Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΗΝ DONSKOY TABAK ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΚΑΠ

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

GRAND FINALE ; ΓΙΑ ΚΥΠΡΟ ΛΟΓΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΦΟΡΟΥ …

Καίριο πλήγμα για το στάτους της Κύπρου ως χρηματοοικονομικό κέντρο αποτελεί η προτεινόμενη ευρωπαϊκή οδηγία για επιβολή ενιαίου φορολογικού τέλους επί των συναλλαγών που γίνονται από εταιρείες, προειδοποιούν αρμόδιοι φορείς. 

Πρόεδρος της Ε.Κ. Δήμητρα Καλογήρου


Της Ελευθερίας Παϊζάνου – stockwatch.cy

 Διάχυτη είναι η άποψη των εμπλεκόμενων και επηρεαζόμενων φορέων που κατέθεσαν σήμερα τις απόψεις του ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπή Εξωτερικών ότι σε περίπτωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής οδηγίας, πολλές ξένες εταιρείες οι οποίες εδρεύουν στην Κύπρο και παρέχουν υπηρεσίες χρηματιστηριακών και άλλων συναλλαγών θα αποχωρήσουν από τη χώρα και θα επιλέξουν θα μεταφερθούν σε άλλες χώρες εκτός ΕΕ για να αποφύγουν το συγκεκριμένο φόρο. Η προτεινόμενη πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προβλέπει την

επιβολή ενιαίας φορολογίας 0,1% επί των συναλλαγών μετοχών και ομολόγων και οι συμβάσεις παραγώγων, σε ποσοστό 0,01%. Όπως εκτιμάται η συγκεκριμένη νομοθεσία θα αποφέρει αύξηση των εσόδων των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης της τάξης των €57 δισ. το χρόνο. Προτείνεται όπως η νομοθεσία τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2014. 


SOS από Επ. Κεφαλαιαγοράς 

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε και η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου Δήμητρα Καλογήρου, η οποία υπογράμμισε ότι επηρεάζεται η συντριπτική πλειοψηφία των Κυπριακών Επιχειρήσεων Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών οι οποίες δραστηριοποιούνται μέσω της Κύπρου και ασχολούνται με αγοραπωλησίες χρηματοοικονομικών μέσων και στο εξωτερικό. «Χρησιμοποιούν», είπε «την Κύπρο για τις φορολογικές της εκπτώσεις και κάνουν τις συναλλαγές τους σε τρίτες χώρες». Σημείωσε επίσης ότι σε περίπτωση εφαρμογής της προτεινόμενης φορολογίας σε μια μόνο από τις μεγαλύτερες ΚΕΠΕΥ στην Κύπρο θα της κοστίσει πρόσθετους φόρους $137,7 εκ., συμπληρώνοντας ότι θα υπάρξει μια απώλεια του εταιρικού εισοδήματος προς την Κύπρο €18 εκ. Επίσης, τόνισε ότι θα υπάρξει απώλεια του φόρου επί των μισθών ύψους €500 εκ., θα χαθούν επίσης 56 με 100 θέσεις εργασίας από την κάθε εταιρεία και θα απολέσουν εισοδήματα οι ελεγκτές και οι δικηγόροι. Καταλήγοντας, εξέφρασε την άποψη ότι σε περίπτωση επιβολής του φόρου θα πρέπει να είναι σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Όχι και από Τράπεζες 

Την έντονη αντίθεση του Συνδέσμου Τραπεζών με την επιβολή της συγκεκριμένης νομοθεσίας εξέφρασε η Χριστίνα Πιερίδη, αφού όπως είπε θα επηρεαστούν αρνητικά και οι τράπεζες οι οποίες διεξάγουν μεγάλες χρηματοοικονομικές συναλλαγές για λογαριασμό πελατών τους, οποίες δεν καταβάλλουν φόρο. Προειδοποίησε ότι «εάν αυτές οι συναλλαγές φορολογηθούν, τότε θα σταματήσουν να γίνονται μέσω Κύπρου και κάτι τέτοιο ενδεχομένως να προκαλέσει και τη φυγή κάποιων Ρωσικών άλλων ξένων κεφαλαίων». «Η ίδια επιτροπή», επισήμανε η κ. Πιερίδου «εκτιμά ότι θα υπάρξει μείωση 1,75% στο ΑΕΠ», προσθέτοντας ότι «στην Κύπρο θα είναι πιο μεγάλος ο αντίκτυπος γιατί το ποσοστό των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών του ΑΕΠ είναι μεγαλύτερο». Καταλήγοντας σημείωσε ότι σε μια περίοδο κρίσης δεν θα πρέπει να προτείνονται τέτοια μέτρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: