Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΗΝ DONSKOY TABAK ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΚΑΠ

Σάββατο 7 Μαΐου 2011

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΣΕΙΡΑ;




Μετά την δέσμευση των καταθέσεων της Εκκλησίας ποιος έχει σειρά;   

Κατά τη χθεσινή συνάντηση του Παπανδρέου με τον Αρχιεπίσκοπο δεν υπήρξε καμία επίσημη δήλωση σχετικά με τη δέσμευση των καταθέσεων της Εκκλησίας.

Ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο οι τράπεζες απέστειλαν επιστολές σε Ενορίες, Μητροπόλεις, Μονές και Εκκλησιαστικά Ιδρύματα όπου τους ανέφεραν ότι  όλα τα διαθέσιμα χρήματα των ΝΠΔΔ της Εκκλησίας θα μεταφέρονται  κάθε 15 και 30 κάθε μήνα σε συγκεκριμένο λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, σε εφαρμογή του αναγκαστικού νόμου 1611/1950. 


Στο άρθρο 5 του νόμου αναφέρει ότι n Τράπεζα της Ελλάδος έχει το δικαίωμα να δεσμεύει τους λογαριασμούς των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και εκείνα να μπορούν να «κρατούν» μόνο όσα αποδεδειγμένα απαιτούνται για τα λειτουργικά τους έξοδα


('Άρθρον 5

Τα από της 1ης Ιαν. 1951 πρακατατιθέμενα ποσά τη Τραπέζη της Ελλάδος διαθέσιμα των Δημοσίων Οργανισμών αποδίδονται τη αιτήσει των οικείων Δημοσίων Οργανισμών, δυναμένων νε μειωθώσιν αναλόγως και άνευ αποφάσεως της Νομισματικής Επιτροπής των παρά Τραπέζαις ή Τραπεζικοίς Οργανισμοίς γενομένων καταθέσεων της Τραπέζης της Ελλάδος εκ τοιούτων κεφαλαίων.  )

Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδεψαν ο Σεβασμιότατος Σάμου, που είναι μέλος της Επιτροπής των Οικονομικών ο Άγιος Νέας Σμύρνης, μέλος της Ιεράς Συνόδου, και ο Αρχιγραμματεύς της Συνόδου.      



Μπορείτε να διαβάσετε όλο τον αναγκαστικό νόμο 1611/31/31.12.1950 –ΦΕΚ 304/Α Περί καταθέσεων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Ασφαλιστικών Ταμείων παρακάτω …

Α.Ν. 1611/31/31.12.1950 –ΦΕΚ 304/Α

Περί καταθέσεων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Ασφαλιστικών Ταμείων 


'Άρθρο 1
Δημόσιοι Οργανισμοί υπαγόμενοι εις τας διατάξεις του παρόντος Νόμου νοούνται τα πάσης φύσεως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ως και τα πάσης φύσεως Ασφαλιστικά Ταμεία Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου. 

'Άρθρο 2
1.   Από της 1ης Ιαν. 1951 πάντα τα επενδυόμενα υπό μορφήν εντόκου καταθέσεως κεφάλαια των κατά το άρθρ. 1 του παρόντος νόμου Δημοσίων Οργανισμών παρακατατίθενται παρά τη Τραπέζη της Ελλάδος, ήτις ενεργεί εν προκειμένω ως Διαχειριστικόν όργανον συμφώνως προς τας διατάξεις του παρόντος νόμου.

(Δια πασαν επιτρεπομένην κατά νόμον επένδυσιν κεφαλαίων των Δημοσίων Οργανισμών υπό πάσαν μορφήν, πλην της κατά το παρόν άρθρον καταθέσεως παρά τη Τραπέζη της Ελλάδος απαιτείται προηγουμένη εγκριτική απόφασις της Νομισματικής Επιτροπής.
Η παροχή υπό των Δημοσίων Οργανισμών δανείων ή πάσης φύσεως άλλων χορηγήσεων υπό οιανδήποτε μορφήν, προς τους υπαλλήλους τους ησφαλισμένους ή τους συνταξιούχους αυτών, δύναται να γίνεται μόνον κατόπον προηγουμένης εγκριτικής αποφάσεως της Νομισματικής Επιτροπής.
Συμβάσεις και άλλοι δικαιοπραξαίαι, περί επενδύσεως ή χορηγήσεως, καταρτιζόμενοι από της ισχύος του παρόντος άνευ προηγούμενης εγκριτικής αποφάσεως της Νομισματικής Επιτροπής, είναι άκυροι, ανεξαρτήτως των υπό του άρθρ. 4 του παρόντος προβλεπομένων κυρώσεων).

(Τα εντός  ( ) προστέθηκαν  με  το άρθρ. 1 Ν.Δ. 2999/1954).
2.   Προς τον σκοπόν τούτον ιδρύεται παρά τη Τραπέζη της Ελλάδος ίδιος λογαριασμός υπό τον τίτλον "Ειδικός Λογαριασμός Διαχειρίσεως Διαθεσίμων Δημοσίων Οργανισμών" όστις θα κινήται συμφώνως προς τας διατάξεις του παρόντος νόμου.
3.   Από της 1ης Ιαν. 1952 ουδεμία Τράπεζα ή Τραπεζικός Οργανισμός θα αποδέχεται κατάθεσιν παρ' αυτώ υπό οιανδήποτε μορφήν κεφαλαίων των κατά το άρθρ. 1 του παρόντος νόμου Δημοσίων Οργανισμών.
4.   Πάσαι αι κατά την 31.12.50 καταθέσεις παρά Τραπέζαις ή Τραπεζικοίς Οργανισμοίς κεφαλαίων των κατά το άρθρ. 1 του παρόντος νόμου Δημοσίων Οργανισμών μεταφέρονται δυνάμει της παρούσης διατάξεως και άνευ ετέρας εντολής εις πίστωσιν του κατά την προηγουμένην παρ. 2 Ειδικού Λογαριασμού παρά τη Τραπέζη της Ελλάδος και επ' ονόματι του δικαιούχου Νομικού Προσώπου. 


'Αρθρον 3
Οι παρακαταθέτοντες παρά τη Τραπέζη της Ελλάδος "Δημόσιοι Οργανισμοί" θα δικαιούνται να λαμβάνουν τόκον επί των αντιστοίχων υπολοίπων αυτών παρά τω "Ειδικώ Λογαριασμώ Διαχειρίσεως Διαθεσίμων Δημοσίων Οργανισμών" επί τη βάσει επιτοκίου, οριζομένου εκάστοτε της αποφάσεως της Νομισματικής Επιτροπής. 

'Άρθρον 4
1.   Τα παρακατατιθέμενα ποσά παρά τω "ειδικώ Λογαριασμώ" Διαχειρίσεως Διαθεσίμων δημοσίων Οργανισμών" κεφάλαια, θα επενδύωνται υπό της Τραπέζης της Ελλάδος εις εντόκους καταθέσεις παρά Τραπέζοις ή Τραπεζικοίς Οργανισμοίς χρησιμοποιούμενος υπό του των προς χρηματοδότησιν της γεωργίας του εμπορίου και της βιομηχανίας.
Οι σκοποί, οι όροι και οι προϋποθέσεις των τοιούτων επενδύσεων καθορίζονται εκάστοτε δι' αποφάσεως της Νομισματικής Επιτροπής. Εις περίπτωσιν μη συμμορφώσεως των Τραπεζών ή Τραπεζικών Οργανισμών προς τους τιθεμένους υπό της Νομισματικής Επιτροπής όρους ή εις περίπτωσιν αρνήσεως αυτών όπως αποδεχθώσι τοιούτας καταθέσεις, η Τράπεζα της Ελλάδος δύναται να χρησιμοποιή το περί ων πρόκειται κεφάλαιο εις απ' ευθείας υπ' αυτής χορηγήσεις προς χρηματοδότησιν της γεωργίας, του εμπορίου και της βιομηχανίας.

2.   Από της 1ης Ιαν. 1951 μεταφέρονται υπό της Τραπέζης της Ελλάδος εις πίστωσιν των οικείων Τραπεζών ή Τραπεζικών Οργανισμών ποσά ίσα προς τας καταθέσεις των Δημοσίων Οργανισμών παρ' εκάστη των εν λόγω Τραπεζών ή Τραπεζικών Οργανισμών κατά την 30 Ιουν. 1950. Το ποσό τούτο αποτελούσι κατάθεσιν της Τραπέζης της Ελλάδος παρ' εκάστη των εν λόγω Τραπεζών ή Τραπεζικών Οργανισμών, εφ' ης καταβάλλεται ο εκάστοτε καθοριζόμενος δι' αποφάσεως της Νομισματικής Επιτροπής τόκος.

(3.  Η υπό Δημοσίου τινός Οργανισμού ανάθεσις της ταμιακής του διαχειρίσεως εις Τράπεζαν ή Τραπεζικόν Οργανισμόν, περιορίζεται αποκλειστικώς εις την είσπραξιν και πληρωμήν τακτικών μόνων εσόδων και δαπανών, του οικείου Δημοσίου Οργανισμού. Αι Τράπεζαι ή οι Τραπεζικοί Οργανισμοί υποχρεούνται να μεταφέρωσιν ανά δεκαπενθήμερον και μετά την κάλυψιν των ειςαυτό εμπιπτουσών δαπανών, εν ονόματι του οικείου Δημοσίου Οργανισμού εις τον κατά την παρ. 2 του άρθρ. 2 "Ειδικόν Λογαριασμόν Διαχειρίσεως Διαθεσίμων Δημοσίων Οργανισμών" παν ποσόν πέραν του αναγκαιούντος αποκλειστικώς δια τας πληρωμάς των τακτικών δαπανών του επομένου δεκαπενθημέρου. Η μεταφορά του υπολειπομένου τούτου ποσού θα πραγματοποιείται, εφ' όσον προβλέπεται ότι αι δαπάναι του επομένου δεκαπενθημέρου θέλουσι καλυφθή καθολικώς εκ των εισπράξεων του δεκαπενθημέρου τούτου. Εν η περιπτώσει προβλέπεται ότι αι δαπάναι του επομένου δεκπανεθημέρου δεν καλύπτονται καθολικώς εκ των εισπράξεων του δεκαπενθημέρου τούτου, το μεταφερόμενον κατά τα άνω ποσόν, μειούται κατά το απαιτούμενον προς κάλυψιν των δαπανών τούτων, τμήμα.
Της υποχρεώσεως μεταφοράς επ' ονόματι του οικείου Δημοσίου Οργανισμού απαλλάσσεται το Ταμείον Παρακαταθηκών και Δανείων δια τα παρ' αυτώ πάσης φύσεως διαθέσιμα των Δήμων και Κοινοτήτων, τα οποία μετά την αφαίρεσιν κατά τα ανωτέρω των αναγκαιούντων ποσών αποκλειστικώς δια τας πληρωμάς του επομένου δεκαπενθημέρου, μεταφέρονται υποχρεωτικώς εις τον κατά την παρ. 2 του άρθρ. 2 "Ειδικόν Λογαριασμόν Διαχειρίσεως Δημοσίων Οργανισμών" ως μη τοκοφόρος κατάθεσις επ' ονόματι του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
4.   Απαγορεύεται η παρά των Τραπεζών ή των Τραπεζικών Οργανισμών καταβολή όκου, προμηθείας ή ετέρου ανταλλάγματος αμέσου ή εμμέσου προς του“ Δημοσίους Οργανισμούς, επί των λογαριασμών της ταμιακής διαχειρίσεως αυτών). 

(Οι  παραγρ. 3 και 4 προστέθηκαν με  το άρθρο 2 Ν.Δ. 2999/1954). 

'Άρθρον 5
Τα από της 1ης Ιαν. 1951 πρακατατιθέμενα ποσά τη Τραπέζη της Ελλάδος διαθέσιμα των Δημοσίων Οργανισμών αποδίδονται τη αιτήσει των οικείων Δημοσίων Οργανισμών, δυναμένων νε μειωθώσιν αναλόγως και άνευ αποφάσεως της Νομισματικής Επιτροπής των παρά Τραπέζαις ή Τραπεζικοίς Οργανισμοίς γενομένων καταθέσεων της Τραπέζης της Ελλάδος εκ τοιούτων κεφαλαίων. 

'Άρθρον 6
Η Τράπεζα της Ελλάδος ενεργεί εντός της παρεχομένης δια του παρόντος Νόμου αρμοδιότητος κατά τρόπον ώστε ουδέν κέρδος να προκύπτει δια την Τράπεζαν εκ της κινήσεως του λογ/σμού τούτου. 

Άρθρον 7
Δι' αποφάσεως της Νομισματικής Επιτροπής δύνανται να υποχρεωθώσιν οι κατά τον παρόντα νόμον Δημόσιοι Οργανισμοί όπως υποβάλλωσι προς αυτήν περιοδικάς λογιστικάς καταστάσεις, των οποίων ο τύπος και τα στοιχεία θέλουσι καθορίζεσθαι δι' αποφάσεων της αυτής Επιτροπής. 

Άρθρον 8
1.   Η Νομισματική Επιτροπή έχει την αρμοδιότητα όπως εκδίδη αποφάσεις και κανονισμούς ρυθμίζοντας συμφώνως προς τας διατάξεις του παρόντος Νόμου την κίνησιν του "Ειδικού λογαριασμού Διαχειρίσεως Διαθεσίμων Δημοσίων Οργανισμών" παρά τη Τραπέζη της Ελλάδος.
"2.  Η Νομισματική Επιτροπή δύναται να εντέλληται τον έλεγχον των Δημοσίων Οργανισμών, προς διαπίστωσιν της συμμορφώσεως των ή μη προς τας διατάξεις του παρόντος ως και προς τας αποφάσεις αυτής, τας εκδιδομένας εις εκτέλεσιν των ως άνω διατάξεων.
Οι Δημόσιοι Οργανισμοί υποχρεούνται όπως υπόκεινται εις τον έλεγχον τούτον και όπως παρέχωσιν άπαντα τα απαιτούμενα παρ' αυτών υπό των οργάνων του ελέγχου στοιχεία και πληροφορίας". 

(Η παραγρ. 2 προστέθηκε με το   άρθρο 3 Ν.Δ. 2999/1965).
 
('Άρθρον 9
"1.  Δια πάσαν εκ μέρους των Δημοσίων Οργανισμών παράβασιν των διατάξεων του παρόντος ως και των σχετικών αποφάσεων της Νομισματικής Επιτροπής, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Διευθυντής του Δημοσίου Οργανισμού, ο Διευθυντής του Λογιστηρίου και ο Ταμίας αυτού: α) Υπόκεινται ανεξαρτήτως των προβλεπομένων υπό της κειμένης νομοθεσίας δι' έκαστον Οργανισμόν κυρώσεων, και εις την απόλυσιν εκ της θέσεως ην κατέχουν παρά τοις Δημοσίοις Οργανισμοίς πραγματοποιουμένην δι' αποφάσεως του αρμοδίου Υπουργού εις την δικαιοδοσίαν του οποίου υπάγεται ο Δημόσιος Οργανισμός μετά πρότασιν της Νομισματικής Επιτροπής, β) Ευθύνονται προσωπικώς και αλληλεγγύως μετά των Δημοσίων Οργανισμών ως προς πάσαν αξίωσιν δημιουργουμένην συνεπεία παραβάσεως των διατάξεων του παρόντος και των σχετικών αποφάσεων της Νομισματικής Επιτροπής, είτε κατά του Ελληνικού Δημοσίου είτε έναντι οιουδήποτε τρίτου. γ) Θεωρούνται ως υποπίπτοντες εις το υπό του άρθρ. 390 του Ποινικού Κώδικος προβλεπόμενον έγκλημα της απιστίας και τιμωρούνται δια φυλακίσεως.

2.   Η παράβασις των διατάξεων του παρόντος ως και των σχετικών αποφάσεων της Νομισματικής Επιτροπής επισύρει κατά των παραβατών Τραπεζών ή Τραπεζικών Οργανισμών και Δημοσίων Οργανισμών, τας κυρώσεις τας προβλεπομένας υπό του άρθρου 5 του Ν.Δ. 588/1948 "περί ελέγχου της πίστεως", επιβαλλομένας δι' αποφάσεως της Νομισματικής Επιτροπής. Δι' αποφάσεως επίσης της Νομισματικής Επιτροπής, είναι δυνατόν να αποκλείεται εν όλω ή εν μέρει, επί χρόνον οριζόμενον εν αυτή, η παρά τους παραβάταις Τραπέζαις ή Τραπεζικοίς Οργανισμοίς κατάθεσις της Τραπέζης της Ελλάδος εκ κεφαλαίων Δημοσίων Οργανισμών, ως και να ανακαλούνται εν όλω ή εν μέρει αι υφιστάμεναι τοιούται καταθέσεις). 

(Το άρθρο  9 αντικαταστάθηκε με το  άρθρο 4 Ν.Δ. 2999/1950). 

Άρθρον 10
Πάσα διάταξις επιτρέπουσα εις πάσης φύσεως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ή Ασφαλιστικά Ταμεία Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου, την επένδυσιν των διαθεσίμων αυτών υπό μορφήν εντόκου καταθέσεως παρά Τραπέζαις ή Τραπεζικοίς Οργανισμοίς, καταργείται. 


Άρθρον 11
Η ισχύς του παρόντος άρχεται από της δημοσιεύσεως αυτού εις την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, θέλει δε υποβληθή προς κύρωσιν εις την Βουλήν ευθύς άμα τη συνόδω αυτής.


Σημ.1: Με το άρθρο 1 Ν. 1266/82 (ΦΕΚ-81 Α') η νομισματική επιτροπή και οι υποεπιτροπές της καταργήθηκαν. Για τις αρμοδιότητες τους που μεταβιβάσθηκαν σε άλλα όργανα βλ. άρθρ.1, 2 και 3  ν.1266/82.  Με την παρ. 4 του άρθρου τρίτου Νομ. 2216/31-31 Μαϊου 1994 (ΦΕΚ Α' 83), ορίστηκε ότι <οι διατάξεις του α.ν. 1611/50 τροποποιούνται αναλόγως ή και καταργούνται εφ' όσον αντίκεινται στις διατάξεις του νόμου αυτού (Ν. 2216/1994).


Σημ 2 : Σύμφωνα με  το άρθρο 12 παρ. 4 του Ν. 1902/ 1990 (Α 138): "Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών, Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και του Διοικητή της  Τράπεζας της Ελλάδας, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται οι διαδικασίες ανάληψης από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης των διαθεσίμων τους που υπάγονται στις διατάξεις του ΑΝ  1611/1950 και που είναι κατατεθειμένα κατά την ημέρα της δημοσίευσης του παρόντος".
  
Σημ 3 : Σύμφωνα με  το άρθρο 13 παρ. 1 του Ν. 1902/ 1990 (Α 138): "Από τη δημοσίευση του παρόντος και  εφεξής, οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης και λοιποί οργανισμοί, όπως αυτοί ορίζονται στον ΑΝ 1611/1950, απολαμβάνουν για τις καταθέσεις τους του ΑΝ 1611/ 1950 επιτόκιο καταθέσεων ταμιευτηρίου. Ομοίως   επιτρέπεται στις Τράπεζες και Τραπεζικούς Οργανισμούς να καταβάλλουν τόκο στα κατατεθειμένα υπόλοιπα της ταμιακής διαχείρισης των ως άνω φορέων και λοιπών δημόσιων οργανισμών. Πάσα αντίθετη διάταξη  καταργείται".

  
 Σημ 4 : Σύμφωνα με την παραγρ. 1 της ΠΔ/ΤΕ 1933  της 3/15.5.91, ΦΕΚ Α 73:"Επιτρέπεται η χορήγηση  συναλλάγματος  σε κατοίκους Ελλάδος, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, πλην των υπαγομένων στις διατάξεις του ΑΝ   1611/50, για την απόκτηση: α) Μετοχών και  λοιπών τίτλων συμμετοχής και ομολογιών αρχικής διάρκειας  τουλάχιστον  2  ετών  που εκδίδονται από  νομικά πρόσωπα  που  έχουν την έδρα   τους    σε   χώρα μέλος  των  Ευρωπαϊκών  Κοινοτήτων. β)  Μεριδίων   Οργανισμών  συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες,  εφόσον οι Οργανισμοί αυτοί  έχουν συσταθεί σε χώρα μέλος των  Ευρωπαϊκών  Κοινοτήτων και δεν επενδύουν το ενεργητικό τους αποκλειστικά σε καταθέσεις ή  τίτλους της χρηματαγοράς".
  
Σημ 5: Σύμφωνα με την παραγρ. 1 της ΠΔ/ΤΕ 1934 της 3/15.5.91, ΦΕΚ Α 73:"Επιτρέπεται σε  κατοίκους  Ελλάδος, φυσικά ή νομικά πρόσωπα (πλην των υπαγομένων  στις διατάξεις του Α.Ν. 1611/50)  να επενδύουν  σε ακίνητα, οικοδομημένα ή όχι καθώς και σε κατασκευή κτιρίων για  κερδοσκοπικούς  ή   προσωπικούς λόγους  εφόσον τα ακίνητα βρίσκονται στην επικράτεια άλλων κρατών - μελών των    Ευρωπαϊκών    Κοινοτήτων.  Η   επένδυση περιλαμβάνει τόσο την απόκτηση κυριότητας  επί ακινήτων τόσο και άλλων εμπραγμάτων δικαιωμάτων όπως η επικαρπία ή οι πραγματικές δουλείες, όπως αυτά  τα δικαιώματα ορίζονται στο δίκαιο του κράτους-μέλους  όπου βρίσκεται το ακίνητο".

Σημ 6: Σύμφωνα με την Απόφαση (477) ΕΝΠΘ της 23/29.7.91, ΦΕΚ Α/118: "Επιτρέπεται, χωρίς ειδική  κατά περίπτωση έγκριση της Τράπεζας της  Ελλάδος, η τήρηση  των διαθεσίμων - εκτός των προερχομένων από Δημόσιες  Επενδύσεις - κεφαλαίων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που υπάγονται στις διατάξεις του  Α.Ν 1611/ 50, σε έντοκους λογαριασμούς καταθέσεων στις Τράπεζες ή στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο εφ` όσον στο νομό που  εδρεύει το ΝΠΔΔ δεν  λειτουργεί  υποκατάστημα  της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι εν λόγω καταθέσεις θα  τηρούνται για λογαριασμό της  Τράπεζας  της  Ελλάδος    στα πλαίσια των διατάξεων του Α.Ν 1611/50, όπως έχουν  τροποποιηθεί και συμπληρωθεί μεταγενέστερα. Οι  τράπεζες  στις οποίες θα τηρούνται τα διαθέσιμα  κεφάλαια των ως άνω Νομικών  Προσώπων   υποχρεούνται   στο τέλος κάθε μήνα να υποβάλλουν  στην Τράπεζα  της Ελλάδος καταστάσεις κίνησης των σχετικών λογαριασμών".

Σημ.7 : Ν. 2042/14.5.1992 (ΦΕΚ Α 75) Αύξηση   των    συντάξεων   και   άλλες ασφαλιστικές  διατάξεις.…Αρθρο 14 Επενδύσεις διαθεσίμων δημόσιων οργανισμών  και ασφαλιστικών ταμείων

"Ι.Επιτρέπεται η διάθεση από τους δημόσιους οργανισμούς και τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι ποσοστού είκοσι τοις εκατό (20%) ετησίως από τα κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος (ή άλλη τράπεζα) βάσει του α.ν. 1611/1950 διαθέσιμα κεφάλαιά τους, για επενδύσεις σε ακίνητα και σε κινητά αξίες, σύμφωνα με την παραγραφο 1 του παρόντος άρθρου, με τους πιο κάτω όρους και προϋποθέσεις"
(Αντικατ. του α' εδαφ. με την παραγρ . 2 του άρθρου 11  Ν. 2469/1997, ΦΕΚ38/ Α').


1.Το εντός του πιο πάνω  συνολικού  ορίου  (20%)  διατιθέμενο  ποσό  μπορεί  να  επενδυθεί  κατά  ποσοστό  40% αυτού σε ακίνητα και κατά το  υπόλοιπο 60% σε χρεόγραφα.

"2. Τα ενδιαφερόμενα ασφαλιστικά ταμεία ή οργανισμοί μπορούν, εφόσον επιθυμούν, να προβούν σε επένδυση μόνο σε ακίνητα ή μόνο σε κινητές αξίες, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, με τον περιορισμό ότι το ποσό που θα διατεθεί δεν θα υπερβαίνει το πιο πάνω καθοριζόμενο ποσοστό για κάθε περίπτωση, δηλαδή το 40% ή 60% αντίστοιχα του ενός δεκάτου των διαθέσιμων κεφαλαίων τους."
Το εδάφιο 2 αντικαταστάθηκε  με την παραγρ. 3 άρθρου 11 Ν.2469/1997
(Τα εδάφια 1 και 2 της παραγρ.1 του άρθρου 14 του Ν.2042/92 (ΦΕΚ 75 Α'), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ.3 του άρθρου 11 του Ν.2469/97 (ΦΕΚ 38 Α'), καταργούνται από την 1.1.2000 για τους ανωτέρω Ασφαλιστικούς Φορείς.
Η ανωτέρω ρύθμιση αφορά τις επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν από τα νέα αποθεματικά (ροές) που θα σχηματισθούν μετά την 1.1.2000, ενώ η σχέση των επενδύσεων κατά ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%) σε ακίνητα και εξήντα τοις εκατό (60%) σε χρεόγραφα διατηρείται μέχρι 31.12.2004, υπολογιζομένων των ανωτέρω ποσοστών στο ύψος του κατά την παραγρ.3α του άρθρου αυτού ενεργητικού, όπως έχει διαμορφωθεί κατά την 31.12.1999-Τροποποίηση με την  παραγρ. 1  άρθρου 40 Ν. 2676/99, ΦΕΚ1/Α')

3.  Κατά  τον  υπολογισμό του ποσοστού (20%), που μπορεί να διατεθεί  για τον πιο πάνω σκοπό από το σύνολο των ρευστών διαθέσιμων  κεφαλαίων  κάθε  οργανισμού  ή  ταμείου,  θα προστίθενται τα τακτικά έσοδά του τα  προβλεπόμενα στον αρμοδίως εγκεκριμένο προϋπολογισμό του για  το  έτος  κατά  το οποίο υποβάλλεται η αίτηση διάθεσης κεφαλαίων, θα αφαιρούνται  δε στη συνέχεια:
α) Ποσό που αντιστοιχεί είτε στο ήμισυ των  προβλεπόμενων  στον  εν  λόγω  προϋπολογισμό  του  οργανισμού ή Ταμείου τακτικών δαπανών αυτού,  εάν η  αναλογική  σχέση  μεταξύ  των  ασφαλισμένων  του,  εν  ενεργεία  υπαλλήλων  και συνταξιούχων είναι τουλάχιστον 3 προς 1, είτε το σύνολο  των ετήσιων τακτικών δαπανών του, που έχουν προϋπολογισθεί  εάν  η  εν  λόγω  σχέση  των  εν  ενεργεία υπαλλήλων προς τους συνταξιούχους είναι  δυσμενέστερη.
β) Ποσό ίσο προς το αχρησιμοποίητο υπόλοιπο, που υφίσταται κατά την  υποβολή της αίτησης από χορηγηθείσες ήδη εγκρίσεις διάθεσης  κεφαλαίων  για επένδυση σε χρεόγραφα και ακίνητα.
4. Τα ενδιαφερόμενα ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμοί θα πρέπει στις  σχετικές   αιτήσεις   τους   να  επισυνάπτουν  πίνακα  στον  οποίο  θα  περιέχονται τα πιο κάτω στοιχεία:
α) Συνολικό ύψος διαθέσιμων ρευστών κεφαλαίων τους (α.ν. 1611/1950) και πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο έχουν κατατεθεί αυτά.
β) Επενδύσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί:
ι) σε χρεόγραφα και
ιι) σε ακίνητα (τιμές κτήσης).
γ)Ύψος  επενδύσεων  που  τυχόν  έχουν  εγκριθεί  και  δεν   έχουν  πραγματοποιηθεί ακόμη:
ι) σε χρεόγραφα και
ιι)  σε  ακίνητα  (με  αναφορά στον αριθμό των σχετικών εγκριτικών αποφάσεων).
δ) Αριθμός ασφαλισμένων:
ι) εν ενεργεία υπαλλήλων και
ιι) συνταξιούχων.
ε) Ετήσιες τακτικές  δαπάνες  (συντάξεις,  βοηθήματα  κ.λ.π.)  όπως  αυτές  προκύπτουν  από  τον  αρμοδίως  εγκεκριμένο  προϋπολογισμό  του  Ταμείου.
στ) Αιτούμενο ποσό προς διάθεση για επένδυση:
ι) σε χρεόγραφα και
ιι) σε ακίνητα
ζ)  Απαιτούμενος  χρόνος  για  την  πραγματοποίηση  της  αιτούμενης  επένδυσης.

ΙΙ.  Η  ανάληψη  των απαιτούμενων κεφαλαίων των ασφαλιστικών ταμείων  και  λοιπών  δημόσιων  οργανισμών  για  τις  πιο  πάνω  επενδύσεις  θα  πραγματοποιείται  βάσει  εντολής  προς  την  τράπεζα  στην οποία είναι   κατατεθειμένα τα διαθέσιμα κεφάλαια κάθε οργανισμού και θα συνοδεύεται  από  τη  σχετική  απόφαση  του  Δ.Σ.  αυτού,  καθώς  και  έγγραφο  του  εποπτεύοντος  υπουργείου  περί της συνδρομής των όρων και προϋποθέσεων  τοποθέτησης των διαθεσίμων, που καθορίζονται με το άρθρο αυτό.
Η ισχύς του άρθρου αυτού αρχίζει από 23-12-1980.


Σημ. 8 : Ν. 2076/31 Ιουλίου 1992 (ΦΕΚ Α /130)

Ανάλυση  και άσκηση δραστηριότητας πιστωτικών ιδρυμάτων και άλλες συναφείς διατάξεις
…Αρθρο 35
1.Οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης δύναται να συστήνουν όλοι μαζί ή κατά ομάδες ανώνυμες εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων, στις οποίες θα συμμετέχει μία νόμιμα λειτουργούσα στην Ελλάδα τράπεζα, τηρουμένων των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 26 του ν. 1969/1991. 2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων συγκροτείται ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, τουλάχιστον πενταμελής, μετά από πρόταση της επιτροπής κεφαλαιοαγοράς, με έργο την αξιολόγηση των προσφορών των εταιρειών διαχείρισης της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 1902/1990. Με την ίδια απόφαση καθορίζεται ο χρόνος περαίωσης του έργου της επιτροπής, η αμοιβή των μελών που θα βαρύνει κατά περίπτωση τον ενδιαφερόμενο φορέα κοινωνικής ασφάλισης καθώς και κάθε αναγκαία για το θέμα αυτό λεπτομέρεια. Η γνωμοδότηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων κατατίθεται στον ενδιαφερόμενο φορέα κοινωνικής ασφάλισης, το Δ.Σ. του οποίου αποφασίζει περί της κατακύρωσης της ανάθεσης σε διαχειριστικά εταιρεία των συγκροτούμενων βάσει των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 12 του ν. 1902/1990 αμοιβαίων κεφαλαίων. 3. Οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης που ανταλλάσσουν κινητές αξίες με μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων βάσει των διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 49 του ν.1969/1991, απαλλάσσονται εκτός των λοιπών απαλλαγών των διατάξεων αυτών και από τις επιβαρύνσεις των δικαιωμάτων μεταβιβάσεως των ονομαστικών μετοχών.
Σημ.9 : Νόμος αριθ.2216/ /1994-ΦΕΚ 83/Α Κύρωση Σύμβασης μεταξύ των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξάλειψη της διπλής φορολογίας σε περίπτωση διορθώσεως των κερδών συνδεόμενων επιχειρήσεων και των προσαρτημένων σε αυτήν κοινών και μονομερών δηλώσεών τους και άλλες διατάξεις.…..`Άρθρο τρίτο Διαχείριση κεφαλαίων 1. Τα διαθέσιμα, πλην της ταμιακής διαχείρισης, κεφάλαια των δημόσιων οργανισμών και ασφαλιστικών ταμείων, τα μη επενδυόμενα κατά τις διατάξεις των άρθρων 13 του ν. 1902/1990 (ΦΕΚ 138 Α`) και 14 του ν. 2042/1992 (ΦΕΚ 75 Α`) ως και των κοινών αποφάσεων των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, που εκδίδονται βάσει της νομοθετικής εξουσιοδότησης του άρθρου 2 παρ. 1 του ν.δ. 3856/1958, σε συνδυασμό με το άρθρο 2 παρ. 1 του ν. 1266/1982 (ΦΕΚ 81 Α`) μεταφέρονται υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδος.
(2. Η Τράπεζα της Ελλάδος, ενεργούσα ως διαχειριστικό όργανο των καταθετών, επενδύει τα διαθέσιμα αυτά σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου της επιλογής των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η αμοιβή για την εργασία αυτή ορίζεται με σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Τράπεζας και βαρύνει το Δημόσιο.
3. Οι λεπτομέρειες των παρ. 1 και 2 ρυθμίζονται με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών).
Οι παρ.2 και 3 καταργήθηκαν με την παρ.11 εδ.θ` άρθρ.15 Ν.2459/1997.
4. Οι διατάξεις του α.ν. 1611/1950 (ΦΕΚ 304 Α`) και του ν. 1902/1990 άρθρο 13 τροποποιούνται αναλόγως ή και καταργούνται, εφόσον αντίκεινται στις διατάξεις του παρόντος.
5. Το άρθρο αυτό ισχύει από την ψήφισή του.

 Σημ.10 : Ν.2469/1997 (ΦΕΚ 38 Α') : Περιορισμός και βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κρατικών δαπανών και άλλες διατάξεις

Αρθρο 11  παραγ.4 : "4. Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθορίζεται το ρυθμιστικό πλαίσιο αξιοποίησης της κινητής και ακίνητης περιουσίας των δημόσιων οργανισμών, ασφαλιστικών φορέων και Ν.Π.Δ.Δ., οι κανόνες επενδυτικής συμπεριφοράς, καθώς και οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις για τις περιπτώσεις παραβίασής τους, όσον αφορά τις περιπτώσεις των άρθρων 8,9 και 11 του παρόντος".

'Άρθρο 15 : Τροποποιούμενες, συμπληρούμενες και καταργούμενες διατάξεις …..

11.α.Τα σύμφωνα με το τρίτο άρθρο του Ν.2216/94 (ΦΕΚ 83 Α') διαθέσιμα, στα οποία περιλαμβάνονται και τα διαθέσιμα των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, συνιστούν το Κοινό Κεφάλαιο των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και ασφαλιστικών φορέων (Κ.Κ.Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ.), το οποίο διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος σύμφωνα με τους κανόνες β' έως η' της παρούσας παραγράφου.
β. Το Κ.Κ.Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ. δεν αποτελεί νομικό πρόσωπο αλλά ομάδα περιουσίας, της οποίας τα επί μέρους στοιχεία ανήκουν εξ αδιαιρέτου στους συμμετέχοντες σ' αυτό φορείς (Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ.) ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους. Τα Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ. που συμμετέχουν στο Κοινό Κεφάλαιο, εκπροσωπούνται δικαστικώς και εξωδίκως από την Τράπεζα της Ελλάδος ως προς τις έννομες σχέσεις από τη διαχείριση του Κοινού Κεφαλαίου και τα δικαιώματα τους επί του ενεργητικού του.
 γ. Το ενεργητικό του Κ.Κ.Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ. επενδύεται σε κινητές αξίες του Ελληνικού Δημοσίου. Εάν κατά το χρόνο πραγματοποίησης των επί μέρους επενδύσεων δεν υπάρχουν διαθέσιμοι τίτλοι στην πρωτογενή αγορά, το Ελληνικό Δημόσιο θα διαθέτει στην Τράπεζα της Ελλάδος τίτλους της τελευταίας έκδοσης στην τιμή εγγραφής ή στη μέση τιμή της δημοπρασίας, ανάλογα με τον τρόπο που είχαν διατεθεί οι τίτλοι κατά την ημερομηνία έκδοσης, με συνυπολογισμό των τόκων του διαρρεύσαντος χρονικού διαστήματος. Αν από πλευράς Ελληνικού Δημοσίου δεν υπάρχει ενδιαφέρον για την πρωτογενή διάθεση τίτλων, παρέχεται η ευχέρεια στην Τράπεζα της Ελλάδος να απευθύνεται στην δευτερογενή αγορά για την απόκτηση του αναγκαίου εκάστοτε χαρτοφυλακίου, έτσι ώστε τα δημιουργούμενα νέα υπόλοιπα στους λογαριασμούς των Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ. να επενδύονται άμεσα.
δ. Η διαχειριστική χρήση του Κ.Κ.Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ. έχει τη διάρκεια του ημερολογιακού εξαμήνου, στο τέλος του οποίου οι καθαρές πρόσοδοι κατανέμονται στους δικαιούχους ανάλογα με το ύψος και τη διάρκεια της συμμετοχής τους στο Κ.Κ.Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ.
ε. Με Σύμβαση μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος καθορίζεται το ύψος της αμοιβής που θα καταβάλλεται στην Τράπεζα της Ελλάδος από το Κ.Κ.Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ. για τη διαχείριση του Κοινού Κεφαλαίου, καθώς και ο τρόπος υπολογισμού και καταβολής της.
στ. Τα Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ. που συμμετέχουν σε αυτό δύνανται να ζητήσουν από την Τράπεζα της Ελλάδος την ανάληψη συγκεκριμένων χρηματικών ποσών και μέχρι της αξίας της καταθέσεως τους στο Κοινό Κεφάλαιο.
Η Τράπεζα της Ελλάδος καταβάλλει το αιτούμενο ποσό στο Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ., μειουμένης αναλόγως της μερίδας συμμετοχής του αιτούντος στο Κοινό Κεφάλαιο. Η Τράπεζα της Ελλάδος δικαιούται με πράξη του Διοικητή της να ορίζει το όριο των αναλαμβανομένων ποσών πέραν του οποίου θα απαιτείται απλή προειδοποίηση προκειμένου να πραγματοποιηθεί η εκταμίευση.
Οι πράξεις αυτές θα κοινοποιούνται στα Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ. Οι πρόσοδοι που αναλογούν σε αναληφθέντα ποσά καταβάλλονται στους δικαιούχους στο τέλος της διαχειριστικής περιόδου.
ζ. Τα κεφάλαια που κατατίθενται από τα Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ. στην Τράπεζα της Ελλάδος και ειδικότερα σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης μπορούν να επενδύονται σε τίτλους του Δημοσίου, είτε αυτοτελώς είτε προς αναπλήρωση των επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν από τους λογαριασμούς διαθέσιμων κεφαλαίων, με την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλίζεται εκάστοτε επάρκεια ταμειακών διαθεσίμων για την κάλυψη των τακτικών δαπανών των Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ.
η. Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ρυθμίζεται κάθε άλλη λεπτομέρεια εφαρμογής των διατάξεων της παρούσας παραγράφου.
 θ. Οι παράγραφοι 2 και 3 του τρίτου άρθρου του Ν.2216/94 καταργούνται.


Σημ.11 : Ν.2676 ΦΕΚ Α'1/ 5.1.1999 Οργανωτική και λειτουργική αναδιάρθρωση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και άλλες διατάξεις.
   


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΙΝΗΤΗΣ ΚΑΙ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
ΑΡΘΡΟ 40 Επενδύσεις Ασφαλιστικών Οργανισμών

1. Επιτρέπεται τους Ασφαλιστικούς Φορείς αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να επενδύουν μέχρι ποσοστού είκοσι τοις εκατό (20%) των κατά την παράγραφο 3Α του παρόντος άρθρου στοιχείων του ενεργητικού τους :
α) σε ακίνητα,
β) σε μετοχές και άλλα χρεόγραφα εταιρειών εισηγμένων στο Χ.Α.Α., περιλαμβανομένων και των μετοχών που διατίθενται σε δημόσια εγγραφή για να εισαχθούν στο Χ.Α.Α.,
γ) σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων τα οποία επενδύουν το ενεργητικό τους σε τίτλους σταθερού εισοδήματος και μετοχές που έχουν εισαχθεί στο Χ.Α.Α.
 "δ) σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων ακίνητης περιουσίας".
Η περιπτ. δ` προστέθηκε με την παραγρ.1 άρθρου 32 Ν.2778/1999 ΦΕΚ Α 295/30.12.1999.
"ε. και σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Χρηματιστηρίου Παραγώγων Αξιών (Χ.Π.Α.)."
Η περιπτ.ε` προστέθηκε με την παραγρ.6 άρθρου 28 Ν.2992/2002, ΦΕΚ Α 54/20.3.2002.

Το ανωτέρω ποσοστό αυξάνεται σε 23% από 1.1.2001, επιτρέπεται δε η περαιτέρω σταδιακή αύξησή του με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μετά από εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος.
 "Η σχέση των, κατά την παράγραφο αυτή, επενδύσεων κατά ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%) σε ακίνητα και εξήντα τοις εκατό (60%) σε χρεόγραφα διατηρείται μέχρι 31.12.2004."

Τα τρίτο και τέταρτο εδάφιο της παραγρ. 1 αντικαταστάθηκαν  με την παραγρ.7 άρθρου 28 Ν.2992/2002, ΦΕΚ Α 54/20.3.2002.

2.α. Οι επενδύσεις του εδαφίου α της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου πραγματοποιούνται με απόφαση των Δ.Σ. των Ασφαλιστικών Φορέων, τηρουμένων των κανόνων, προδιαγραφών και προτάσεων, της ΚΕΔ που προβλέπονται από τις διατάξεις της παραγράφου 1γ και της παραγράφου 2ε του άρθρου 43. Με την ίδια διαδικασία πραγματοποιούνται και οι εκποιήσεις των ακινήτων.
 "β. Οι επενδύσεις των περιmώσεων β`, γ`, δ` και ε` του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου πραγματοποιούνται με αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των παραπάνω Ασφαλιστικών Φορέων. Με την ίδια διαδικασία ρευστοποιούνται και οι επενδύσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται σε κινητές αξίες, εξαιρουμένων των μετοχών των ανωνύμων τραπεζικών εταιρειών, για τη ρευστοποίηση των οποίων ακολουθείται η διαδικασία του εδαφίου γ` της παραγράφου αυτής."
Η περιπτ.β` αντικαταστάθηκε  με την παραγρ.8 άρθρου 28 Ν.2992/2002, ΦΕΚ Α 54/20.3.2002.

"γ. Επενδύσεις σε ποσοστό μεγαλύτερο των οριζομένων στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου επιτρέπονται ύστερα από την έκδοση κοινής απόφασης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος."
Η περιπτ.γ` αντικαταστάθηκε  με την παραγρ.9 άρθρου 28 Ν.2992/2002, ΦΕΚ Α 54/20.3.2002.

3.Α. Ως στοιχεία του ενεργητικού των ασφαλιστικών Φορέων κατά την έννοια της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου και μόνον για την εφαρμογή του νοούνται : α. Τα κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος διαθέσιμα κεφάλαια, καθώς και τα κεφάλαια της ταμειακής διαχείρισης. β. "Οι επενδύσεις σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου σε τρέχουσες τιμές."
Η περιπτ. β` αντικαταστάθηκε  με την παραγρ.1 άρθρου 17 Ν.2954/2001,ΦΕΚ Α 255/2.11.2001.
γ. Οι επενδύσεις σε ακίνητα, με βάση την αντικειμενική αξία και κινητές αξίες, με βάση τις τρέχουσες τιμές.
δ. Τα προϋπολογισθέντα ετήσια τακτικά έσοδα, εξαιρουμένων των αντικριζόμενων δαπανών και αφαιρούμενου του ποσού που αντιστοιχεί είτε στο ήμισυ των προβλεπόμενων στον προϋπολογισμό τακτικών δαπανών του Ασφαλιστικού Φορέα, εάν η αναλογική σχέση μεταξύ των ασφαλισμένων του, εν ενεργεία υπαλλήλων και συνταξιούχων, είναι τουλάχιστον 3 προς 1, είτε στο σύνολο των ετήσιων δαπανών του, που έχουν προϋπολογισθεί, εάν η εν λόγω σχέση των εν ενεργεία υπαλλήλων προς τους συνταξιούχους είναι δυσμενέστερη.
Β. Οι Ασφαλιστικοί Φορείς υποβάλλουν στο εποπτεύον Υπουργείο πριν από κάθε εντολή διάθεσης κεφαλαίων για επενδύσεις της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου τα κατωτέρω στοιχεία :
α. Ανάλυση των στοιχείων της παραγράφου 3Α του παρόντος.
β. Αριθμό ασφαλισμένων εν ενεργεία και συνταξιούχων και ετήσιες τακτικές δαπάνες (συντάξεις, βοηθήματα κ.λπ.), όπως αυτές προκύπτουν από τον αρμοδίως εγκεκριμένο προϋπολογισμό του Φορέα.
"γ. Ποσό της εντολής προς διάθεση κεφαλαίων για επένδυση σε ακίνητα και κινητές αξίες της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου. Ομοίως οι Ασφαλιστικοί Φορείς υποβάλλουν τα ανωτέρω στοιχεία στην Επιτροπή Ελέγχου του άρθρου 42 του παρόντος."
Η περίπτ. γ` αντικαταστάθηκε με την παραγρ. 19α άρθρου 32  Ν.3232/2004,ΦΕΚ Α 48/12.2.2004.

 "4. Η Ειδική Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας της Διαχείρισης της Περιουσίας των Ασφαλιστικών Οργανισμών ελέγχει τη νομιμότητα των επενδύσεων και σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης των διατάξεων που ρυθμίζουν τις επενδύσεις σε κινητές αξίες σύμφωνα με τους κανόνες επενδυτικής συμπεριφοράς του εδαφίου γ` της παραγράφου 3 του άρθρου 42 και σε ακίνητα σύμφωνα με τους κανόνες, προδιαγραφές και προτάσεις της Κ.Ε.Δ. που προβλέπονται από τις παραγράφους 1γ και 2ε του άρθρου 43, αποστέλλει στο τέλος κάθε μήνα σχετικό πόρισμα στο εποπτεύον Υπουργείο."

Η παραγρ.4 , ,αντικαταστάθηκε  με την παραγρ. 19α άρθρ.32 Ν.3232/2004,ΦΕΚ Α 48/12.2.2004.

 "5. Η ανάληψη των απαιτούμενων κεφαλαίων για τις ανωτέρω επενδύσεις πραγματοποιείται βάσει σχετικής εντολής του ασφαλιστικού φορέα προς την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία θα συνοδεύεται με την απόφαση του Δ.Σ. του φορέα."

Η παραγρ.5 αντικαταστάθηκε  με την παραγρ .11 άρθρ.28 Ν.2992/2002, ΦΕΚ Α 54/20.3.2002.

6. Κάθε σχετική διάταξη, που έρχεται σε αντίθεση με τις διατάξεις του παρόντος κεφαλαίου, δεν εφαρμόζεται για τις επενδύσεις τω Ασφαλιστικών Φορέων εποπτείας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
 7. Για επενδύσεις μη εμπίπτουσες στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος κεφαλαίου εξακολουθεί να ισχύει η κείμενη νομοθεσία.
8. "Α. Η ισχύς των ανωτέρω διατάξεων που αφορούν επενδύσεις σε κινητές αξίες αρχίζει ένα (1) μήνα μετά την έκδοση της απόφασης που προβλέπεται από το εδάφιο δ` της παραγράφου 3 του άρθρου 42 του νόμου αυτού.
 Β. Η ισχύς των ανωτέρω διατάξεων που αφορούν επενδύσεις σε ακίνητα, αρχίζει ένα (1) μήνα μετά την έκδοση της απόφασης που προβλέπεται από το εδάφιο γ` της παραγράφου 1 του άρθρου 43 του νόμου αυτού".
Η παραγρ.8 αντικαταστάθηκε  με την παραγρ.1 άρθρ.17 Ν.2954/2001,ΦΕΚ Α 255/2.11.2001.

ΑΡΘΡΟ 41 Στατιστικά στοιχεία επενδύσεων

Οι Ασφαλιστικοί Φορείς του προηγούμενου άρθρου, οι οποίοι επενδύουν διαθέσιμα κεφάλαιά τους σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με τις διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας, υποχρεούνται να καταθέτουν στην Τράπεζα της Ελλάδος στατιστικά στοιχεία εκάστου μηνός σχετικά με την επενδυτική δραστηριότητά τους, τα οποία πρέπει να αποστέλλονται εντός του α 15θημέρου του επόμενου μήνα, ως εξής : - Υπόλοιπο λογαριασμού ταμιακής διαχείρισης και πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο αυτός τηρείται. - Υπόλοιπο λογαριασμού Διαθεσίμων Κεφαλαίων στην Τράπεζα της Ελλάδος. - Το σύνολο των επενδύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του προηγούμενου μήνα (ανάλυση σε τιμές κτήσης) σε :
1. Ακίνητα.
2. Μετοχές :
α) Τραπεζών δημόσιου τομέα,
 β) Λοιπές.
3. Μερίδια Αμοιβαίων Κεφαλαίων :
 α) Σταθερού εισοδήματος,
β) Λοιπά.
4. Επενδύσεις σε τίτλους σταθερού εισοδήματος με ανάλυση κατά είδος και διάρκεια. Επίσης γνωστοποιείται ο αρμόδιος για την φύλαξη των τίτλων θεματοφύλακας.
"Ειδικότερα τα ακίνητα θα αναλύονται και με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες, ενώ οι μετοχές και τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων θα αναλύονται και με βάση τις τρέχουσες τιμές".

Το  εντός " " εδάφιο προστέθηκε με την παραγρ.2 άρθρου 17 Ν.2954/2001,ΦΕΚ Α 255/2.11.2001.

5. Λοιπές επενδύσεις. Τα ανωτέρω στατιστικά στοιχεία κοινοποιούνται απαραίτητα και στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων στις ίδιες ως άνω προθεσμίες. (Σε περίπτωση παράβασης των κατά το άρθρο αυτό υποχρεώσεων, η Τράπεζα της Ελλάδος, με πράξη του Διοικητή ή εξουσιοδοτούμενου από αυτόν οργάνου, μπορεί να επιβάλλει κατά των μελών των οργάνων διοίκησης των υπόχρεων ασφαλιστικών φορέων χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου ποσού μέχρι είκοσι χιλιάδες ευρώ, το οποίο εισπράττεται κατά τις διατάξεις περί εισπράξεως δημοσίων εσόδων. Το όριο του προστίμου μπορεί να αναπροσαρμόζεται με πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.)

 Το εντός (  ) εδάφιο προστέθηκε με το άρθρο 19 Ν.3148/2003, ΦΕΚ Α 136/5.6.2003.

ΑΡΘΡΟ 42 Σύσταση Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας της Διαχείρισης της Περιουσίας των Ασφαλιστικών Οργανισμών

Η Ειδική Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας της Διαχείρισης της Περιουσίας των Φ.Κ.Α. ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.9 άρθρ.21 Ν3586/2007,ΦΕ Α 151/10.7.2007.

1. Συνιστάται Ειδική Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας της Διαχείρισης της Περιουσίας των Ασφαλιστικών Φορέων αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων που εδρεύει στην Τράπεζα της Ελλάδος και λειτουργεί στα πλαίσια της Τράπεζας της Ελλάδος.
2.α. Στην Επιτροπή μετέχουν : - Ένας εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδος, ως πρόεδρος. - Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. - Ενας εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών. - Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. - Ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. - Τρεις εκπρόσωποι Ασφαλιστικών Φορέων, οι οποίοι επιλέγουν μεταξύ των προτεινομένων από τους έξι (6) μεγαλύτερους σε κινητή και ακίνητη περιουσία φορείς. - Ένας εκπρόσωπος της Γ.Σ.Ε.Ε.
 (Στην Επιτροπή εφόσον απουσιάζουν τα τακτικά μέλη, μετέχουν οι ορισθέντες ως αναπληρωματικά μέλη).
Το εντός (  ) εδάφιο προστέθηκε με την παραγρ.3 άρθρου 17 Ν.2954/2001,ΦΕΚ Α 255/2.11.2001.
Τα μέλη της Επιτροπής είναι πρόσωπα αναγνωρισμένου κύρους και διαθέτουν επιστημονική κατάρτιση και ειδικές γνώσεις και εμπειρία σε θέματα αξιοποίησης και διαχείρισης της περιουσίας των Ασφαλιστικών Οργανισμών. (Με απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ορίζονται ως μέλη της Επιτροπής δύο ειδικοί επί θεμάτων αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, οι οποίοι θα συμμετέχουν όταν συζητούνται θέματα ακίνητης περιουσίας.) 
Το εντός (  ) εδάφιο προστέθηκε με την παραγρ. 19δ άρθρ.32 Ν.3232/2004,ΦΕΚ Α 48/12.2.2004.
β. Το έργο και η λειτουργία της Επιτροπής υποστηρίζεται από Γραμματεία, στην οποία συμμετέχουν υπάλληλοι του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και της Τράπεζας της Ελλάδος.
3. Το έργο της Επιτροπής συνιστάται :
α."Στον έλεγχο των πάσης φύσεως επενδύσεων που πραγματοποιούν οι Ασφαλιστικοί Φορείς, με εξαίρεση αυτές που αφορούν τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου, ομόλογα τραπεζών και μετοχές εταιρειών που ιδιωτικοποιούνται" .

 Το εδάφιο α, ,αντικαταστάθηκε με την παραγρ. 19β άρθρ.32 Ν.3232/2004,ΦΕΚ Α 48/12.2.2004.

β. Στον Τακτικό ή περιοδικό έλεγχο των στοιχείων στα οποία στηρίζονται οι επενδυτικές επιλογές των πάσης φύσεως διαχειριστών της περιουσίας των ανωτέρω Ασφαλιστικών Φορέων και της εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας.
(γ. Σε εισηγήσεις προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για επενδύσεις σε κινητές αξίες καθ` υπέρβαση των προβλεπόμενων από την παρ. 1 του άρθρου 40 του παρόντος ποσοστών και για ρευστοποιήσεις τραπεζικών μετοχών).
Η περιπτ.γ` ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παραγρ.13 άρθρ.28 Ν.2992/2002, ΦΕΚ Α 54/20.3.2002.
"δ. Στον καθορισμό των κανόνων επενδυτικής συμπεριφοράς για την αξιοποίηση της κινητής περιουσίας των Ασφαλιστικών Οργανισμών. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων οι ανωτέρω κανόνες καθίστανται υποχρεωτικής εφαρμογής για τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς."
Η περιπτ.δ` αντικαταστάθηκε με την παραγρ .14 άρθρ.28 Ν.2992/2002, ΦΕΚ Α 54/20.3.2002.
4. Ο έλεγχος και η αξιολόγηση της ασκούμενης διαχείρισης εκ μέρους των διαχειριστών της περιουσίας των Ασφαλιστικών Φορέων δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση άλλους ελέγχους που γίνονται στα πλαίσια της κείμενης νομοθεσίας για εποπτικούς ή άλλους σκοπούς.
"5. Οι ανωτέρω Ασφαλιστικοί Φορείς υποχρεούνται να παρέχουν στην Επιτροπή τα απαραίτητα, για την πραγματοποίηση του έργου της, στοιχεία ευθύς με την υποβολή της σχετικής εντολής για ανάληψη των απαιτούμενων κεφαλαίων για επένδυση, καθώς και οποτεδήποτε η Επιτροπή τα απαιτήσει".
Η παραγρ.5 αντικαταστάθηκε με την παραγρ.15 άρθρ.28 Ν.2992/2002, ΦΕΚ Α 54/20.3.2002.
 "6. Για την υποβοήθηση του έργου της Επιτροπής μπορεί να ζητείται η συνδρομή των αρμόδιων υπηρεσιών της Τράπεζας της Ελλάδος, της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (Κ.Ε.Δ.), της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθώς και της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων."
Η παραγρ.6 αντικαταστάθηκε με την παραγρ. 19ε άρθρ.32 Ν.3232/2004,ΦΕΚ Α 48/12.2.2004.
7. Σε περίπτωση διαπίστωσης, κατά τη διενέργεια του ελέγχου της διαχείρισης, παράβασης της κείμενης νομοθεσίας ή των διατάξεων του παρόντος κεφαλαίου, η Επιτροπή εισηγείται στους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθώς και στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος την με κοινή απόφασή τους επιβολή :
α. χρηματικών προστίμων στα μέλη των οργάνων διοίκησης των ανωτέρω Ασφαλιστικών Οργανισμών, που έλαβαν τη σχετική απόφαση, και στα μέλη των οργάνων διοίκησης των ΑΕΔΑΚ των ανωτέρω Οργανισμών. β. διοικητικών ποινών στα μέλη των οργάνων διοίκησης, και ιδίως των Διοικητικών Συμβουλίων, των ανωτέρω Οργανισμών, οι οποίες δύναται να φθάνουν έως και την οριστική τους παύση.
8. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος καθορίζονται οι λεπτομέρειες που σχετίζονται με τη συγκρότηση και την επιλογή των μελών της Επιτροπής, τις αρμοδιότητες και τη λειτουργία της, τις ποινές που δύναται να εισηγείται, καθώς και την αμοιβή των μελών της και των μελών της Γραμματείας, η οποία βαρύνει το Λ.Β.Κ.Α.
9. Η ευθύνη των μελών της Επιτροπής κατά την άσκηση των καθηκόντων τους είναι αυτή των δημοσίων υπαλλήλων.
"10. Τα ανωτέρω χρηματικά πρόστιμα της παραγράφου 7 αποτελούν έσοδα του Λ.Β.Κ.Α., κατατίθενται στον τηρούμενο λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα και για την είσπραξή τους εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κ. Ε.Δ. Ε. ."

Η παραγρ.10 προστέθηκε με την παραγρ.7 του άρθρου 13 Ν.3050/2002,ΦΕΚ Α 214/13.9.2002.

Σημ.12: ΠΡΑΞΗ ΔΙΟΙΚΗΤΗ Νο 2538/11.2.2004 - ΦΕΚ A 58/27.2.2004

Διενέργεια Ελέγχων για την τήρηση των διατάξεων των Α.Ν. 1611/50, Ν. 2216/94, Ν. 2676/1999 και των συναφών νόμων καθώς και των εις εκτέλεση αυτών κανονιστικών πράξεων.
Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
 Έχοντας υπόψη:
α) Τις διατάξεις του Καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδος και ειδικότερα τα άρθρα 55 Α, 55 Γ και 55 Δ.
β) Τις διατάξεις του Α.Ν. 1611/50 «Περί καταθέσεων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Ασφαλιστικών Ταμείων», όπως ισχύει.
γ) Το άρθρο 1 του Ν. 1266/82 «Όργανα ασκήσεως της νομισματικής, πιστωτικής και συναλλαγματικής πολιτικής και άλλες διατάξεις» σε συνδυασμό με το άρθρο 12 του Ν. 2548/97.
δ) Τα άρθρα 12 και 13 του Ν. 1902/90 «Ρύθμιση συνταξιοδοτικών και άλλων συναφών θεμάτων» όπως ισχύουν.
 ε) Το άρθρο 14 του Ν. 2042/92 «Αύξηση των συντάξεων και άλλες ασφαλιστικές διατάξεις» όπως ισχύει.
στ) Το άρθρο 35 του Ν. 2076/92 «Ανάληψη και άσκηση δραστηριότητας πιστωτικών ιδρυμάτων και άλλες συναφείς διατάξεις».
ζ) Το άρθρο τρίτο του Ν. 2216/94 «Κύρωση Σύμβασης μεταξύ των Κρατών - Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξάλειψη της διπλής φορολογίας κ.λπ.».
η) Τα άρθρα 40 έως και 42 του Ν. 2676/99 «Οργανωτική και λειτουργική αναδιάρθρωση των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις» όπως ισχύουν.
θ) Τις αποφάσεις ΝΕ 457/1/4.4.51 και 572/12/12.3.52.
 ι) Την ΠΔ/ΤΕ 336/29.2.84, όπως ισχύει.
 ια) Τις διατάξεις της Γ5/2028/30.4.2001 (ΦΕΚ αρ. 559, τεύχος 2, 15/5/2001) κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος «Συγκρότηση και λειτουργία της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας της Διαχείρισης της Περιουσίας των Ασφαλιστικών Οργανισμών» όπως ισχύει.
ιβ) Τις διατάξεις της 155492/Β.638/21.3.2002 (ΦΕΚ 373, Τεύχος 2, 26/3/2002) κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων «Καθορισμός Κανόνων Επενδυτικής Συμπεριφοράς για την αξιοποίηση της κινητής περιουσίας των Ασφαλιστικών Οργανισμών» όπως ισχύει.
ιγ) Την από 3.9.99 απόφαση του Γενικού Συμβουλίου (Συν. 8η) της Τράπεζας της Ελλάδος, με την οποία δημιουργήθηκε στη Διεύθυνση Εργασιών Δημοσίου το Τμήμα Ελέγχων και Παρακολούθησης των Επενδύσεων και της Περιουσίας των Ασφαλιστικών Φορέων στο έργο του οποίου υπάγεται ο έλεγχος της τήρησης των διατάξεων των Α.Ν. 1611/50, Ν. 2216/94 και Ν. 2676/99 και των συναφών νόμων καθώς και των εις εκτέλεση αυτών κανονιστικών πράξεων που αφορούν:
 α) τη διάκριση των κεφαλαίων σε κεφάλαια ταμιακής διαχείρισης και διαθέσιμα κεφάλαια, καθώς και την υποχρεωτική μεταφορά των μη επενδυόμενων διαθεσίμων κεφαλαίων στην Τράπεζα της Ελλάδος, και
β) τον έλεγχο των επενδύσεων που πραγματοποιούν οι Ασφαλιστικοί Φορείς αρμοδιότητος Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε κινητές αξίες, των στοιχείων στα οποία στηρίζονται οι επενδυτικές επιλογές των διαχειριστών της περιουσίας αυτών, της εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας καθώς και της τήρησης των κανόνων επενδυτικής συμπεριφοράς.
ιδ) Τη σκοπιμότητα αφενός της μεταφοράς της αρμοδιότητας για τη διενέργεια των ελέγχων στα Πιστωτικά Ιδρύματα και στους Δημόσιους Οργανισμούς κατά την έννοια του άρθρου 1 του Α.Ν. 1611/1950, όσον αφορά την τήρηση των διατάξεων του Α.Ν. 1611/1950, του Ν. 2216/1994 και των συναφών νόμων καθώς και των εις εκτέλεση αυτών κανονιστικών πράξεων, από τη Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος στη Διεύθυνση Εργασιών Δημοσίου και αφετέρου της ανάθεσης στη Διεύθυνση Εργασιών Δημοσίου της αρμοδιότητας για τη διενέργεια ελέγχων:
α) των επενδύσεων των Ασφαλιστικών Φορέων αρμοδιότητος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε κινητές αξίες που πραγματοποιούνται βάσει του Ν. 2676/1999 και των συναφών νόμων καθώς και των εις εκτέλεση αυτών κανονιστικών πράξεων,
 β) των στοιχείων στα οποία στηρίζονται οι επενδυτικές επιλογές των διαχειριστών (ΑΕΔΑΚ κλπ) της περιουσίας των ανωτέρω Ασφαλιστικών Φορέων και της εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας και
γ) της τήρησης των κανόνων επενδυτικής συμπεριφοράς.
ιε) Την από 15.12.03 απόφαση του Γενικού Συμβουλίου (Συν. 13η) της Τράπεζας της Ελλάδος, με την οποία προεβλέφθη η επέκταση των αρμοδιοτήτων του Τμήματος Ελέγχων και Παρακολούθησης των Επενδύσεων και της Περιουσίας των Ασφαλιστικών Φορέων της Διεύθυνσης Εργασιών Δημοσίου ώστε να περιλάβει και εκείνη των επιτόπιων ελέγχων από κλιμάκια υπαλλήλων του Τμήματος, σε Δημόσιους Οργανισμούς, Διαχειριστές της περιουσίας τους και Πιστωτικά Ιδρύματα για την τήρηση των διατάξεων των Α.Ν. 1611/1950, Ν. 2216/1994, Ν. 2676/1999 και των συναφών νόμων, καθώς και των εις εκτέλεση αυτών κανονιστικών πράξεων, αποφασίζουμε:
Όπως η Διεύθυνση Εργασιών Δημοσίου της Τράπεζας της Ελλάδος διενεργεί ελέγχους στα Πιστωτικά Ιδρύματα, στους Δημόσιους Οργανισμούς κατά την έννοια του άρθρου 1 του Α.Ν. 1611/50 και στους πάσης φύσεως διαχειριστές (ΑΕΔΑΚ κ.λπ.) της περιουσίας των Ασφαλιστικών Φορέων αρμοδιότητος Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για την τήρηση των διατάξεων:
i) του Α.Ν. 1611/50, του Ν. 2216/94 και λοιπών συναφών νόμων καθώς και των εις εκτέλεση αυτών κανονιστικών πράξεων που αφορούν την υποχρέωση μεταφοράς στην Τράπεζα της Ελλάδος των πλεονασμάτων των λογαριασμών ταμιακής διαχείρισης καθώς και των μη επενδυόμενων κατά τις κείμενες διατάξεις κεφαλαίων των Δημοσίων Οργανισμών και
 ii) του Ν. 2676/99 και των συναφών νόμων καθώς και των εις εκτέλεση αυτών κανονιστικών πράξεων που αφορούν τον έλεγχο των επενδύσεων που πραγματοποιούν οι Ασφαλιστικοί Φορείς αρμοδιότητος Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε κινητές αξίες, των στοιχείων στα οποία στηρίζονται οι επενδυτικές επιλογές των διαχειριστών (ΑΕΔΑΚ κ.λπ.) της περιουσίας αυτών, της εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας και της τήρησης των κανόνων επενδυτικής συμπεριφοράς. Ειδικότερα, οι επιτόπιοι έλεγχοι θα διενεργούνται από κλιμάκια υπαλλήλων του Τμήματος Ελέγχων και Παρακολούθησης των Επενδύσεων και της Περιουσίας των Ασφαλιστικών Φορέων της Διεύθυνσης Εργασιών Δημοσίου. Οι υπάλληλοι των εν λόγω κλιμακίων θα έχουν το δικαίωμα να προβαίνουν στον έλεγχο βιβλίων και λοιπών στοιχείων καθώς και στη λήψη πληροφοριών από αρμοδίους που χειρίζονται τα σχετικά θέματα στα Πιστωτικά Ιδρύματα, στους Δημόσιους Οργανισμούς κατά την έννοια του άρθρου 1 του Α.Ν. 1611/50 και στους πάσης φύσεως διαχειριστές (ΑΕΔΑΚ κ.λπ.) της περιουσίας των Ασφαλιστικών Φορέων αρμοδιότητος Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τη διαπίστωση της τήρησης των ανωτέρω διατάξεων.
Μετά από κάθε έλεγχο οι υπάλληλοι των κλιμακίων θα συντάσσουν πορίσματα που θα υποβάλλονται για την ανωτέρω περίπτωση (i) στο Διευθυντή της Διεύθυνσης Εργασιών Δημοσίου. Για την περίπτωση (ii) τα πορίσματα θα υποβάλλονται στο Διευθυντή της Διεύθυνσης Εργασιών Δημοσίου και παράλληλα θα κοινοποιούνται στην Ειδική Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας της Διαχείρισης της περιουσίας των Ασφαλιστικών Φορέων, μέσω της Γραμματείας της Επιτροπής. Οι υπάλληλοι οι οποίοι διενεργούν τους ελέγχους θα υπόκεινται στις ισχύουσες διατάξεις περί επαγγελματικού-υπηρεσιακού απορρήτου. Για τη διενέργεια των ελέγχων η Διεύθυνση Εργασιών Δημοσίου μπορεί να συνεργάζεται με τη Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος, τους ελεγκτές των Υποκαταστημάτων της Τράπεζας της Ελλάδος, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων καθώς και με άλλους φορείς και όργανα ελέγχου όταν κατά περίπτωση κρίνεται σκόπιμο. Σε περίπτωση που από τα στοιχεία των πορισμάτων ελέγχου στοιχειοθετούνται παραλείψεις ή παραβάσεις των ελεγχομένων, θα συντάσσεται, με εντολή του Διευθυντή της Διεύθυνσης Εργασιών Δημοσίου, έκθεση:
α. προς την Ειδική Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας της Διαχείρισης της Περιουσίας των Ασφαλιστικών Φορέων προκειμένου για Ασφαλιστικούς Φορείς αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων καθώς και για τους πάσης φύσεως διαχειριστές (ΑΕΔΑΚ κλπ.) της περιουσίας αυτών, με κοινοποίηση στο εν λόγω Υπουργείο
β. προς την Επιτροπή Τραπεζικών και Πιστωτικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος, προκειμένου για Πιστωτικά Ιδρύματα γ. προς την Αρχή που εποπτεύει τον ελεγχόμενο Φορέα, για τις λοιπές περιπτώσεις, προκειμένου αυτή να κινήσει, κατ" αντιστοιχία με τα αμέσως κατωτέρω αναφερόμενα, τη διαδικασία επιβολής, των σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία διοικητικών και ποινικών κυρώσεων. Οι προβλεπόμενες κυρώσεις θα επιβάλλονται στους μεν Ασφαλιστικούς Φορείς και στους πάσης φύσεως διαχειριστές (ΑΕΔΑΚ κ.λπ.) της περιουσίας αυτών της ανωτέρω (α) περίπτωσης με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων καθώς και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ύστερα από εισήγηση της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας της Διαχείρισης της Περιουσίας των Ασφαλιστικών Φορέων, στα δε Πιστωτικά Ιδρύματα σύμφωνα με οικείες διατάξεις του Καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι τυχόν αρνούμενοι ή δυσχεραίνοντες με οποιοδήποτε τρόπο τον έλεγχο καθώς και οι παρέχοντες ψευδή ή ανακριβή στοιχεία, θα υπόκεινται στις ποινές που προβλέπονται από τους σχετικούς νόμους. Από τις διατάξεις της παρούσας Πράξης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.
Η πράξη αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Ο Διοικητής ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χ. ΓΚΑΡΓΚΑΝΑΣ

Σημ. 13 :  NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 3586 - ΦΕΚ A 151/10.7.2007
Θεσμικό πλαίσιο επενδύσεων και αξιοποίησης της περιουσίας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Άρθρο 1
Γενικές διατάξεις
1. Στις διατάξεις του παρόντος νόμου υπάγονται όλοι οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (Φ.Κ.Α.) αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας που λειτουργούν με τη μορφή Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ., καθώς και κάθε άλλος φορέας ανεξαρτήτως ονομασίας και νομικής μορφής που χορηγεί περιοδικές παροχές υπό τύπο κύριων και επικουρικών συντάξεων, βοηθημάτων ή μερισμάτων ή παροχές ασθένειας, εφόσον καταβάλλεται εργοδοτική εισφορά ή κοινωνικός πόρος.
2. Οι επενδυτικές αποφάσεις για την αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Φ.Κ.Α. λαμβάνονται αποκλειστικά για κάθε κλάδο ασφάλισης του Φ.Κ.Α.. Σε περίπτωση που από την κείμενη νομοθεσία προβλέπεται συγχώνευση Φ.Κ.Α. ή απορρόφηση κλάδων, η μεταβίβαση της κυριότητας ή άλλων εμπράγματων δικαιωμάτων ακινήτων γίνεται με διαπιστωτική απόφαση του Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, μετά από πρόταση των Φ.Κ.Α., η οποία μεταγράφεται στο αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο ή καταχωρείται στο κτηματολόγιο.
3. Με αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των Φ.Κ.Α. και έγκριση του Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας δύναται να μεταφέρεται μέρος ή το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας ενός κλάδου Ασφάλισης σε άλλο ή άλλους Κλάδους Ασφάλισης του ίδιου Φορέα Ασφάλισης με αντίστοιχη καταβολή της αξίας της μεταφερόμενης περιουσίας.
Η μεταφορά αυτή ενεργείται αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση αδυναμίας του Κλάδου Ασφάλισης να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του λόγω ανακύψαντος ελλείμματος και έλλειψης ταμιακής ρευστότητας.
Ως αξίες για τον υπολογισμό της μεταφερόμενης περιουσίας νοούνται η τιμή εκτίμησης του ακινήτου από το Σ.Ο.Ε. και η τρέχουσα τιμή των στοιχείων της κινητής περιουσίας κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 17 παράγραφος 1 ε΄ κατά το χρόνο μεταφοράς.
Άρθρο 2
Επενδύσεις διαθεσίμων
1. Τα πλεονάζοντα κεφάλαια των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης που σχηματίζονται πέραν από τις τρέχουσες υποχρεώσεις αυτών στους λογαριασμούς ταμιακής διαχείρισης μεταφέρονται υποχρεωτικά στο λογαριασμό διαθεσίμων, στην Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με τις διατάξεις του α.ν. 1611/1950 (ΦΕΚ 304 Α΄), όπως τροποποιήθηκαν και συμπληρώθηκαν με τις διατάξεις του ν.δ. 2999/1954 (ΦΕΚ 211 Α΄).
2. Οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης δύνανται, με αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων τους, να επενδύουν μέρος των διαθεσίμων κεφαλαίων τους που τηρούνται στην Τράπεζα της Ελλάδος σε προϊόντα που ορίζονται στα άρθρα 3 και 4 του παρόντος κεφαλαίου.
3. Η διαχείριση των μη επενδυόμενων κεφαλαίων του λογαριασμού διαθεσίμων γίνεται από την Τράπεζα της Ελλάδος σύμφωνα με τις διατάξεις του τρίτου άρθρου του ν. 2216/1994 και της παραγράφου 11α του άρθρου 15 του ν. 2469/1997 περί «Κοινού Κεφαλαίου των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Ασφαλιστικών Φορέων».
Άρθρο 3
Επενδύσεις διαθεσίμων σε κινητές αξίες που διενεργούνται χωρίς όρια
1. Οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης δύνανται, με αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων τους, να επενδύουν χωρίς περιορισμούς κεφάλαια εκ του λογαριασμού διαθεσίμων τους στις παρακάτω κινητές αξίες:
α. σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου, σταθερού ή κυμαινόμενου επιτοκίου πλην των σύνθετων (structured) ομολόγων,
β. σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου με τη μορφή της αγοράς με σύμφωνο επαναπώλησης (πράξεις REPOS).
2. Χωρίς περιορισμούς πραγματοποιούνται και οι ρευστοποιήσεις όλων των κινητών αξιών της προηγούμενης παραγράφου.
Άρθρο 4
Επενδύσεις διαθεσίμων σε περιουσιακά στοιχεία  που διενεργούνται με προϋποθέσεις και όρια
1. Οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης δύνανται, με αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων τους, να επενδύουν μέρος των διαθεσίμων κεφαλαίων τους:
α. Σε ακίνητα, για στέγαση ή εκμετάλλευση.
β. Σε κινητές αξίες ως ακολούθως:
β1. μετοχές και άλλα χρεόγραφα εταιριών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.),
β2. μετοχές εταιριών που διατίθενται σε δημόσια εγγραφή για να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.),
β3. μετοχές και άλλα χρεόγραφα εταιριών των κρατών - μελών της Ευρωζώνης, εισηγμένων σε χρηματιστήρια κράτους - μέλους της Ευρωζώνης και διαπραγματεύσιμων σε ευρώ, των οποίων το μετοχικό κεφάλαιο έχει ελάχιστο ύψος πεντακοσίων εκατομμυρίων (500.000.000) ευρώ,
β4. μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων του ν. 3283/2004 (ΦΕΚ 210 Α΄), μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων των κρατών - μελών της Ευρωζώνης που πληρούν τις προϋποθέσεις των διατάξεων του άρθρου 19 της οδηγίας της ΕΚ 85/611/ΕΟΚ, όπως ισχύει κάθε φορά, καθώς και μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων ακίνητης περιουσίας του ν. 2778/1999 (ΦΕΚ 295 Α΄),
β5. συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και Δικαιώματα Προαίρεσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α.),
β6. κρατικά ομόλογα που εκδίδονται από κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, πλην των σύνθετων (structured) ομολόγων.
γ. Σε συγχρηματοδοτήσεις έργων του Ελληνικού Δημοσίου, σε συμπράξεις Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα και σε συγχρηματοδότηση έργων των Οργανισμών που εποπτεύονται από το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.
δ. Σε δικαιώματα από χρηματοδοτική μίσθωση.
2. Οι επενδύσεις της παραγράφου 1 επιτρέπονται μέχρι ποσοστού είκοσι τρία τοις εκατό (23%) του ποσού που προκύπτει από το συνυπολογισμό των στοιχείων της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου.
3. Επίσης, οι Φ.Κ.Α. δύνανται, με αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων τους, να επενδύουν, μέχρι ποσοστού τρία τοις εκατό (3%) του ποσού που προκύπτει από το συνυπολογισμό των στοιχείων της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου, στις εξής αξίες:
α. προθεσμιακές καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα της ημεδαπής, μέχρι ποσοστού ένα τοις εκατό (1%),
β. σύνθετα (structured) ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, όπως αυτά ορίζονται από την Τράπεζα της Ελλάδος, μέχρι ποσοστού δύο τοις εκατό (2%).
4. Για τον υπολογισμό του ποσοστού επένδυσης λαμβάνονται υπόψη τα εξής στοιχεία:
α. το υπόλοιπο του λογαριασμού ταμιακής διαχείρισης,
β. το υπόλοιπο του λογαριασμού διαθεσίμων κεφαλαίων στην Τράπεζα της Ελλάδος,
γ. οι επενδύσεις σε κινητές αξίες που διαπραγματεύονται σε οργανωμένη αγορά με βάση τις τρέχουσες τιμές των κινητών αξιών,
δ. οι επενδύσεις σε κινητές αξίες που δεν διαπραγματεύονται σε οργανωμένη αγορά με βάση την τιμή κτήσης,
ε. οι επενδύσεις σε ακίνητα με βάση την αντικειμενική τους αξία,
στ. τα ανεξόφλητα ποσά των δανείων,
ζ. το πλεόνασμα χρήσης του προϋπολογισμού του έτους επένδυσης.
Ο συνυπολογισμός των άνω στοιχείων για τον προσδιορισμό του επιτρεπόμενου ποσού επένδυσης ενεργείται κατά το χρόνο λήψης της απόφασης.
Το ποσό προς επένδυση είναι αυτό που απομένει μετά την αφαίρεση από το ποσό του είκοσι τρία τοις εκατό (23%) των τυχόν γενομένων επενδύσεων σε κινητές αξίες και ακίνητα.
5. Οι Φ.Κ.Α. οι οποίοι κατά το χρόνο έναρξης ισχύος του παρόντος νόμου υπερβαίνουν τα όρια της παραγράφου 2 υποχρεούνται εντός πενταετίας να επαναπροσδιορίσουν τη διάρθρωση των ήδη υφιστάμενων χαρτοφυλακίων τους, σύμφωνα με το οριζόμενο από την παράγραφο αυτή ποσοστό. Κατά το χρονικό διάστημα αναδιάρθρωσης του χαρτοφυλακίου τους, δεν επιτρέπεται η επένδυση σε σύνθετα (structured) ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.
6. Το ποσοστό επένδυσης της παραγράφου 2 δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση επένδυσης κεφαλαίων του Φ.Κ.Α. για την άσκηση των δικαιωμάτων συμμετοχής του στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου εταιριών, στις οποίες είναι παλαιός μέτοχος.
7. Κινητές αξίες ή ακίνητα που δεν είναι προϊόντα επενδυτικής απόφασης των Φ.Κ.Α. αλλά περιέρχονται σε αυτούς έναντι ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών ή άλλων απαιτήσεων, περιλαμβάνονται ως στοιχείο της βάσης υπολογισμού του ποσοστού επένδυσης, αλλά δεν υπολογίζονται στο σύνολο των επενδύσεων που διενεργούνται με όρια, όπως αυτά προκύπτουν από τον παρόντα νόμο.
8. Παρέχεται η δυνατότητα στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης να συστήνουν ίδια ή ομαδικά Αμοιβαία Κεφάλαια, σύμφωνα με το άρθρο 12 του παρόντος, καθώς και Ανώνυμες Εταιρίες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων (Α.Ε.Δ.Α.Κ.) και Εταιρίες Επένδυσης Ακίνητης Περιουσίας (Ε.Ε.Α.Π.), σύμφωνα με το άρθρο 14 του παρόντος. Επιπλέον για τους Φ.Κ.Α. εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 45 του ν. 3283/2004.
9. Με αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων τους, οι Φ.Κ.Α. δύνανται να διαθέτουν εκ των διαθεσίμων τους ποσά για τη χορήγηση δανείων προς ασφαλισμένους, συνταξιούχους και υπαλλήλους τους, σύμφωνα με τα άρθρα 15 και 16 του παρόντος, καθώς και δανείων προς άλλους φορείς ή κλάδους ασφάλισης, εφόσον τούτο προβλέπεται από οικείες καταστατικές διατάξεις των φορέων.
10. Τα ανεξόφλητα ποσά των δανείων προς ασφαλισμένους, συνταξιούχους, υπαλλήλους, καθώς και προς άλλους φορείς ή κλάδους ασφάλισης περιλαμβάνονται ως στοιχεία της βάσης υπολογισμού του ποσοστού επένδυσης των Φ.Κ.Α., αλλά δεν υπολογίζονται στο σύνολο των επενδύσεων που διενεργούνται με όρια.
11. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Επενδυτικής Πολιτικής Φ.Κ.Α. μπορούν να καθορίζονται και άλλα επενδυτικά προϊόντα αποδεκτού κινδύνου, στα οποία επιτρέπεται να επενδύουν οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.
12. Τα υφιστάμενα στο χαρτοφυλάκιο των Φ.Κ.Α., μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, σύνθετα ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου και πιστωτικών ιδρυμάτων, δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό των ποσοστών των παραγράφων 2 και 3 του παρόντος άρθρου.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ
Άρθρο 5
Διαδικασία διενέργειας επενδύσεων σε κινητές αξίες
1. Όλες οι επενδύσεις των Φ.Κ.Α. σε κινητές αξίες διενεργούνται μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου τους και εμπεριστατωμένη και πλήρως αιτιολογημένη εισήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών τους.
2. Καταθέσεις σε Πιστωτικά Ιδρύματα.
Η ανάθεση από Φ.Κ.Α. της ταμιακής του διαχείρισης σε Πιστωτικό Ίδρυμα περιορίζεται αποκλειστικά στην είσπραξη και πληρωμή τακτικών μόνο εσόδων και δαπανών του οικείου Φ.Κ.Α., σύμφωνα με το ν.1611/1950, όπως ισχύει.
Ενεργείται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Στη σύμβαση καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ανάθεση, η διάρκεια της σύμβασης, το ύψος του επιτοκίου, οι προμήθειες, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
3. Προθεσμιακές καταθέσεις.
Οι προθεσμιακές καταθέσεις σε Πιστωτικά Ιδρύματα ενεργούνται με την υπογραφή σχετικής σύμβασης μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Με τη σύμβαση αυτή καθορίζονται το ύψος του επενδυόμενου ποσού κατάθεσης, η χρονική διάρκεια αυτής, το ύψος του επιτοκίου και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια διασφάλισης των κεφαλαίων του Φ.Κ.Α..
4. Συμβάσεις Χρηματοδοτικής Μίσθωσης.
Οι Φ.Κ.Α. δύνανται να συνάπτουν συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 1665/1986, όπως ισχύει, που διέπουν την κατάρτιση αυτών των συμβάσεων. Εάν η χρηματοδοτική μίσθωση καταλήξει είτε σε απόκτηση είτε σε οριστική μεταβίβαση του κινητού ή ακινήτου περιουσιακού στοιχείου, ισχύουν οι σχετικές με την εν λόγω απόκτηση ή μεταβίβαση διατάξεις.
Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ορίζεται το ρυθμιστικό πλαίσιο, οι σχετικές διοικητικές κυρώσεις για τη μη εφαρμογή του, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την αξιοποίηση της περιουσίας των Φ.Κ.Α..
5. Πράξεις REPOS.
Οι πράξεις REPOS συνάπτονται μόνο με Πιστωτικά Ιδρύματα, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 87/11/23.11.2000 (ΦΕΚ 293 Α΄/29.12.2000) απόφαση της Επιτροπής Τραπεζικών και Πιστωτικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος.
6. Κινητές αξίες.
Η εντολή του Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης για την πραγματοποίηση των επενδύσεων συνοδεύεται από τη σχετική απόφαση του Δ.Σ. και από εμπεριστατωμένη οικονομική έκθεση στην οποία θα αναφέρονται τα ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια αξιολόγησης και επιλογής των κινητών αξιών τα οποία συνεκτιμήθηκαν κατά τη λήψη των συγκεκριμένων επενδυτικών αποφάσεων.
Η επένδυση σε μετοχές εταιριών που διατίθενται σε δημόσια εγγραφή για να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.) σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία επιτρέπεται εφόσον έχουν χορηγηθεί οι απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρμόδιες προς τούτο Διοικητικές Αρχές.
7. Οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης για κάθε επένδυση ή ρευστοποίηση υποχρεούνται να υποβάλουν στην Ειδική Επιτροπή Ελέγχου Επενδύσεων των Φ.Κ.Α., με κοινοποίηση στην αρμόδια διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την πραγματοποίηση της επένδυσης, τα εξής:
α. Την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φ.Κ.Α. για την πραγματοποίηση της επένδυσης ή ρευστοποίησης.
β. Την εντολή αγοράς – πώλησης (deal slip), η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
βα. τον ενδιάμεσο φορέα μέσω του οποίου πραγματοποιήθηκε η συναλλαγή,
ββ. το αντίγραφο της σύμβασης με τον φορέα, μέσω του οποίου πραγματοποιήθηκε η συναλλαγή,
βγ. την περιγραφή του επενδυτικού προϊόντος,
βδ. την ποσότητα και την τιμή αγοράς – πώλησης ανά τεμάχιο,
βε. τη συνολική αξία συναλλαγής με προμήθειες αγοράς – πώλησης, έξοδα ενδιάμεσου φορέα που μεσολάβησε και ημερομηνία εκκαθάρισης.
8. Η ανάληψη των απαιτούμενων κεφαλαίων για τις ανωτέρω επενδύσεις πραγματοποιείται με εντολή του Φ.Κ.Α. προς την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία συνοδεύεται από την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Σημ.14 Π.Δ. 30/1.2.1996 (ΦΕΚ Α' 21/21.2.1996)
Κωδικοποίηση σε ενιαίο κείμενο νόμου με τίτλο "Κώδικας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης" των ισχυουσών διατάξεων για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση
'Άρθρο 89: Οικονομική διαχείριση
…."3. Οι εισπράξεις εσόδων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης κατατίθενται έντοκα σε λογαριασμούς, που ορίζει το Νομαρχιακό Συμβούλιο, στην Τράπεζα της Ελλάδος ή στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή σε άλλη Τράπεζα. Με απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου είναι δυνατόν ποσοστό των ανωτέρω εσόδων, που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του συνόλου αυτών, να επενδύεται μέσω του Κοινού Κεφαλαίου των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Ασφαλιστικών Φορέων (Κ.Κ.Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ.) που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος σύμφωνα με την παρ. 11 του άρθρου 15 του ν. 2469/1997 (ΦΕΚ 38 Α΄), όπως ισχύει. Σε βάρος των λογαριασμών αυτών αναλαμβάνονται τα ποσά που απαιτούνται για την πληρωμή των εξόδων." 
Αντ.με την παρ.1 του αρθρ.2 του Ν.3345/05-ΦΕΚ138Α
'Άρθρο 92: 'Έντοκη κατάθεση Εσόδων
('Άρθρο 24 παρ. 7 Ν. 2218/94)
'Ύστερα από απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου, οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις μπορούν να καταθέσουν εντόκως, τα έσοδά τους, που προέρχονται από εκποίηση περιουσιακών στοιχείων ή από δωρεές και κληροδοτήματα, που προορίζονται αποκλειστικά για την εκτέλεση κοινωφελών έργων, σε ιδιαίτερο λογαριασμό, στο όνομά τους, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή σε οποιαδήποτε Τράπεζα, για το διάστημα που μεσολαβεί έως την έναρξη της εκτελέσεως των έργων αυτών.

Σημ.15.:  N. 3463/8.6.06 (ΦΕΚ – 114 Α/8-6-2006): Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων



Άρθρο 171
Έντοκη κατάθεση εσόδων των Δήμων και Κοινοτήτων

1.  Εφόσον η διαχείριση των εσόδων ενός Δήμου ή μιας Κοινότητας έχει ανατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθη­κών και Δανείων, το χρηματικό υπόλοιπο που απομένει στα δημόσια ταμεία στο τέλος κάθε έτους κατατίθεται εντόκως στο ταμείο αυτό. Το επιτόκιο μπορεί να είναι κατώτερο από το επιτόκιο των δανείων που χορηγεί το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων κατά μία μο­νάδα το πολύ. Το προϊόν του τόκου εμφανίζεται σε ιδιαίτερο λογαριασμό του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
2. Το ποσό που μπορεί να διατηρεί σε μετρητά στο ταμείο ο δημοτικός ή κοινοτικός ταμίας ορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομίας και Οικο­νομικών. Τα υπόλοιπα κατατίθενται εντόκως, σε λογα­ριασμό όψεως ή προθεσμιακό, σε πιστωτικό ίδρυμα που καθορίζεται με απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου. Τοποθέτηση των ταμειακών διαθεσίμων σε άλλου είδους τραπεζικά και χρηματοοικονομικά προϊό­ντα δεν επιτρέπεται εκτός από τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου.
3. Ύστερα από απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου, οι Δήμοι και οι Κοινότητες μπορούν να κα­ταθέτουν εντόκως τα έσοδά τους που προέρχονται από εκποίηση περιουσιακών τους στοιχείων ή από δωρεές και κληροδοτήματα που προορίζονται αποκλειστικά για την εκτέλεση κοινωφελών έργων, σε ιδιαίτερο λογαρια­σμό, στο όνομά τους, σε Πιστωτικό Ίδρυμα ή σε Τράπεζα, που καθορίζεται με την ίδια απόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: