Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΗΝ DONSKOY TABAK ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΚΑΠ

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

ΤΟΥΣ ΠΗΡΕ ΧΑΜΠΑΡΙ ΚΑΙ Η NOMURA !

"Κλειδί το PSI ώστε το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει χρόνο στην εξουσία"

Ως παράγοντα «κλειδί» προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει χρόνο στην εξουσία χαρακτηρίζει την εξέλιξη του PSI σε έκθεσή της για την ελληνική πολιτική σκηνή η Nomura International. Ο οίκος χαρακτηρίζει «ιδανική, στη θεωρία»

την προοπτική μιας κυβέρνησης συνασπισμού, εκτιμά ωστόσο ότι οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι περιορισμένες. Όπως αναφέρει η έκθεση, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η πολυτέλεια για πρόωρες εκλογές και πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα και, με αυτό το δεδομένο, το πιθανότερο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ θα εξαντλήσει τα περιθώρια που διαθέτει με την υπάρχουσα κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Μία πλειοψηφία όμως που, όπως σχολιάζει η Nomura, βρίσκεται υπό πίεση ειδικά
από τον Ιούνιο και ήδη «μετρά» απώλειες εδρών. Για τη Νέα Δημοκρατία ο οίκος σχολιάζει ότι ακολουθεί σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή και εναντιώνεται στο Μεσοπρόθεσμο, του οποίου ζητά την πολιτική επαναδιαπραγμάτευση αλλά χωρίς να παρουσιάζει μία αξιόπιστη δημοσιονομική στρατηγική. Ακόμα και εντός της ΝΔ υπάρχουν μέλη που διαφωνούν με αυτή τη σκληρή θέση, χωρίς ωστόσο να έχουν μέχρι στιγμής αποκλίνει από την κομματική γραμμή. Πρόσωπα «κλειδιά» χαρακτηρίζονται από τη Nomura οι Γ. Παπανδρέου, Ε. Βενιζέλος, Α. Σαμαράς, Γ. Καρατζαφέρης και Λ. Παπαδήμος. Για τον πρωθυπουργό, η Nomura σχολιάζει ότι έχει «χτίσει» ένα μετριοπαθές προοδευτικό προφίλ, όμως η κρίση έχει περιορίσει τη δημοτικότητά του. Για τον Ε. Βενιζέλο σημειώνει ότι διαθέτει αδιαμφισβήτητες ικανότητες πολιτικών ελιγμών και ότι έχει αποδείξει την ικανότητά του να κρατά το ΠΑΣΟΚ ενωμένο, παρά την εντεινόμενη δυσφορία στο εσωτερικό του κόμματος. «Επιθετική» χαρακτηρίζεται η ρητορική του Α. Σαμαρά, που όμως δεν μειώνει τις πιθανότητες συμμετοχής σε μια κυβέρνηση συνασπισμού. Δεν έχει πείσει ωστόσο την Τρόικα (και τους αναλυτές της Nomura) για τη βιωσιμότητα του οικονομικού του προγράμματος. 
Ο Γ. Καρατζαφέρης χαρακτηρίζεται ως πιθανός σύμμαχος της ΝΔ, ιδιαίτερα απρόβλεπτος και με απόψεις που μεταβάλλονται με σκοπό το εκλογικό όφελος. Συχνά το ΛΑΟΣ έχει συνδεθεί με ακροδεξιά στοιχεία. 
Ο Λουκάς Παπαδήμος, όπως σημειώνει η Nomura, έχει προταθεί ως το πρόσωπο που θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση. Ο ίδιος μέχρι στιγμής έχει αποφύγει να μειώσει το πολιτικό του κεφάλαιο, τονίζοντας την ανάγκη διακομματικής συμφωνίας πριν αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην ελληνική πολιτική σκηνή.Ο οίκος χαρακτηρίζει υψηλό το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα. Ως πιθανούς καταλύτες προσδιορίζει: 
- Μια αποτυχία της ψηφοφορίας της 20ης Οκτωβρίου. Οι δραστικές αλλαγές στα εργασιακά αποτελούν αντικείμενο έντονης διαφωνίας στις τάξεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αν και θα υπάρξουν και άλλες τέτοιες κρίσιμες ψηφοφορίες. 
- Μία επιτυχή ψηφοφορία στις 20/10, με 2-3 διαφοροποιήσεις βουλευτών που θα αποδυναμώσουν σημαντικά το κυβερνών κόμμα. Σε μια πιο ήπια εκδοχή του σεναρίου, δεν αποκλείονται παραιτήσεις βουλευτών και αντικατάστασή τους. 
- Πιθανό αίτημα της Τρόικας για ισχυρότερη διακομματική συναίνεση, ειδικά για την προώθηση ενός νέου χρηματοδοτικού προγράμματος. Κάτι που συνέβη τον Ιούνιο και σχεδόν οδήγησε στην κατάρρευση της κυβέρνησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: