Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΗΝ DONSKOY TABAK ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΚΑΠ

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

ΟΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ...


Τελικά τι έχει γίνει με το περιβόητο ομόλογο του Τ.Σ.Π.Ε.Α.Θ;  Έγραψε πραγματικές ζημίες; Υπήρξαν αθέατοι εγκέφαλοι εντος του ταμείου;  Ακλουθούν αποσπάσματα από την κατάθεση στην εξεταστική της βουλής του Γιώργου Ρούσσου δικηγόρου-δημοσιογράφου. Άποψη μου σε δυο τρία σημεία «κάτι » λέει αλλά θεωρώ ότι ίσως γνωρίζει και αλλά, που για λόγους ισορροπίας δεν τα θυμήθηκε.

Ό,τι γνωρίζω, το γνωρίζω υπό την ιδιότητά μου ως δημοσιογράφος. Καλύπτω χρόνια το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Τότε, μετείχα ενεργά στην κάλυψη των γεγονότων. Εκ παραλλήλου και λόγω της δικηγορικής μου ιδιότητας, προσπάθησα να δω τι έχει γίνει εγείροντας κάποιες νομικές διαδικασίες. Επειδή βλέπαμε ότι στην ΕΣΗΕΑ υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα και ενδοπαραταξιακές διαφωνίες, μαζευτήκαμε δέκα άτομα, όλοι δημοσιογράφοι, οι περισσότεροι του οικονομικού Τύπου, σχετικά ειδικευμένοι μ' αυτό το αντικείμενο και προσπαθήσαμε να βγάλουμε άκρη τι έχει γίνει και να μαζέψουμε στοιχεία για το αν υπάρχει ζημιά για το Ταμείο μας, ποια είναι αυτή η ζημιά, πώς αγοράστηκε, όλα αυτά που έχουν γραφτεί στις εφημερίδες. Παράλληλα, εμείς προσπαθήσαμε να το δέσουμε το θέμα νομικά, να βρούμε δηλαδή τα στοιχεία τα οποία απέκρυπτε η διοίκηση του Ταμείου. Είχε προσπαθήσει ο Γενικός Γραμματέας της ΕΣΗΕΑ, ο Δημήτρης Τρίμης να βρει στοιχεία. Ήδη από το καλοκαίρι του 2006 είχε προσφύγει και στο Συνήγορο του Πολίτη. Υπήρχε μια κρυψίνοια και μια άρνηση να χορηγηθούν στοιχεία. Αυτό υποστήκαμε κι εμείς, τουλάχιστον από τη διοίκηση του Ταμείου. Βέβαια αυτός που μας απάντησε -και θεωρώ ότι έχουμε το στοιχείο που δείχνει τη ζημιά του ΤΣΠΕΑΘ στην επαναγορά του δομημένου προϊόντος- είναι η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία μας έδωσε τι απόδοση θα είχαν τα 130 εκατομμύρια αν έμεναν στον κοινό λογαριασμό των ασφαλιστικών Ταμείων. Η ζημιά που προκύπτει -και πλέον αυτό είναι εγγράφως- ξεπερνάει τις 813.000 ευρώ. Αυτό θα σας το καταθέσω.  …………………………
………………………..Θα καταθέσω και ένα υπόμνημα, να έχετε την πλήρη σειρά και τη χρονική, διότι ξέρω από τις καταθέσεις, διαβάζοντας τις εφημερίδες, ότι έχει υποστηριχθεί ενώπιόν σας ότι δεν υπάρχει ζημιά για το Ταμείο των δημοσιογράφων. Αυτό είναι απολύτως ψευδές. Μιλάω για την επαναγορά του ομολόγου. Είναι απολύτως ψευδές. Και επίσης θα μπορέσω να απαντήσω, εφόσον θέλετε, σε ερωτήσεις σας σχετικά με το τι έγινε πριν, πλέον όχι με την ιδιότητα του ανθρώπου που έψαξε μαζί με κάποιους άλλους συναδέλφους, αλλά με την ιδιότητα του δημοσιογράφου που καλύπτει………
……… Δηλαδή αντί να δοθούν 130 εκατομμύρια θα έπρεπε να δοθούν 97,5. Αυτό βέβαια έγινε στις 10-7-2006. Σ’ αυτή τη διαδικασία και ψάχνοντας μέσα στο Υπουργείο Εργασίας διαπιστώσαμε ότι δεν είχαν τηρηθεί αυτά που έπρεπε να τηρηθούν από το Ταμείο και από το Υπουργείο ενδεχομένως, σε σχέση με την αγορά του ομολόγου……….
……….. Το Ταμείο το αγόρασε 130 εκατομμύρια, καταπατώντας ουσιαστικά και το θεσμικό πλαίσιο το οποίο έχει ορίσει η Πολιτεία για την επενδυτική συμπεριφορά των Ταμείων……….. Τότε το Ταμείο κατέγραφε, σύμφωνα πάντα με το «ΒΗΜΑ», σημαντική λογιστική ζημιά, αφού εμφανιζόταν στο Bloomberg στο 83,9% από 100% που αγοράστηκε. Αυτή η ζημιά είναι της τάξεως των 20,9 εκατομμυρίων. Μιλάμε για τις 31-3-2007. Κάποιοι από εμάς, από την ομάδα των συναδέλφων –τα ονόματά τους θα τα δείτε γιατί σας έχω φέρει γύρω στα πέντε, αν θυμάμαι καλά, ή έξι εξώδικα που αποστείλαμε σε διαφόρους- αποφασίσαμε να κινητοποιηθούμε ανεξάρτητα από την ΕΣΗΕΑ λόγω των προβλημάτων που εντοπίσαμε. Δηλαδή υπήρχαν ενδοπαραταξιακές συγκρούσεις που θεωρούσαμε ότι δεν θα έδιναν τη δυνατότητα στην ΕΣΗΕΑ ή σε όλους εμάς να δούμε τι έχει γίνει με το ομόλογο και ενδεχομένως να προσαγάγουμε στη  Δικαιοσύνη τους δράστες.  Δεν ξέραμε τι θα γίνει………
…....... Το Ταμείο δεν μας απάντησε. Κι εδώ έχει μια σημασία ο χειρισμός. Στις 4/5 τηλεφώνησε σ’ εμένα -διότι εγώ είχα βάλει το όνομά μου ως πληρεξούσιος δικηγόρος των υπολοίπων εννιά, ενεργώντας αφ’ εαυτού και για τους υπόλοιπους εννιά- ο νομικός σύμβουλος του Ταμείου, ο κ. Σαρρής, και μου ζήτησε ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να απαντήσει. Μετά από τέσσερις ημέρες, στις 8/5, λαμβάνω ένα τηλεφώνημα από τον προσωπικό δικηγόρο του κ. Καπράνου, ονόματι Στεφανάκης, ο οποίος μου λέει: «δεν πρόκειται να σας δώσουμε τίποτα». Τότε λοιπόν, στις 10 Μαΐου εγώ έγραψα τα εξώδικα που έφυγαν για να επιδοθούν προς την Τράπεζα της Ελλάδος, τον ΟΔΔΗΧ, την Εμπορική Τράπεζα -σας θυμίζω ότι η θυγατρική της είχε αγοράσει το ομόλογο, η «Καλιόν»- και την PROTON Τράπεζα, η οποία είχε πουλήσει το ομόλογο στο Ταμείο μετά από τη διαδρομή που είχε κάνει μέσω του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος………
…….. Όλως «περιέργως» την ίδια ημέρα 15/5, που εμείς πιέζαμε και είχαμε, πλέον, καταστήσει σαφές ότι δεν θα αφήσουμε το θέμα -μιλάω για τους δέκα ανθρώπους που συμπαρατάχθηκαν μαζί με εμένα προκειμένου να τα διεκδικήσουμε αυτά, να βρούμε τι έχει γίνει- η PROTON, τηλεφώνησε στο ταμείο, εκδήλωσε την πρόθεση της να επαναγοράσει το δομημένο προϊόν, σε μια τιμή αρκετά χαμηλή. Έδινε κάποιον…….
………. επιπρόσθετο τόκο ο οποίος, αυτό δεν ξέρουμε ποια ήταν η διαπραγμάτευση, ο κύριος Καπράνος την έκανε που όπως σας περιέγραψα είχε μια κρυψίνοια για όλα αυτά.
Εγώ εκείνη την ημέρα μόλις δέχθηκα το τηλεφώνημα, ενημέρωσα προφορικά το Σωματείο μου, το Γενικό Γραμματέα της ΕΣΗΕΑ, τον κ. Δημήτρη Τρίμη και του είπα ότι προκύπτει η απόδοση είναι 3,01 και η όποια επαναγορά θα γίνει, θα πρέπει να γίνει, τουλάχιστον, στο ποσό της απόδοσης που είναι 3.913.000 ευρώ. Ξέρω πολύ καλά ότι ο Δημήτρης ο Τρίμης τα διαβίβασε τα συγκεκριμένα στοιχεία, ήταν προφορικά εκείνη την στιγμή, σας το επαναλαμβάνω, καθώς επίσης προφορικά τα διαβίβασε στα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Και θεωρώ κατ’ επέκταση, δεν το γνωρίζω, ότι ενημερώθηκε και ο εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΑ στο ΤΣΠΕΑΘ, ο Κώστας ο Τσουπαρόπουλος,  ο οποίος μαζί με τον κύριο Καπράνο είχαν αναλάβει να κάνουν την διαπραγμάτευση  της επαναγοράς. Αυτό δεν το γνωρίζω αν είχε ενημερωθεί, το επαναλαμβάνω, αλλά το θεωρώ δεδομένο. Η ΕΣΗΕΑ τον όρισε για να κάνει αυτή την διαδικασία.
Από κει και πέρα η PROTON συμφώνησε με τους δύο διαπραγματευτές, τον Πρόεδρο του ταμείου ο οποίος παρέμενε ο Δημήτρης ο Καπράνος και τον Κώστα τον Τσουπαρόπουλο, ο οποίος ήταν, πλέον, ο ορισμένος εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΑ στο ταμείο και επαναγοράστηκε το ομόλογο, αυτό έγινε 29/5, στο ποσό των 133.100.000 ευρώ Ουσιαστικά, το ταμείο μας με αυτή την επαναγορά έχασε, τουλάχιστον, 813.000 ευρώ. Και γιατί λέω, τουλάχιστον; Το στοιχείο που εμείς έχουμε αφορά μέχρι 30/4. Η επαναφορά έγινε στις 29/5. Ο ένας μήνας, σχεδόν, τόκοι στα 130 εκατομμύρια -εγώ δεν μπορώ να το υπολογίσω, δεν έχω τέτοια γνώση,  αλλά- είναι αρκετά μεγάλος. Από κει προκύπτει και η ζημιά του ταμείου μας, η οποία είναι θεωρώ αρκετά μεγάλη.
Σας λέω πως αυτό ότι επειδή παραπέμφθηκε με έγκληση του Δημητρίου του Τρίμη, ο διοικητής του ταμείου ο κύριος Καπράνος στο πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ. Το πειθαρχικό θεωρεί -είναι απόφαση που σας έχω καταθέσει- ότι με την απόφαση του τη συγκεκριμένη ότι η επαναγορά του ομολόγους στις 24, έγινε με δυσμενείς για το ταμείο όρους. Το τίμημα των 133.100.000 ευρώ, δηλαδή με αυξημένη τιμή μόνο κατά 3.100.000, όπως σας το είχα πει. Και τούτο, γιατί αν το κεφάλαιο είχε κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος για το διαμεσολαβήσαν από την αγορά του ομολόγου διάστημα, με το επιτόκιο που υπήρχε, θα απέφερε στο ταμείο ποσό 4.440.000 ευρώ. Δηλαδή 1.340.000 ευρώ περισσότερο.
Αυτό αναγράφεται στην απόφαση του δευτεροβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου. Δεν ξέρω αν είναι ο υπολογισμός σωστός και πώς προκύπτει. Πάντως το δεδομένο είναι ότι είναι τουλάχιστον 813.000 ευρώ. Και αυτό υπάρχει εγγράφως από την Τράπεζα της Ελλάδος. Θεωρώ, ότι ο κύριος Μιχαλόπουλος ο οποίος απάντησε σε εμένα, θα μπορούσε να σας πει και περισσότερα. Η απόφαση δηλαδή, επαναγοράς…………
……… Δεν μπορώ να ξέρω τις γνώσεις του κ. Καπράνου, παρότι ξέρω ότι ήταν χρόνια στο οικονομικό φύλλο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, άρα, σχετικές γνώσεις θα έπρεπε να είχε αποκομίσει από τα τόσα χρόνια που δούλευε ως δημοσιογράφος σε οικονομικό φύλλο. Όμως, ο τρόπος που έγινε, δείχνει ότι ήταν στοχευμένες ενέργειες. Τι εννοώ όταν λέω «με τον τρόπο που έγινε»; Σας καταθέτω -θα δείτε σε ένα από τα σχετικά, το 9 συγκεκριμένα- το τι ειπώθηκε στο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Καλό θα ήταν να διαβάσετε όλες τις αναφορές, γιατί λέγονται –θεωρώ- και ορισμένα ψευδή στοιχεία από την πλευρά του κ. Τσουπαρόπουλου, ότι πήρε τηλέφωνο της Τράπεζα της Ελλάδος και τους είπε να πάρει 500 χιλιάδες ευρώ και θα είναι μία χαρά. Εμένα η Τράπεζα της Ελλάδος, άλλα μου είπε την ίδια περίοδο. Εκεί υπάρχει ένα θέμα. Μέσα σε όλα υπάρχει και η κατάθεση της τότε Επιτρόπου του Υπουργείου Απασχόλησης στο ΤΣΠΕΑΘ, που λέει ότι εμένα δεν με κάλεσαν………….
………….. Όχι, δεν είναι εκτίμηση, γιατί έγινε μία συζήτηση μεταξύ του Διοικητικού Συμβουλίου και του κυρίου Τσουπαρόπουλου, όπου του είπαν αυτό και από την άλλη του είπαν «βρες εσύ με ποιο τρόπο θα διαπραγματευτείς». Αυτό που τότε έπρεπε να γίνει πάση θυσία ήταν να φύγει το ομόλογο από το Ταμείο μας. Και αυτή είναι και η ομολογία ενοχής ουσιαστικά από την πλευρά της PROTON ή όλης της διαδικασίας, της αλυσίδας από πίσω.
Αλλά, έπρεπε να φύγει. Αυτός ήταν ο πρώτιστος στόχος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ. Έδωσε, απ’ ότι ξέρω, εν λευκώ την αρμοδιότητα στον κ. Τσουπαρόπουλο να διαπραγματευτεί. Θεωρώ ότι η ζημιά υφίσταται.  



Δεν υπάρχουν σχόλια: