Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΗΝ DONSKOY TABAK ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΚΑΠ

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

ΑΝΔΡΕΑ ΤΑ ΕΜΑΘΕΣ ΤΑ ΝΕΑ; ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΠΛΕΟΝ ΚΥΠΡΟΥ MARFIN ΕΛΛΗΝΙΚΗ. ΠΑΥΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ...


Πηγή: stockwatch.cy

Της Ηρώς Ευθυμίου

Με διαδικασίες express το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τα αμφιλεγόμενα νομοσχέδια που προνοούν, μεταξύ άλλων, την κρατικοποίηση τραπεζών. Με τα νομοσχέδια
διαφώνησε χθες ο Σύνδεσμος Εμπορικών Τραπεζών που εκτιμά ότι δίνονται υπερβολικές εξουσίες στο Υπουργικό Συμβούλιο για εξαγορά τραπεζών σε βάρος των υφιστάμενων μετόχων και για διορισμό και παύση διοικητικών συμβουλίων. Την άμεση έγκριση των νομοσχεδίων προώθησε ο υπουργός Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας, που αναχωρεί σε λίγο για τις Βρυξέλλες, όπου θα συζητηθεί το ύψος του κουρέματος του ελληνικού χρέους. 
Οι κυπριακές τράπεζες είναι από τους μεγαλύτερους πιστωτές της Ελληνικής Δημοκρατίας με ομόλογα που πλησίαζαν στο τέλος του 2010 τα €5,5 δισ. Σε περίπτωση μεγάλου «κουρέματος» οι τράπεζες θα κληθούν να αναπληρώσουν τα χαμένα κεφάλαια με έκδοση κεφαλαίου. Όπως δήλωσε αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου μετά από μια από τις πλέον σύντομες συνεδριάσεις του Υπουργικού, λιγότερο από μια ώρα, εγκρίθηκαν τρία νομοσχέδια. «Ο περί της Διαχείρισης Χρηματοοικονομικών Κρίσεων Νόμος του 2011», ο «Περί Σύστασης και Λειτουργίας Ανεξάρτητου Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Νόμος του 201»1 και ο «νόμος που προνοεί την επέκταση Επιβολής ειδικού Φόρου στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα». «Η πρώτη νομοθεσία στοχεύει στην ανάθεση εξουσιών στο Υπουργικό Συμβούλιο ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει σε περιόδους χρηματοοικονομικών κρίσεων μετά από εισήγηση της Κεντρικής Τράπεζας και της αρμόδιας Εποπτικής Αρχής και να λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα προς αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας και φερεγγυότητας του χρηματοοικονομικού συστήματος». 
Το δεύτερο νομοσχέδιο το «Περί Σύστασης και Λειτουργίας Ανεξάρτητου Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Νόμος του 2011» προνοεί τη σύσταση ανεξάρτητου ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας με στόχο τη βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου διαχείρισης και επίλυσης χρηματοοικονομικών κρίσεων στην Κύπρο. Ειδικότερα το Ταμείο θα χρησιμοποιείται για τη στήριξη και εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων». 
Ο κ. Στεφάνου επιβεβαίωσε επίσης πληροφορίες ότι τα νομοσχέδια αποτελούν προϊόν διαβούλευσης μεταξύ του Κίκη Καζαμία και του διοικητή, Αθανάσιου Ορφανίδη, η θητεία του οποίου λήγει στις 30 Απριλίου 2012. Αποφεύγοντας να απαντήσει επί της ουσίας των ερωτήσεων των δημοσιογράφων ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ενόψει της κρίσης της ευρωζώνης επικρατεί μεγάλος προβληματισμός στην κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα για το πως αντιμετωπίζεται η οικονομική κρίση, η κρίση χρέους αλλά και για το ποίες θα είναι οι επιπτώσεις από ένα ενδεχόμενο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους λόγω και της σχέσης των κυπριακών τραπεζών με την Ελλάδα». «Στη βάση της συνεργασίας», επανέλαβε «που υπάρχει με την ΚΤ επεξεργάζονται διάφορα σενάρια τα οποία λαμβάνουν υπόψη τις ενδεχόμενες εξελίξεις στην Ευρωζώνη και την Ελλάδα», αποφεύγοντας να υπεισέρθει σε λεπτομέρειες εν αναμονή των εξελίξεων αύριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Βασικός στόχος είναι η Κύπρος να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει όλα τα πιθανά σενάρια», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν και οι απαραίτητες συνέργειες». Το νομοσχέδιο τιτλοφορείται «ο περί της Διαχείρισης Χρηματοοικονομικών Κρίσεων Νόμος του 2011», δόθηκε στις τράπεζες μόλις την περασμένη Τετάρτη με την υποχρέωση να επιστραφεί εντός δύο ημερών. Ο κ. εκπρόσωπος απέφυγε ωστόσο να απαντήσει εάν κατά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου λήφθηκαν υπόψη οι εντάσεις των τραπεζών επί του νομοσχεδίου που επιφέρει μεγάλες αλλαγές στο χρηματοοικονομικό σύστημα, παραπέμποντας στη συζήτηση που θα διεξαχθεί στη βουλή. Το νομοσχέδιο δίνει στο κράτος και στην εκάστοτε κυβέρνηση τη διακριτική ευχέρεια να καλύπτει 100% την έκδοση κεφαλαίου σε τιμές, που ενδεχομένως να είναι κατώτερες των εκδόσεων σε ιδιώτες επενδυτές. Οι τραπεζίτες διαφωνούν με την ασάφεια που υπάρχει στο νομοσχέδιο για το εύρος των εξουσιών που δίνεται στο κράτος και τους περιορισμούς στην άσκηση της. Τα τρία νομοσχέδια και ειδικότερα αυτό που παρέχει την ευχέρεια στο κράτος να παρεμβαίνει στις τράπεζες αναμένεται να καταστούν αντικείμενο συζήτησης στη βουλή με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων πλευρών. Τα τρία νομοσχέδια αναμένεται να κατατεθούν την Πέμπτη τη βουλή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: