Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΗΝ DONSKOY TABAK ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΚΑΠ

Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

ΟΙ ΗΠΑ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΥΧΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΥ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕ ( !!! ) ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΤΟ ΔΟΛΑΡΙΟ ...

Διαβάστε με προσοχή τι λέει το Ελληνικό προξενείο στο Σικάγο για την εικόνα της χώρας όπως καταγράφεται εκεί.  

ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΣΤΟ ΣΙΚΑΓΟ

                                                                   
                                                                   
                                                                   
    Θέμα :  Η κρίση χρέους των ΗΠΑ σε παράλληλη αναφορά με την ελληνική κρίση.

            Μετά και την προσφάτως δημοσιευθείσα μελέτη που εκδίδει το Chicago Mercantile Exchange (CME) ανά τετράμηνο, σύμφωνα με την οποία στην πρώτη θέση επικινδυνότητας μη εκπλήρωσης των δανειακών υποχρεώσεών τους, βάση του σχετικού δείκτη CPD με εκτίμηση 5ετίας, παραμένει η Ελλάδα με ποσοστό 57.7%, η προβολή στα δίκτυα ενημέρωση των ΗΠΑ του ελληνικού προβλήματος ολοένα και περισσότερο διαχέεται ως η πλέον αρνητική εξέλιξη για όλες τις περιπτώσεις παγκοσμίως.
                 Ειδικότερα
μετά την προσφάτως επιτευχθείσα συμφωνία για αποφυγή αναστολής της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης των ΗΠΑ, ενόψει της ενδεχόμενης αποτυχίας ψήφισης για τον προϋπολογισμό του 2011, οι δημόσιες συζητήσεις από μέλη του Κογκρέσου και δημοσιογράφους ανέφεραν ως παράδειγμα υπερχρέωσης προς αποφυγή την Ελλάδα, προκειμένου να υπογραμμίσουν την αναγκαιότητα για τις περικοπές που τελικώς συμφωνήθηκαν στις δημόσιες δαπάνες των ΗΠΑ. Μάλιστα η άρτι διαμορφωθείσα πλειοψηφία των εκπροσώπων του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στο ένα εκ των δύο νομοθετικών σωμάτων των ΗΠΑ (Βουλή των Αντιπροσώπων), υπερθεματίζοντας για την αναγκαιότητα περικοπών ανέφερε το παράδειγμα της Ελλάδος και τις επιπτώσεις που αυτό είχε στη σταθερότητα της Ευρωζώνης. Στους αντίποδες η επιχειρηματολογία των εκπροσώπων του Δημοκρατικού κόμματος εστιάζονταν στην ανάγκη να μην ανακοπεί η έξοδος από την ύφεση που έπληξε την τελευταία τριετία τις ΗΠΑ, καθώς οι περικοπές δαπανών ύψους 38.5 δις δολ. έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην εσωτερική ζήτηση και στον πολλαπλασιαστή δαπάνης των δημοσίων έργων που σαφώς θα υστερήσει εν μέσω των νέων περικοπών για όλο το 2011. Η επίδραση σε όλες τις Πολιτείες των ΗΠΑ είναι άμεση. Επί παραδείγματι ο Κυβερνήτης του Illinois Pat Quinn ανέφερε ότι οι ιατρική δαπάνη για αποκατάσταση ενός κατάγματος στον καρπό χεριού κοστίζει 17.800 δολ. στην Πολιτεία του, όταν ο μέσος όρος στις ΗΠΑ για την αντίστοιχη δαπάνη είναι 6.775. Με τις υιοθετηθείσες περικοπές εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει η αναδιάρθρωση του συστήματος υγείας-ασφάλισης μέσω του Medical Plan που είχε υπερψηφιστεί, έστω  με εξαιρετική δυσκολία. Οι σχετικές δαπάνες για εξορθολογισμό των ανισορροπιών του συστήματος ασφάλισης-περίθαλψης θα εξακολουθήσουν να επιβαρύνουν μονομερώς ορισμένες κατηγορίες πολιτών, σε βάρος της σύμμετρης ανάπτυξης τόσο ολοκλήρου του συστήματος υγείας αλλά και των επιμέρους δημοσίων δαπανών.
           Στην εκπομπή του Fareek Zakaria στο CNN (GPS/Global Public Square) υπήρξε δυσμενέστατη αναφορά του James Baker, διατελέσαντος πολλάκις αξιωματούχου σε διαφορετικές διοικήσεις στις ΗΠΑ, αλλά και Υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος σε αποστροφή της ανάλυσής του για την παγκόσμια οικονομία ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα είχαν την ίδια τύχη με την Ελλάδα, που χρεοκόπησε όπως τόνισε, εάν δεν είχε το δολάριο που είναι το νόμισμα εμπορίας του πετρελαίου και καθιερωμένο διεθνές συναλλαγματικό αποθεματικό μέσο. Μάλιστα αναφερόμενος στην συμφωνία περικοπής των δαπανών για τον προϋπολογισμό του 2011, τόνισε ότι ήδη υπάρχει πρόβλημα πώλησης στις χρηματαγορές των αμερικανικών ομολόγων, καθώς οι Κίνα και χώρες της αραβικής χερσονήσου δεν θεωρούν ως ασφαλές να τοποθετούν τα χρήματά τους σε μια χώρα όπου το συνολικό δημόσιο χρέος διογκώνεται με ταχύτατους ρυθμούς και άγγιξε τα 13 τρις δολ.
           Άλλωστε ο προσανατολισμός των προσπαθειών όλων των εκπροσώπων του πολιτικού φάσματος στις ΗΠΑ είναι η επίτευξη συμφωνίας στη διαμόρφωση νέου ανώτατου επιτρεπτού ορίου για το σύνολο του δημοσίου χρέους που να τίθεται με νόμο, ώστε να αποφευχθεί αφενός η περαιτέρω περικοπή των δημοσίων δαπανών, αφετέρου δε να ανασχεθεί η βουλιμία των αγορών να επιτεθούν και στην πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ (παρότι ήδη έχουν υπάρξει υποβαθμίσεις από οίκους αξιολόγησης σε Πολιτείες) κάτι που κατά τη διάρκεια του παρελθόντος Σαββατοκύριακου οι δημοσιολογούντες στα υψηλής ακροαματικότητας ΜΜΕ τόνισαν έντονα αντιπαραβάλλοντας ωστόσο την αρνητική περίπτωση της Ελλάδος. Άλλωστε σύμφωνα και με τα δημοσιοποιηθέντα στοιχεία για το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2011 η απόδοση των μετοχών των εισηγμένων εταιρειών στη Wall Street ήταν αυξημένη κατά 6.1% (18.2% σε ετήσια βάση), όταν τα αμερικανικά ομόλογα σημείωσαν αύξηση 1.6% (0.7% σε ετήσια βάση). Η στροφή των επενδυτών προς τις μετοχές της αμερικανικής χρηματαγοράς με ολοένα μεγαλύτερους ρυθμούς, είναι ένα σαφές δείγμα της δυναμικής που έχει η οικονομία μετά την βαθιά ύφεση των ετών 2008-2010, αλλά και τον προβληματισμό των επενδυτών για την δυνατότητα συνέχισης της πορείας αύξησης του δημοσίου χρέους των ΗΠΑ με τους έως τώρα ρυθμούς.  Βεβαίως, σε κάθε περίπτωση, η αναπαραγωγή της ιστορίας της “ελληνικής περιπέτειας” δεν βοηθά διόλου στην ανάκτηση της θετικής εικόνας που επιθυμούμε να προβάλλουμε στους επενδυτικούς κύκλους αλλά και στην εν γένει επιχειρηματική κοινότητα η οποία επίσης επηρεάζεται από τις επίμονα αρνητικές αναφορές για την χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: