Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΗΝ DONSKOY TABAK ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΚΑΠ

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Η E.B.A ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ STRESSTEST ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ. ΕΧΟΥΝ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ;

Στην επίσημη ανακοίνωσή της, η E.B.A λέει πως δεν δημοσιοποιούνται τα στοιχεία για τις ελληνικές τράπεζες, επικαλούμενη την υφιστάμενη δέσμευση των Ευρωπαίων ηγετών και του ΔΝΤ να στηρίξουν το τραπεζικό σύστημα της χώρας !

 

Κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 114,7 δισ. ευρώ των ευρωπαϊκών τραπεζών αποκαλύπτουν τα αποτελέσματα των τεστ που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA), η οποία δίνει διορία έως τα τέλη Ιουνίου στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να καλύψουν τη "μαύρη τρύπα" και έως τις 20 Ιανουαρίου για να παρουσιάσουν τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης. Για την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή επισημαίνει πως τα σχέδια παροχής πακέτου ύψους 30 δισ. ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ,  κρίνονται επαρκή για την κάλυψη των αναγκών τους, ούτως ώστε να καταφέρουν να καλύψουν τα απαιτούμενα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας που προβλέπει το πρόγραμμα. Το ποσό δηλαδή δεν προκύπτει από τα σημερινά τελικά στοιχεία της ευρωπαϊκής αρχής, όπως λανθασμένα μετέδωσαν νωρίτερα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Για το λόγο αυτό, στα ανά χώρα συγκεντρωτικά αποτελέσματα, η EBA προσδιορίζει τις ανάγκες των ελληνικών τραπεζών στα 30 δισ. ευρώ με την εξής υποσημείωση: "Το πακέτο κεφαλαιακής στήριξης για την περίπτωση των ελληνικών τραπεζών έχει υπολογιστεί στη βάση των μίνιμουμ μέτρων στήριξης που προσφέρονται στο πλαίσιο του προγράμματος των Ε.Ε./ΔΝΤ με τρόπο που να μην έρχεται σε σύγκρουση με όσα έχουν προσυμφωνηθεί. Το πρόγραμμα στήριξης περιέχει ήδη ένα σύνολο στόχων για τις ελληνικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένου του στόχου για τον δείκτη Core Tier 1, οι οποίοι παρακολουθούνται σε τακτική βάση. Για την Ελλάδα, αυτά τα μίνιμουμ μέτρα στήριξης υπερκαλύπτουν τα κριτήρια της άσκησης της EBA και δεν έχουν τεθεί νέοι στόχοι. Για το λόγο αυτό δεν δημοσιοποιούνται στοιχεία για τις ελληνικές τράπεζες". Στις υπόλοιπες χώρες οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών διαμορφώνονται ως εξής:

-Στη Γερμανία, παρουσιάζονται ανάγκες κεφαλαιακής ενίσχυσης ύψους 13,1 δισ. ευρώ

-Στη Γαλλία, το έλλειμμα των κεφαλαίων των τραπεζών διαμορφώνεται στα 7,3 δισ. ευρώ, έναντι προσωρινών εκτιμήσεων για 8,8 δισ. ευρώ

-Στην Ισπανία το αντίστοιχο ποσό ανέρχεται στα 26,2 δισ. ευρώ

-Στην Ιταλία οι κεφαλαιακές ανάγκες φτάνουν τα 15,4 δισ. ευρώ

-Στην Πορτογαλία, οι τράπεζες χρειάζονται ενίσχυση 7 δισ. ευρώ

-Στην Κύπρο, οι ανάγκες των τραπεζών διαμορφώνονται στα 3,531 δισ. ευρώ

-Στο Βέλγιο, το ποσό διαμορφώνεται στα 6,31 δισ. ευρώ

-Στην Ολλανδία, φτάνουν τα 159 εκατ. ευρώ

-Στην Αυστρία, οι ανάγκες των τραπεζών διαμορφώνονται στα 3,92 δισ. ευρώ



Σημειώνεται ότι η EBA αύξησε τις εκτιμήσεις της για το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών των ευρωπαϊκών τραπεζών από τον Οκτώβριο, όταν είχε προβλέψει ότι το απαιτούμενο ποσό ενίσχυσης θα φτάσει τα 106 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς αποδίδεται στην αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τις ανάγκες των γερμανικών τραπεζών. Ανώνυμες πηγές ανέφεραν στο Dow Jones Newswires πως οι τελευταίες εκτιμήσεις παρουσιάζουν τις ανάγκες της Commerzbank αυξημένες κατά 2,9 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Οκτώβριο. Ελαφρώς μικρότερο παρουσιάζεται το κεφαλαιακό έλλειμμα των τραπεζών σε Γαλλία και Πορτογαλία.




Δεν υπάρχουν σχόλια: