουν σχόλια: