Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΗΝ DONSKOY TABAK ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΚΑΠ

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Ο ΜΕΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΚΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΡΑΧΜΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ ΣΕ ΕΜΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΗ ....

ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΣΕ ΟΛΑ Ο ΘΩΜΑΣ. ΟΤΑΝ ΠΑΝΤΡΕΥΕ ΚΛΩΣΤΕΣ ΤΡΟΦΙΜΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΛΑ ΣΕ ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΣΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΟΥ ΗΣΟΥΝ;  
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΘΩΜΑ ΣΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 1999. ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΣ ΛΕΙΠΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ. ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΣΑΜΕ ΜΕ ΘΩΜΑ ΚΑΙ ΒΗΜΑ ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΠΕΡΑ;



Η Κλωνατέξ ήταν η πρώτη εταιρεία συμμετοχών του ελληνικού χρηματιστηρίου. Ηταν επίσης η πρώτη holding που δεν περιορίστηκε μόνο στον ρόλο της διακράτησης μετοχών των θυγατρικών της αλλά προχώρησε στην ενεργό διαχείριση του χαρτοφυλακίου της και επεκτάθηκε και σε άλλους τομείς δραστηριοτήτων εκτός της κλωστοϋφαντουργίας, όπως στα τρόφιμα, στις τηλεπικοινωνίες, στη ναυτιλία και στα χρηματοοικονομικά. Βασικός συντελεστής της μεταβολής της επιχειρηματικής φυσιογνωμίας της Κλωνατέξ είναι ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου κ. Θωμάς Λαναράς, ο οποίος ανέλαβε πριν από λίγο καιρό τα ηνία του ομίλου από τον πατέρα του Χρήστο Λαναρά.
­ Είχατε δηλώσει στα μέσα του 1998 ότι το 2001 ο τομέας νήματος της Κλωνατέξ θα αντιπροσωπεύει το 10% της ευρωπαϊκής παραγωγής. Βάσει της σημερινής παραγωγικής ικανότητας εκτιμάτε ότι ο στόχος που θέσατε είναι εφικτός;
«Το 2001 θα ελέγχουμε το 25% της ευρωπαϊκής παραγωγής! Σήμερα, μετά τις εξαγορές της Δούδος και της Οττο Εβρος, σε συνδυασμό με τη λειτουργία των νέων κλωστηρίων στη Ροδόπη και στη Μαρώνεια, έχουμε προσεγγίσει τον αρχικό μας στόχο του 10%».
­ Ποιοι είναι σήμερα οι τομείς δραστηριότητας του ομίλου;
«Υπάρχουν πέντε τομείς. Πρώτον, ο τομέας της κλωστοϋφαντουργίας (Κλωστήρια Ναούσης, Ολυμπιακή Κλωστοϋφαντουργία, Κλωστήρια Ροδόπης, Κλωστήρια Μαρώνειας, Δούδος, το νέο κλωστήριο της Fanco, Οττο Εβρος Fanco, Βερλάν, Τρικολάν, Gallop, Γιαννούσης και τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια). Οι υπόλοιποι τομείς δραστηριότητας είναι ο τομέας των χρηματοοικονομικών (NSM Investments και Targa Finance), ο τομέας των τηλεπικοινωνιών (LanNet στα δίκτυα τηλεπικοινωνίας), ο τομέας της ποντοπόρου ναυτιλίας (επενδύουμε αυτή την περίοδο 100 εκατ. δολάρια, με αποτέλεσμα οι συνολικές επενδύσεις στον κλάδο να ξεπεράσουν τα 70 δισ. δρχ.) και ο τομέας τροφίμων και ποτών».
­ Στον τελευταίο τομέα σε ποιες εταιρείες έχετε επενδύσει;
«Στην Ελαΐς, στην Olympic Catering και σε μία εισηγμένη εταιρεία στο εξωτερικό. Η Ελαΐς θεωρώ ότι είναι από τις καλύτερες βιομηχανίες στην Ελλάδα, ενώ στην Olympic Catering θέλουμε να αποκτήσουμε την καταστατική πλειοψηφία, όταν το Δημόσιο αποφασίσει να ιδιωτικοποιήσει πλήρως την εταιρεία».
­ Μετοχές της Goody's έχετε;
«Μόνο μερικές χιλιάδες μετοχές».
­ Στη συνέλευση των Κλωστηρίων Ναούσης τον Ιούνιο είχατε πει ότι η μετοχή της Κλωνατέξ θα πρέπει να φτάσει τις 38.000 δρχ., ώστε να αντανακλά τα μεγέθη της εταιρείας. Σήμερα η μετοχή βρίσκεται περίπου στις 61.000 δρχ.
«Τον Ιούνιο είχαμε κέρδη 13 δισ. δρχ., ενώ στο τέλος του χρόνου θα εμφανίσουμε τουλάχιστον 35 δισ. δρχ! Μπορεί λοιπόν ο κάθε επενδυτής να αντιληφθεί αν η μετοχή είναι ακριβή ή αν έχει περαιτέρω περιθώρια ανόδου».
­ Πόσο πραγματικά είναι τα παραπάνω κέρδη;
«Είναι πραγματικά, καθώς δεν προέρχονται από "γυρίσματα μετοχών". Ο όμιλος δεν έχει μπει στον πειρασμό να εγγράψει λογιστικά κέρδη. Σαφώς υπάρχουν έσοδα από αγοραπωλησίες χρεογράφων αλλά νομίζω ότι και αυτό δείχνει ότι τα στελέχη της holding κάνουν όσο μπορούν καλύτερα τη δουλειά τους».
­ Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το «αγαπημένο παιδί» του ομίλου είναι η εταιρεία Δούδος. Είναι έτσι;
«Θέλουμε να καταστήσουμε τη Δούδος τη δεύτερη κλωστοϋφαντουργία στην Ελλάδα μετά τα Κλωστήρια Ναούσης. Ηδη, αυτή την περίοδο διαπραγματευόμαστε την εξαγορά ιταλικής επιχείρησης. Η Δούδος θα εμφανίσει το 1999 λειτουργικά κέρδη πάνω από 1 δισ. δρχ.».
­ Αληθεύουν τα αστρονομικά ποσά που ακούγονται για τις επικείμενες αυξήσεις σε Κλωνατέξ καιΝάουσα;
«Ο μέτοχος των εταιρειών του ομίλου θα πρέπει να γνωρίζει ότι και η τελευταία δραχμή που θα επενδύσει σε εμάς δεν θα πάει χαμένη. 

ΕΙΔΑΤΕ ΤΙ ΩΡΑΙΑ ΤΑ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ ΤΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΚΑΝΕ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ; ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΠΩΣ ΣΤΗΝΕΤΕ ΤΟ ΚΟΛΠΟ; ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ; ΘΩΜΑ ΠΟΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ ΤΑΙΣΕΣ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΑΣΤΑΚΟΥΣ; ΘΥΜΑΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: